Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeli tasapainottaa taloutta PaTu-ohjelmalla

Mikkelin kaupunginhallituksen yksimielisesti valtuustolle esitettävä vuoden 2022 talousarvio on 4,7 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Palvelu ja tulevaisuusohjelmalla (PaTu) kaupunki aikoo kuitenkin jo ensi vuonna tasapainottaa talouttaan 3,7 miljoonalla eurolla. Jatkossa säästötavoite on 7,5 miljoonaa euroa per vuosi.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se asettaa kaupungille sitovan velvoitteen ja tavoitteen vuodelle 2022 ylijäämäisen tilinpäätöksen saavuttamiseksi,

Kaupungin johdon odotetaan valmistelevan ensi maaliskuun loppuun mennessä leikkaavan lisätalousarvion, jossa on ne toimenpiteet, joilla väkevä talouskuuri etenee.

Nettoinvestoinnit kaupunginhallituksen talousarvioesityksessä vuodelle 2022 ovat 29,2 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Timo Halonen uskoo, että taloussuunnitelmakaudella 2022-2025 talous on tasapainossa vuodelle 2023, kun energiajärjestelyillä tavoiteltavan minimissään 70 miljoonan euron myyntivoiton ansiosta.

- Palkkaharmonisointi Essote osalta edelleen kesken. Kustannusvaikutus Mikkelin osalta on 17-18 miljoonaa euroa. Edelleen on avoimena osallistuuko valtio kustannuksiin.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Satu Taavitsaisen (sd.) mielestä neuvottelujen myötä saatiin hyvä lopputulos aikaiseksi, kun jokaisella valtuustopuolueella oli ratkaisukeskeinen asenne.

Hän muistuttaa, että nyt ollaan samalla synnyttämässä uutta kuntaa, kun sote siirtyy valtion hallintaa ja työvoimahallinto tulee vastaavasti kaupungin vastuulle.

Kirsi Olkkonen (kesk.) muisti osoittaa kiitollisuutensa kaikille valtuustoryhmille. Myös pienryhmät olleet mukana valmistelussa.

- Keskustelukulttuuri on ollut hyvä.

Kasvavaa huomiota Olkkonen odottaa uusien yritysten houkuttelevuuteen ja toisen asteen koulutuksen tehostamiseen.

Armi Salo-Oksa (kok.) korosti yhdessä tekemisen meininkiä ja tavoitehakuisuutta.

- Töitä on tehty lujasti ja puhumalla selvitetty pulmatilanteet. Hyviä mahdollisuuksia on olemassa, kun osataan niitä positiivisesti käyttää.

Kiitosta saivat lukuisia kehitysavauksia tuonut kaupungin henkilöstö ja monia neuvotteluja luotsannut Kirsi Olkkonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen, joka toi puoluepolitiikan ulkopuolelta raikkaita ajatuksia.

Raimo Heinänen (ps.) sanoi iloitsevansa poikkeuksellisesta toimintatavasta, jolla yhteinen tavoitetila löydettiin.

- Toivottavasti ensi maaliskuun loppuun mennessä löytyy riittävät eväät PaTu-ohjelmalle. Hän painotti elinvoimaratkaisuja, koulutusyksikköjen merkitystä ja nykyistä parempaa palveluorganisaatiota.

Ulkopuolista apua ei ole luvassa. Kaupungin organisaatiosta eläköityy 65 henkilöä per vuosi.

Heli Peltola (vihr.) on ensimmäistä kautta kaupunginvaltuustossa ja hallituksessa.

- Vertailupohjaa ei ole, mutta yhdessä tekemisen meininki tuntunut hyvältä.

Mikkelin kaupungin budjettivalmistelua esitelleet Taavitsainen, Olkkonen, Salo-Oksa, Heinänen ja Peltola uskovat, että yksituumainen päätös ensi budjetista ja tulevien vuosien taloustavoitteista syntyy ensi maanantain valtuuston kokouksessa.

Taavitsainen johti tiistaina budjetin hiomista kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskosen sairaustapauksen johdosta.