Korjaamot kunniaan

Mikkelissä pohjustetaan paikallisten huoltoyritysten uutta nousua

TV-huolto Salosen yrittäjät Pertti Mörsky (vas.) ja Reetu Puurtinen uskovat, että kodinkoneiden korjaus tulee taas muotiin. Tapio Honkamaa

Tapio Honkamaa

Mikkelissä viritellään korjaamoiden uutta nousua. Kierrätyksen ja paikallisuuden uskotaan ohjaavan kuluttajia kohti kestävämpiä ratkaisuja.

Mikkelissä toimii 110 yritystä, joiden toimintaa ovat kotitalouden laitteiden, huonekalujen ja tekstiilituotteiden huolto, kunnossapito tai korjaus.

–Niiden käyttö tuo alueelle työtä ja toimeentuloa. Mikkeliläiset vaikuttavat omilla valinnoillaan paikallisten yritysten menestymiseen ja alueen elinvoiman vahvistamiseen, sanoo Esa Kohvakka, joka toimii kiertotaloutta edistävän ARKI-hankkeen projektipäällikkönä Esedussa.

Kohvakka katsoo, että kulutustottumusten muutos on välttämätöntä.

–Kertakäyttökulttuurin aika on ohitse. Korjaaminen on ympäristön kannalta edullisempi vaihtoehto kuin uuden ostaminen. Huolto- ja korjauspalvelut on toimiala, joka auttaa kuluttajaa pidentämään tuotteiden elinikää.

Kohvakka haluaa, että Mikkelin alueen monipuoliset huolto- ja korjauspalvelut saadaan hyvin esille ja tutuiksi kuluttajille. Kuluttajille suunnattuja info- ja pop-up-tapahtumia on tulossa keväällä. Lisäksi suunnittelupöydällä on Paikallisesti korjattu -merkki, jolla voidaan viestiä hyvästä valinnasta.

Kertakäyttökulttuurin aika on ohi.

–Palvelujen helppokäyttöisyyteen olisi hyvä löytää ratkaisuja, jotta niiden käyttömäärät saataisiin reippaaseen kasvuun.

Kohvakka on kierrellyt alan yrityksissä syksyn mittaan ja vastaanotto on ollut myönteistä.

–Yksinyrittäjät tekevät pitkää päivää ja yrityksen kehittäminen on haasteellista. Siitä huolimatta ollaan valmiita kokeilemaan jotain uuttakin.

TV-huolto Salosen yrittäjä Pertti Mörsky on ollut viihde-elektroniikan huoltohommissa 35 vuotta ja alan yrittäjänä 20 vuotta

Ala on sinä aikana muuttunut kovasti. Laitteiden hinnat ovat halventuneet ja elinkaari on lyhentynyt.

–Laitteista ei kannata tehdä yhtä kestäviä kuin ennen, eikä varaosia ole hevin saatavilla.

Muutokset ovat johtaneet siihen, ettei korjaamoiden työt ovat vähentyneet. Mörskyn yrityksessä työntekijämäärä on pudonnut kuudesta vajaaseen kolmeen. Se on ainoa tv-huolto Etelä-Savossa. Tulevaisuudessa näkyy kuitenkin valoa.

–EU-tasolla suunnitellaan vaatimuksia tuotteiden paremmasta kestävyydestä ja kierrätettävyydestä. Uskon, että myös huolto- ja korjaus lisääntyvät, Mörsky sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka