Mikkelin pyörät pyörimään: Jalostusarvoa nostettava

Markus Tykkyläinen: Mikkelin seudulla on tehtävä yhä arvokkaampia tuotteita

Mikkelin seudun tie ulos vaikeuksista käy osaamista ja tuotannon arvoa nostamalla, sanoo Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen. Mikkelissä pitää hänen mukaansa pystyä tuottamaan nykyistä arvokkaampia tuotteita ja palveluja,

–Nousumme alkaa niistä aineksia, joita meillä on nyt käytettävissämme tällä alueella. Mitään taikatemppuja ei ole eikä tule.

Hyviä aluetalouden tarinoita kuulee nyt monelta suunnalta. Nousua ovat tehneet avaruuden pääkaupunki Seinäjoki ja Vaasa, jossa on vahva energiaklusteri. Tykkyläinen huomauttaa,että jokainen seutu on tehnyt menestyksen eteen pitkään ja lujasti töitä.

Entistä paremmin menee myös Lapissa ja Kainuussa, joissa Tykkyläinen itsekin aiemmin asunut ja työskennellyt. Hän arvioi, että pohjoisen menestystarinat ovat syntyneet pakon edessä.

–Elämän kovat realiteetit ovat Kainuussa ja Lapissa pakottaneet parantamaan juoksua ja sopeutumaan. Yhteistyö on löydetty pakon edessä.

Tykkyläinen arvioi, että myös Etelä-Savo on viimeistään nyt tilanteessa, jossa on löydettävä yhteistyön voima.

Mitään taikatemppuja ei ole eikä tule.

–Etelä-Savo ei tule kääntämään suuntaansa niin pitkään, kun toimintaa ja puhetta ohjaavat sisäiset ristiriidat. Onneksi on vielä niitä, jotka näkevät, että suunnanmuutos on mahdollinen.

Tykkyläinen toivoo, että maakunnassa keskustelu kääntyisi vähitellen mahdollisuuksiin. Tarvetta on pitkäjänteiselle ja sitkeälle työlle.

–Katseet kääntyvät yritystoimintaan. Meidän pitää pohtia vakavasti, millaisen ympäristön maakunta tarjoaa yritystoiminnalle.

Toinen asia josta Tykkyläinen väsymättä puhuu ovat vapaa-ajanasukkaat ja matkailu. Hän sanoo, että Etelä-Savo on hieno ja vetovoimainen alue, kun lomalaiset säännöllisesti isoin joukoin palaavat.

–On vain kysyttävä, miten saamme vapaa-ajan asumista ja monipaikkaisuutta jalostettua edelleen ja saamme siitä nykyistä enemmän irti.

Tykkyläinen sanoo, että vapaa-ajanasukkaat on saatava viihtymään seudulla entistä pidempiä aikoja.

–Jos espoolaisperhe käy mökillä ostamatta eteläsavolaisilta yrittäjiltä mitään, on meillä paljon kohennettavaa.

Maakuntaan on Tykkyläisen mukaan saatava jäämään vapaa-ajanasukkaista, monipaikkaista asujista ja lomalaista entistä selvempi jälki.

–Maakunnassa tulee palvella muualta saapuvia nykyistä paremmin. Vielä ei ainakaan minulla ole vastausta, miten se hoidetaan kuntoon, mutta potentiaali on hurja.

Tykkyläinen toivoo, että monipaikkaiseen asumiseen ja matkailuun paneudutaan nyt huolella. Siihen on myös hyvät eväät, sillä Mikkelissä on alan laadukasta tutkimusta.

–Meillä on käytössä jopa globaalisti ykkösluokan tutkimuslaitos Ruralia-instituutti, jonka kanssa Suur-Savon Sähköllä yhteistyösopimus, Tuotamme yhdessä tieteellistä tietoa monipaikkaisuuden ilmiöstä.

Maakunnan tulee Tykkyläisen mukaan kaikin tavoin ponnista eroon matalan jalostusarvon roolistaan. Puuta esimerkiksi ei tule viedä raakana, vaan sitä on jalostettava täällä nykyistä pidemmälle.

– Mikä meidän roolimme on erilaisissa arvoketjuissa, se on valtavan tärkeä kysymys. Emme saa tyytyä raaka-aineen tuottajan rooliimme.

Jalostusarvon nostamisessa on koulutuksella tärkeä rooli.

–On tärkeää, että saamme koulutetuille nuoria asettumaan tänne. Sillä tavalla saamme jalostusarvon realisoitumaan alueella jo olevissa ja tänne syntyvissä yrityksissä.

Suur-Savon Sähkö on Tykkyläisen johdolla innokkaasti osallistumassa tammikuussa Elinvoimaa Mikkeliin -tapahtumaan. Yhtiö varustaa oman pyöräilyjoukkueensa Saimaa Stadiumille 24-tunnin viestiin.

–Tarvitsemme uusia alkuja tässä muuttuvassa ajassa. Tarvitsemme yhteistyötä ja yhteisen käsityksen siitä, missä mennään. Toivon, että Stadiumilla koetaan iloinen kohtaaminen eteläsavolaisen huumorin ilmapiirissä.

Mikkelin pyörät pyörimään -sarjassa vaikuttajat esittävät ajatuksiaan kaupungin kehittämisestä.

Tykkyläisen 5 ilonaihetta

Ulkoilupolut Saimaan rannalla

Kalevankankaan pururata

Eteläsavolainen huumori

Toivoa tuovat oppilaitokset

Alueen kehittämiseen sitoutuneet ihmiset

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka