Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä: Anna Reponen haluaa olla yhteisten asioiden hoitaja

Mikkelin kaupunkilehden uudessa juttusarjassa päättäjät kertovat itsestään ja siitä, miksi he haluavat olla päättäjiä.

Kuka olet?

– Olen Anna Reponen, paljasjalkainen mikkeliläinen ja asun viihtyisässä Urpolassa. Minulla on 11-vuotias poika Sulo. Maailman paras tyyppi.

– Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi samana päivänä, kun Sulo syntyi. Kätilöt toivat valmistujaiskahvit synnytyssaliin.

– Luen perheekseni myös veljeni perheen ja muut läheiset sekä ystävät.

Mitä teet työksesi?

– Hoidan yrittäjänä pk-yritysten hallintoa ja autan muita yrittäjiä arjen haasteissa.

– Ajatukseni sinkoilee sataan suuntaan ja ideoin uutta yritystoimintaa jatkuvasti. Taidan olla vähän työnarkomaani. Jos en ole jatkuvasti pienessä jännityksessä, hyydyn. Viime aikoina olen pohtinut Saimaan seudun markkinointia.

– Johdin ex-puolisoni kanssa hänen kiinteistö- ja rakennusalansa yrityksiä 15 vuotta. Se oli rankkaa, mutta opettavaista aikaa. Olen iloinen, että olemme pystyneet työllistämällä luomaan elinvoimaa Mikkeliin.

Millaisia luottamustoimia sinulla on?

– Olen Liike Nyt Mikkeli ry:n puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu ja tarkastuslautakunnan varajäsen. Olen muutaman pk-yrityksen hallituksessa ja Mikkelin Toimintakeskus ry:n hallituksessa.

– Olen Osuuskauppa Suur-Savon edustajiston jäsen. Mietin usein edesmennyttä kauppaneuvos Heikki Hämäläistä. Heikki oli elämänmyönteinen ja johtajana ihmisläheinen. Positiivisuuden perikuva ja toivoi hyvää kaikille.

– On edesvastuutonta hakeutua liian moniin luottamustehtäviin. Niiden hyvä hoito vaatii aikaa ja perehtymistä. Tulisi harkita, kuinka montaa tointa voi hoitaa samanaikaisesti.

Miksi läksit kunnallispolitiikkaan?

– Puhun poliitikko-sanan asemesta yhteisten asioiden hoitajasta. Olen ollut aina kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja mukaan on kysytty usein.

– Olen hyvin huolestunut Mikkelin ilmapiiristä ja taloustilanteesta sekä siitä, millaisen kaupungin tuleville sukupolville jätämme.

– Toivon ihmisten kiinnostuvan siitä, miten ja millaisin motiivein yhteisiä asioita hoidetaan.

– Haluaisin Mikkelin, jossa virkahenkilöt ja poliitikot löytävät yhdessä ratkaisuja asioiden kehittämiseksi. Meidän luottamushenkilöiden täytyy saada ajoissa ja riittävästi tietoa virkahenkilöiltä, jotta voimme päättää vastuullisesti.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– Se että saan muodostaa kantani tosiasioiden pohjalta enkä ole sidottu ideologiseen hömpötykseen tai ryhmäkuriin. Saan rakentaa uutta puoluetta ja muuttaa tapaa tehdä politiikkaa.

Millaisia asioita haluat edistää?

– Haluan, että kaupunkiorganisaation toiminnan uudistamisen, vastuullisen taloudenhoidon ja elinvoiman kehittämisen kautta Mikkelin seutu kehittyy ja hyvinvointi lisääntyy.

– Toivon mikkeliläisiltä ymmärrystä. Edessä on isoja muutoksia, jotta kaupungin talous saadaan tasapainoon.

– Haluaisin myös, että lautakunnissa ja hallituksissa olisi enemmän substanssiosaamista.

Miten kuvailet itseäsi?

– Olen kai sisukas, joka lienee periytynyt mummoiltani. Tytti-mummo teki pitkän uran lähetystyössä Afrikassa. Vieno-mummo kasvatti seitsenlapsisen perheen ja kävi töissä.

– Äitini menehtyi vaikeaan sairauteen ollessani 9-vuotias. Lapsena mietin, että pyrin olemaan ahkera, jotta hän olisi ylpeä minusta.

– Kiinnostun uusista asioista sekä ihmisistä ja olen utelias elämälle. Huumori on elämän eliksiiri. Olen kova hassuttelemaan.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Kun ihmisillä ympärilläni on asiat hyvin. Olen kiitollinen terveydestä, perheestä ja ystävistä. Ihanaa on saada oma poika kainaloon.

– Kun on aina kiire, ulkoliikunta ja kunnon yöunet tekevät tosi onnelliseksi. Kun työskentelee kovasti ja pääsee tavoitteeseen, on mahtava fiilis.

Entä murheelliseksi?

– Ihmisten epäoikeudenmukainen kohtelu tai tarpeeton arvostelu.

Miten lataat akkuja?

– Harrastin vuosia nuorkauppakamaritoimintaa. Nykyään suuri osa vapaa-ajasta kuluu politiikan parissa.

– Lenkkeily, hiihto, marjastus ja sienestys ovat mieluisia puuhaa. Tykkäsin liikkua luonnossa jo ennen koronaa, en ole trendien seuraaja.

– Vanhat autot ovat sielukkaita. Perheessäni oli vuoden 1929 A-Ford, josta pidin erityisesti. Olen myös seurannut autourheilua. – Perheessäni on ollut höyrylaiva. Höyrylaivan tuoksua ei voita mikään.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Meillä on jämäkkä valtuuston puheenjohtaja Oskari Valtola (kok.) joka huolehtii siitä, että kokoukset sujuvat.

– Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen (kesk.) on lähtenyt siitä, että vain huolellisen perehtymisen kautta voimme tehdä parhaita mahdollisia päätöksiä ja paneutuu asioihin perinpohjaisesti.

Kehu Mikkeliä!

– Mikkelin seutu on todella kaunis. Väki on osaavaa, idearikasta ja lupsakkaa.

– Haluaisin haastaa kaikki mikkeliläiset vuodeksi puhumaan hyvää kotiseudustaan ja kehumaan naapureita.

Juttusarjassa mikkeliläiset päättäjät kertovat itsestään ja asioista, jotka ovat heidän sydäntään lähellä.