Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin taksia riivaa paha kuskipula – Yövuoroihin ja viikonloppuihin on yhä vaikeampaa saada työntekijöitä

Monen uudenvuoden juhlijan yö venähti pahasti odotettua pitemmäksi Mikkelissä, vaikka ravintolat olivatkin suljettuina ja illanvietot pidettiin kodeissa.

Taksia sai nimittäin odottaa pahimmillaan jopa kaksi tuntia. Kyydittäviä olisi ollut mutta kuljettajia ei saatu töihin läheskään tarvittavaa määrää.

Kuskipula ei ole uusi asia eikä se vaivaa pelkästään Mikkeliä. Sille on myös hyvä selitys.

– Tilanne on valtakunnallinen. Kuljettajia poistuu alalta, kun korona on tehnyt työt entistä epävarmemmiksi. Uusia kuljettajia ei myöskään tule alalle, samasta syystä, tiivistää Mikkelin Ulataksi Oy:n toimitusjohtaja Jari Tenhunen.

Kuljettajapula eskaloituu nimenomaan uudenvuodenyön kaltaisina hetkinä. Moni kuljettaja jää mieluummin kotiin kun lähtee ajovuoroon, jonka kannattavuudesta ei ole varmuutta.

– Etenkin nuoret, perheelliset kuljettajat viettävät mieluummin aikaa kotona kuin yöllä ajovuorossa.

Kun koronasulut ovat vähentäneet töitä, väki vaihtaa alaa.

– Moni yrittäjä alkaa myös olla jo siinä iässä, että ottaa ajaakseen mieluummin päivävuorot. Ja jos ei öihin saada kuljettajia, ne vuorot jäävät ajamatta, Tenhunen jatkaa.

Taksialalla vallitsee yksimielisyys siitä, missä ongelman juurisyy piilee.

– Vuonna 2018 voimaan tullut taksilain uudistus poisti meiltä mahdollisuuden ylläpitää sellaisia vuorojärjestelyjä, jotka takasivat kuljettajien riittävyyden kaikkiin vuoroihin.

– Vanhassa järjestelmässä kuljettajia riitti, koska vuoroja saattoi jakaa sen mukaan, miten kysyntää oli. Lakimuutos on pilannut juuri yövuorojen saatavuuden, sanoo Mikkelin Ulataksi Oy:n operaatiopäällikkö Jussi Laiho.

Laiho on yrittäjä, jolla on Mikkelissä viisi taksia.

– Taksissa on nyt sama tilanne kuin ravintola- ja tapahtuma-alalla. Kun koronasulut ovat vähentäneet töitä, väki vaihtaa alaa.

– Provisiopalkkaisella alalla työt ja ansiot ovat vähentyneet niin radikaalisti, ettei alalle myöskään hakeudu uutta väkeä. Opiskelijoitakaan ei enää kiinnosta, harmittelee Laiho.

Ongelmaan ei ole luvassa helppoa ratkaisua.

– Meillä on Mikkelissä tarkoitus käynnistää kuljettajien koulutusta, mutta ei sekään tarjoa kovin nopeaa apua, Tenhunen sanoo.

– Tarkoitus on käydä oppilaitoksissa kertomassa taksinkuljettajan työstä ja vaatimuksista ja saada tällä tavoin koulutettavia.

– Viime vuoden kesästä lähtien Mikkelin ulataksilla on ollut käytössä sähköinen koulutus. Ainoastaan näyttökokeet paikkakuntatuntemuksesta sekä laitteiston käytön hallitsemisesta annetaan toimistollamme, lisää Laiho.

Taksialalla toivottaisiin lakimuutosta, joka palauttaisi mahdollisuuden vuorojen järjestelemiseen sen mukaan, miten kyytejä tarvitaan.

Muitakin huolenaiheita on.

– Polttoaineen hinta on noussut niin paljon, että esimerkiksi minun yritykseni viiden auton euromääräiset polttoainekustannukset nousivat viime vuonna 28 prosenttia, ynnäilee Laiho.

– Kun kilpailutuksissa kyytien hintoja on sen lisäksi laskettu, alkaa kannattavuus olla niin heikko että pelkään monen yrittäjän lopettavan tänä vuonna jo senkin takia, Laiho sanoo.