Vahdinvaihto Mikkelin Kaupunkilehden toimituksessa - Tapio Honkamaan journalistin uraan on mahtunut monta hienoa hetkeä

Anssi Mehtälä otti vuodenvaihteessa päätoimittajan tehtävän vastaan Tapio Honkamaalta. Anni Suomela

Anssi Mehtälä

Vuoden vaihtuminen oli tällä kertaa aivan erityinen käännekohta Tapio Honkamaalle.

Kun hän sulki viimeisen kerran Mikkelin Kaupunkilehden oven, päättyi 40 vuotta kestänyt journalistin työura ja alkoivat eläkepäivät.

Vuonna 1982 alkaneeseen työrupeamaan sisältyy monenlaisia kokemuksia ja käänteitä. Mutta mikä niistä on jäänyt erityisesti mieleen?

– Hienoja hetkiä on ollut monia. Keskisuomalaisen taloustoimituksen päällikkönä sain kokea 1980-luvun lopun kulutusjuhlan ja nousukauden, sen jälkeisen syöksyn syvään lamaan ja jälleen uuden nousun EU-jäsenyyden ja Nokian ansiosta.

– Aika Keskisuomalaisessa oli hienoa. Päätoimittaja Erkki Laatikainen arvosti taloustoimituksen työtä ja siellä minulla oli myös upeat kollegat Keijo Lehto ja Paula Nikula, Honkamaa kertaa.

Ura talousjournalismin parissa jatkui Helsingissä.

– 1.12.1997 oli mieleenpainuva päivä. Vedin kylmiltäni Taloussanomien aamukokouksen viidenkymmenen hengen edessä, kun kutsu kävi sinne, Honkamaa muistelee.

Matka jatkui kilpailijan leipiin.

– Kauppalehden Lauri Helve soitti yhtenä päivänä ja sanoi että älä lyö luuria korvaan, kiinnostaisiko homma Option toimituspäällikkönä.

Kiinnostihan se, kunnes Honkamaan tie suuntautui Mikkeliin lokakuussa 2006.

– Länsi-Savon päätoimittajaksi siirtyminen oli mahtava elämys urallani.

Uralle mahtuu sellaisiakin hetkiä jotka Honkamaa mielellään vaihtaisi pois-

– Pelkkiä voittoja ei ole tullut. Länsi-Savon päätoimittajan tehtävän päättyminen pyytämättä ja yllättäen vuonna 2013 kyllä kirpaisi, hän tunnustaa.

Tyhjä hetki. Sellaisena Honkamaa muistaa kokemuksensa nyt. Uusiin töihin kutsuttiin kuitenkin pian, ensin kunnallistoimittajaksi Keskisuomalaiseen ja sitten päätoimittajaksi saman konsernin Sisä-Suomen Lehteen Äänekoskella.

– Sen leivissä tein ikimuistoisimman juttuni. Pääsin ystävyysdelegaation mukana Pohjois-Koreaan vuonna 2015 ja tein matkalta laajan reportaasin Keskisuomalaiseen.

– Olin matkalla tavallaan peitetehtävässä, sillä kirjasin viisumianomukseen ammatiksi toimittajan sijasta opettajan. Siitä huolimatta minua varoitettiin monta kertaa ja välillä kamerakin takavarikoitiin.

– Se oli vaativa ja ahdistavakin matka. Välillä pelotti, Honkamaa tunnustaa.

Honkamaa tunnustautuu journalistiksi, jota motivoi vaikuttaminen. Siihen hän on pyrkinyt kaikissa pesteissään, myös vuonna 2017 alkaneessa Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittajan virassa.

– Haluan vaikuttaa siinä yhteisössä, jonka jäsen kulloinkin olen. Siltä pieneltä osalta, jonka pystyn tekemään.

– Vaikuttaminen voi olla sitä, että lukija on iloinen luettuaan vaikka jonkin kolumnin.

– Tai sitä, että pyrkii ruotimaan, mitkä asiat voisivat paikkakunnalla olla hieman paremmin, Honkamaa määrittelee.

Ympyrä on nyt sulkeutunut, sillä paikallisjournalistina aloittanut mies lähtee eläkepäivillekin paikallisjournalismin parissa.

Vaikuttamisen halu ei ole mihinkään hävinnyt, mistä kertoo Honkamaan päätös lähteä aluevaaliehdokkaaksi sitoutumattomana keskustan listoilta.

Mutta entäs se journalismipuoli? Jatkuuko se?

– Vapaana toimittajana jatkan vielä. Viestintäalan pariin on vetoa edelleen, Honkamaa sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka