Mika Aro palasi töihin Mikkeliin – suosittu radioääni käsikirjoittaa nyt Jukurien ottelutapahtumat

Mika Aron kotipaikka pysyy Varkaudessa, mutta toinen koti Mikkelissä. Anni Suomela

Tuttu radiosta. Näillä sanoilla voidaan huoletta luonnehtia Mika Aroa.

Komean uran Radio Mikkelissä tehnyt Aro siirtyi samoihin töihin Kuopioon, kun entinen radioasema lopetti toimintansa viime vuonna.

Nyt mies on kuitenkin palannut Mikkeliin. Toiseen kotiinsa, kuten Varkaudessa asuva Aro päämajakaupunkia kutsuu.

Nyt hän pitää huolen siitä, että Jukurien ottelut ovat viihdyttäviä ja mukaansa tempaavia tapahtumia.

Markkinointi- ja tapahtumakoordinaattorin tittelillä työskentelevän Aron vastuulla on siis se, että Ikioma Areenalle saapuva yleisö viihtyy.

– Jokaiseen kotipeliin tehdään selkeä käsikirjoitus, eräänlainen ajolista, minkä mukaan edetään. Miten erotuomarit verryttelevät jäällä, mitä tapahtuu ennen peliä, erätauoilla ja niin edelleen, kuvailee Aro tehtäviään.

Liigatason otteluista halutaan tehdä tapahtumia, joissa viihtyvät mahdollisimman monenlaiset ihmiset ja myös muista syistä kuin itse pääasian, ottelun takia. Tyhjiä hetkiä ei saa jäädä.

– Pitää miettiä, millaisia teemoja peleihin voisi kehitellä. Kaikenlaista uutta ja ihmeellistä, nauraa Aro.

– Otteluihin tullaan monista syistä. Yritetään tutkia ja haistella, mikä saa jonkun katsojan tulemaan ensimmäistä kertaa Liigapeliin ja koetetaan sitten saada tämä tulemaan uudelleenkin, jatkaa Aro.

Mikkeliläisiä esiintyjiä Aro näkisi mielellään enemmänkin Ikioma Areenalla.

– Paikkakunnalla on ihan huikea määrä lahjakkuutta kaikenlaisen esittävän taiteen puolella. On soittajia, laulajia, näyttelijöitä ja niin edespäin.

– Tällaisia kontakteja olen pyrkinyt solmimaan mahdollisimman paljon, esimerkiksi Teatteriravintola Ilon kanssa.

– Jukurien peleissä on paljon hyviä tilaisuuksia päästä näyttämään osaamistaan ihmisille, kannustaa Aro.

Koronapandemia on kurittanut yleisötilaisuuksia. Myös Jukurien pelitapahtumista on puuttunut oleellinen ja suosittu elementti.

– Valitettavasti me emme ole tässä tilanteessa pystyneet tuomaan pelaajia esimerkiksi after game -tapahtumiin Viikinkiravintolaan.

– Samoin kiitellyt koulukäynnit on nyt jouduttu jättämään väliin. Mutta kun tämä homma tästä selkiytyy, ne palaavat varmasti, lupaa Aro.

Mikkeliläisille Aro tuli tutuksi leppoisana ja positiivisuutta henkivänä radioäänenä. Nyt radiohommat ovat kuitenkin jääneet, ainakin toistaiseksi.

– Kuopiolaisessa Savon Aallot -radiossa aloitin päätoimittajana loppuvuodesta 2020. Huomasin kuitenkin, että siinä työssä hallinnolliset hommat veivät liikaa aikaa siltä, mistä eniten tykkään eli ihmisten tapaamiselta ja jututtamiselta.

Jonkin aikaa Aro työskenteli Kuopiossa myös toimittajana. Jotain kuitenkin jäi kalakukkokaupungin hommista puuttumaan.

– Mikkelissä minulla oli ollut tuttu kenttä ja tutut ihmiset. Kontaktit olivat kunnossa. Kuopiossa jouduin aloittamaan kaiken ihan alusta. Ei ollut samaa tunnetta enää.

Kun tunne puuttui, puuttui niin paljon, että tänä syksynä Aro päätti irtisanoutua.

– Ensimmäistä kertaa elämässä tein niin, että läksin työpaikasta tietämättä, mitä seuraavaksi teen. Jäin ihan tyhjän päälle.

– Olisiko tämä sitä viidenkympin villitystä, arvioi Aro, jolle miehen ikä täyttyy helmikuussa.

Kuukauden verran meni sitten sen merkeissä, että mies oli ”kerrankin läsnä perheen parissa”, kuten hän itse asian muotoilee.

– Sitten tulin Mikkeliin katsomaan Jukurien ja Tapparan matsia. Siellä kyseltiin mitä Kuopioon kuuluu. No eihän sinne kuulunut mitään.

– Siinä tuli vähän kontakteja ja pian alkoivat puhelimet soida. Tässä ollaan nyt, hän luettelee.

Aron uusperheen tukikohta on edelleen Varkaudessa, mutta hänen lisäkseen vaimo käy Mikkelissä töissä Esedun palveluksessa.

– Joskus päästään ihan samaan kyytiinkin.

– Mikkelissä on taas hienoa olla tuttujen ihmisten parissa. Jukurien toimistokin on entisen työpaikan naapurissa joten kauas en päässyt.

Uudessa pestissäkin on ainakin yksi tuttu asia.

– Saa siihen mikkiin tarttua ja eläville ihmisille puhua myös jäähallissa. Toimenkuvaan kuuluu välillä sitäkin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka