Miljoonaloikka valokuituun

MPY korvaa Mikkelin keskustassa kaikki kupariverkot uudella teknologialla

Aapo Sormunen (vas.), Janne Korhonen ja Elisa Ketomaa tiedottivat maanantaina, että Mikkelin keskustassa otetaan käyttöön valokuituverkko. Tapio Honkamaa

Tapio Honkamaa

MPY toimittaa valokuituverkon kaikkiin Mikkelin keskustan kiinteistöihin ensi vuoden aikana. Samalla käytöstä jää pois nykyinen kaapeli-TV:tä välittävä kupariverkko.

MPY:n tavoitteena on parantaa valokuituyhteyksien kattavuutta Mikkelin alueella. Myös Mikkelin asumalähiöissä olevaa verkkoa vahvistetaan lähivuosina.

–Hanke maksaa useita miljoonia euroja. Tarkkaa summaa emme kilpailusyistä paljasta, sanoo MPY:n kaupallinen johtaja Janne Korhonen.

Käytännössä valokuitu on jo vedetty keskusta-alueelle, ja nyt se yhdistetään kiinteistöihin ja kytketään käyttöön. Muutos on asiakkaina oleville taloyhtiöille ja yrityksille maksuton.

–Asiakkaat havaitsevat muutoksen lähinnä siitä, että uuden verkon kautta he voivat hankkia entistä vaativampia digitaalisia palveluja. Otamme kyllä asiakkaisiin yhteyttä ennen muutosta.

MPY:n asiakkuus- ja markkinointijohtaja Elisa Ketomaan mukaan toimien taustalla on halu edistää mikkeliläisten hyvinvointia.

Hanke maksaa useita miljoonia euroja.

–Haluamme varmistaa, että paikallisilla ihmisillä on aina uusin ja paras teknologia käytössään. Olemme saaneet valokuidusta paljon toiveita erityisesti taloyhtiöiltä, joiden asukkaille kiinteistölaajakaistaratkaisu on edullisin ja toimintavarmin tapa saavuttaa tiedonsiirtonopeudet, joihin muilla teknologioilla ei yksinkertaisesti pääse, Ketomaa sanoo.

Ketomaan mukaan valokuitu myös lisää alueellista hyvinvointia esimerkiksi mahdollistamalla tulevaisuuden palvelut ja sen, että ikäihmiset voivat asua kotona pidempään.

Ketomaa huomauttaa, että muutos on historiallinen.

–Nyt korvataan kupariverkot, joita Mikkelissä alettiin ottaa käyttöön vuonna 1888.

Palvelujohtaja Aapo Sormunen sanoo, että ainoastaan valokuitu voi tarjota riittävän nopeuden tulevaa palvelutarvetta varten. Mobiiliverkko ei siihen tarkoitukseen riitä.

–Korona-aikana kasvanut datamäärä on osalta herätellyt meitä huomaamaan, että on aika ottaa käyttöön yhä järeämmät keinot.

Nopean laajakaistayhteyden kasvavaa tarvetta tukevat myös Traficomin tuoreet tilastot suomalaisten datan käytöstä. Laajakaistaliittymiä on käytössä vasta joka kolmannella kotitaloudella.

–Siirrettävä tiedon määrä kasvaa nopeasti juuri nyt, ja muutaman vuoden päästä sovellusten verkkovaatimukset ovat aivan toisenlaiset kuin tällä hetkellä. Tiedonsiirron nopeus kasvaa tulevaisuudessa moninkertaiseksi, sanoo MPY Telecomin palvelujohtaja Aapo Sormunen.

MPY on mikkeliläinen teknologiakonserni, jonka liikevaihto on 36 miljoonaa euroa. Henkilöstön määrä on 165, josta puolet toimii Mikkelissä. Yhtiöllä on toimintaa 25 paikkakunnalla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka