Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Budjetista kivuton sopu

Mikkeli siirsi leikkaukset suosiolla aluevaalien jälkeiseen aikaan

Mikkelin kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina ensi vuoden talousarvion yksimielisesti ilman äänestyksiä.

Budjetin 4,7 miljoonan euron suuruinen alijäämä on määrä kuroa umpeen leikkaavalla lisätalousarviolla maaliskuussa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen (kesk) pohjusti valtuustokäsittelyä toteamalla, että Mikkelin kaupungin talous on huonossa jamassa.

–Se on useiden vuosien aikanaisannos, mutta kuntoon asia on saatava kahdessa vuodessa.

Siiskonen jatkoi, että vuosien varrella kertyneet alijäämät vaativat erikoistoimenpiteitä, jotka ovat valmistelussa. Hän viittasi suunnitelmiin kaupata energiaomistusta alijäämien kattamiseksi.

Siiskonen kaipaa muutosta kaupungin toimintakulttuuriin, jota on hänen mukaansa hallinnut Huittisten hullun miehen periaate eli syödään enemmän kuin tienataan.

Kuntoon asia on saatava kahdessa vuodessa.

–Kustannustietoisuudessa on kovasti toivomisen varaa. Suu on hyvä saada säkkiä myöten kuten vanha kansan viisaus opettaa.

Kaupunginhallitus on budjettivalmistelussa tehnyt Siiskosen mukaan perusteellista työtä ”kohtuullisessa yhteisymmärryksessä”. Tavoitteeksi on yksimielisesti otettu tasapainossa oleva talous 2022, ja sama linja jatkuu seuraavina vuosina.

Tavoitteeseen pyritään Patu-ohjelmalla (Palvelut ja talous), jolla etsitään 7,5 miljoona euron pysyvät säästöt kaupungin menoihin. Ensi vuonna Patulla tavoitellaan 3,7 miljoonan euron säästöjä käyttötalouteen.

–Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että se asettaa Mikkelille sitovan tavoitteen ylijäämäisen talouden saavuttamiseksi.

Patun rinnalle tuodaan elinvoimaohjelma, joka on osa uutta kaupunkistrategiaa.

–Mahdollisuuksien Mikkeli vaatii aktiivista markkinointia. On saatava myös tuloja isoista alustainvestoinneista ja vapaa-ajanasutuksesta, Siiskonen totesi.

Talousarvio hyväksyttiin yksimielisesti, mutta keskustelua se herätti. Jarno Strengell (sd) pohti, tulevatko aiemmin karsitut leikkauskohteet keväällä vielä uudelleen eteen.

–En usko, että saavutetaan positiivista tulosta ensi vuonna.

Arto Seppälä (sd) piti hyvänä, että ryhmien kesken oli saavutettu sopu. Hän kuitenkin arvosteli leikkausten siirtoa keväälle.

–Kyllä syksyllä olisi ollut aikaa hoitaa nämä asiat.

Myös Hannu Tullinen (sd) kiitteli sopuisuutta.

–Maaliskuu on edessä nopeasti. Toivottavasti yksimielisyys säilyy vielä silloinkin.

Pekka Pöyry (kesk) varoitteli velan kasvusta, kun kaupungilla on pian 330 ja konsernilla 650 miljoonaa euroa lainaa.

–Koko konsernirakenne on perattava, että säästöt löytyvät maaliskuuksi.

Samoissa tumissa oli Kati Häkkinen (kesk), joka kertoi olevansa hämillään.

–Kovasti täällä on kiitelty, mutta muuta konkretiaa ei ole kuin että maaliskuussa tehdään päätökset. Todellakin toivon, että päätökset silloin tehdään.

Eero Aho (kok) totesi, että maaliskuussa ei enää saa pupu mennä pöksyyn.

–Tässä on nyt lisätty kynällä verotuloja ja osinkoja, mutta rakenteisiin ei muutoksia ole saatu aikaan.