Kaupungin kivijalat: Kelloliike Pylvänäinen on perinteikäs liike, joka elää tiiviisti tässä ajassa

Osoitteella Porrassalmenkatu 25 on aivan erityinen merkitys tuhansille mikkeliläisille.

Siellä sijaitsee Kelloliike Pylvänäinen. Perinteikäs mikkeliläinen erikoisliike on palvellut asiakkaita samassa liiketilassa jo vuodesta 1959 saakka.

Yrityksen tarina alkaa kauempaa, jo vuodesta 1945. Silloin Valentin ja Anna-Liisa Pylvänäinen perustivat Hirvensalmelle kellotyöpajan, joka muutti jo seuraavana vuonna Mikkeliin ja sai nimensä.

Perinteikäs nimi ja kaupan historia ovat meille ihan ehdottomia vahvuuksia. Niitä arvostetaan.

– Paljon kuulee sellaista että jo ukki asioi Pylvänäisellä, tiivistää Mervi Pylvänäinen, joka on toiminut Kelloliike Pylvänäisen yrittäjänä serkkunsa Ida Pylvänäisen kanssa vuodesta 2019.

Silloin toteutettiin sukupolvenvaihdos, jossa Valentinin ja Anna-Liisan lapset, liikkeen pitkäaikaiset keulakuvat Heimo ja Leena Pylvänäinen, siirsivät vetovastuun nuoremmille.

– Mehän olemme liikkeessä pyörineet pikkukakaroista lähtien. Kesätyöpaikka oli aina aika selvä valinta ja kyllähän meitä on aina vähän tähän suuntaan ohjattu, sanoo Ida.

Ida vastaa nykyään Graanin myymälästä, joka avattiin vuonna 1994, vastavalmistuneeseen kauppakeskukseen.

– Mervi aloitti siellä aikoinaan työt, mutta siirtyi keskustaan vuonna 2010, jolloin minä menin hänen tilalleen, Ida kertoo.

Mervin vastuulla on Porrassalmenkadun liike, mutta yhteistyö on sujuvaa.

– Koronan aikaan piti Graanin liike sulkea pariksi kuukaudeksi, kun väki ei uskaltanut liikkua. Silloin henkilökuntaa oli lomautettuna ja me hoidimme liikettä, Ida sanoo.

Arvotavaraan erikoistunut liike joutuu tänä päivänä nojautumaan muuhunkin kuin perinteiseen tiskin yli tapahtuvaan myymiseen.

Kelloliike Pylvänäiselläkin on verkkokauppa palvelua täydentämässä.

– Itse se pystyyn laitettiin, mutta saimme apua myös Miksei Mikkelin koulutuksesta. Se oli tosi hyvä juttu, jonka kautta sai paljon arvokkaita vinkkejä.

Verkkokaupassa on omat kommervenkkinsä kun myydään kelloja ja koruja.

– Meillä on myynnissä paljon yksittäiskappaleita ja sellaisten siirtäminen nettimyyntiin on aikaa vievää. Olemme halunneet pitää valikoimamme laajana, Mervi sanoo.

– Moni asiakas tosin katsoo ensin netistä ja tulee sitten myymälään ostoksille, Ida jatkaa.

Myynnissä painopiste on nykyään koruissa.

– Vaikka kelloliike ollaankin, nauraa Mervi.

Etenkin arvokellojen kauppaa on syönyt monen valmistajan vaatimukset siitä, että jos merkin tuotteita myydään, valikoiman pitää olla jopa kymmeniä malleja samassa liikkeessä.

– Esimerkiksi Rolexin suhteen se järjestelmä ei oikein toimi. Kellokauppaa on syönyt myös verkko, Ida sanoo.

Palvelu kuitenkin tuo asiakkaita myös kellopuolelle.

– Paristoja vaihdetaan paljon. Ja kyllä me korjaammekin kelloja sen minkä pystymme, hankalammat korjattavat lähetetään tutulle kellosepälle, Ida kertoo.

Nykyään asiakkaat tuovat korjattavaksi myös paljon seinäkelloja, mikä kertoo siitä, että uudet sukupolvet ovat löytäneet perinteisemmät kellot uudelleen.

Kelloliike Pylvänäisen yrittäjät nostavat yhden asian kärkeen, kun kysyn mikä on niin sanotusti heidän juttunsa.

– Meiltä löytyy paljon vaihtoehtoja lahjaesineiksi ja meillä on myös korjauspalvelua.

– Mutta meidän ehdoton vahvuutemme on ihana ja sitoutunut henkilökunta! Se on kerrassaan upeaa ja ammattitaitoista väkeä, kehuu Mervi.

Kaupungin kivijalat -sarjassa esitellään mikkeliläisten kivijalkaliikkeiden palveluja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka