Mikkelin pyörät pyörimään: Mikkeli kaipaa kasvua

Assi Toivakka palasi Australiasta perheensä yrityksen Jalon Groupin johtoon

Sukupolvenvaihdosta toteuttavan Jalon Group Oy:n johto toivoo, että Mikkelin alue pääsisi kasvuun mukaan. Nyt yrityksen liiketoiminta vahvistuu lähinnä pääkaupunkiseudulla ja yliopistokaupungeissa..

–Mikkelin pitää päästä siihen joukkoon, joka pystyy väestöään kasvattamaan. Se olisi saatava pian aikaiseksi, sanoo Jalon Rakentajat Oy:n toimitusjohtaja Heikki Toivakka.

Toivakoiden yrittäjätarina alkaa vuodesta 1923, jolloin Heikin isoisä Aatu Toivakka aloitti kauppiaana nykyisen Stellan vaiheilla. Seuraavassa polvessa Matti Toivakka kehitti yritystä vahvasti perustamalla CM-tavaratalo Maksimatin 1975. Kauppaneuvos Matti Toivakka kuoli viime kesäkuussa.

Perheen kauppiasura päättyi 2005, jolloin Lenita ja Jukka Toivakka lopettivat urakkansa K-citymarketkauppiaina sekä Anu ja Heikki Toivakka Supermarket Maksimatin kauppiaina.

Perheen jälki on senkin jälkeen ollut Mikkelissä ja valtakunnallisestikin näkyvä. Lenita Toivakka eteni politiikassa kansanedustajaksi ja ministeriksi, ja Jukka Toivakka on toiminut pitkään Jukureitten ja jääkiekkoliiton johtotehtävissä.

Toivakoiden kiinnostus rakentamiseen syttyi osin sattuman kautta Akselin rakentamisen yhteydessä 2007.

Australiassa kaikki oli hyvin, mutta koti on täällä.

–Akselin rakentajaa etsiessämme ostimme puolivahingossa Jukan kanssa puolet JL-Rakentajista. Se ei ollut huono ratkaisu, sanoo Heikki Toivakka.

Sittemmin yrityksen nimi on vaihtunut Jalon Groupiksi. Yhtiö on nyt sataprosenttisesti Jukka ja Heikki Toivakan omistuksessa.

Jalon Groupin liiketoiminta sai rutkasti vauhtia, kun yhtiölle kuusi vuotta sitten laadittiin uusi kasvustrategia. Ratkaiseva oli päätös lähteä mukaan pääkaupunkiseudun markkinoille.

Nyt takana on kolme kovan kasvun vuotta, joiden aikana yhtiön liikevaihto on kolminkertaistunut 70 miljoonaan euroon. Kannattavuuteen Heikki Toivakka on tyytyväinen.

Konsernissa on Mikkelissä toimivan emoyhtiön lisäksi kaksi tytäryhtiötä, joista toinen toimii Kuopiossa ja toinen pääkaupunkiseudulla. Työntekijöitä on yli sata.

Nyt suvun yritystoiminta on nyt siirtymässä neljännelle polvelle. Perheyrityksen peräsimeen on tarttumassa Assi Toivakka, 31, joka on tänä syksynä aloittanut Jalon Groupin varatoimitusjohtajana. Hän on Lenita ja Jukka Toivakan kolmesta tyttärestä keskimmäinen.

Toivakka lähti Mikkelistä runsas vuosikymmen sitten valmistuttuaan ylioppilaaksi. Tekniikan kandidaatiksi hän valmistui Aalto-yliopistosta, mitä seurasi opiskelu kauppatieteen maisteriksi Brisbanessa Australiassa.

Opintojen jälkeen Toivakka työskenteli Melbournessa kiinteistösijoittajana. Viime vaiheessa hänellä oli pyöritettävänä tiiminsä kanssa 5 miljardin Australian dollarin ( 3,2 miljardia euroa) kiinteistösalkku julkisessa kiinteistöyhtiössä.

Kahdeksan Australiassa vietetyn vuoden jälkeen tuli Toivakan eteen puntarointi uuden ja vanhan kotimaan välillä. Se päättyi Suomen hyväksi, kun hän heinäkuussa muutti Helsinkiin.

Toivakka sanoo, että elämä Melbournessa oli joka suhteessa hyvää. Hänellä on australialainen kihlattu ja hän on saanut Australian kansalaisuuden.

–Viihdyin ja minulla oli erittäin kiinnostava työ, mutta halusin olla lähellä perhettä. Australiassa kaikki oli hyvin, mutta koti on täällä.

Assi Toivakka kokee olevansa etuoikeutettu, kun saa mahdollisuuden tarttua perheyrityksen ruoriin. Sukupolvenvaihdos on ajankohtainen, sillä Jukka, 59, ja Heikki, 57, Toivakka lähestyvät eläkeikää.

Heikki Toivakka sanoo, ettei ratkaisu ollut helppo. Yksi vaihtoehto oli myydä yritys ulkopuoliselle.

–Halusimme Jukan kanssa nopean ratkaisun, sillä pitkäksi venyneitä sukupolvenvaihdoksia on nähty riittävästi. Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että Assi haluaa jatkaa.

Sukupolvenvaihdoksessa on menossa perehdytys, jonka jälkeen Heikki Toivakka jättää tehtävät seuraajalleen.

–Tarkka aikataulua meillä ei ole. Assi ottaa täyden vastuun sitten, kun hän tuntee olevansa valmis.

Vaikka Jalon Group rakentaa pitkälti muualla kuin kotikaupungissaan, on se Mikkelille tärkeä yritys. Viime vuonna yhtiö maksoi Mikkelille veroja 220 000 euroa. Mikä pitää Jalon Rakentajat Mikkelissä?

–Kotiseuturakkaus, sanoo Heikki Toivakka kotvan pohdittuaan.

Toivakka jatkaa, että kasvumahdollisuudet ovat siellä, missä on väestökasvua. Silti rakentaminen Mikkelissäkin jatkuu.

–Haluamme rakentaa Mikkelissä jatkossakin.

Mikkelin talousongelmat ja muuttotappio saavat kokeneen yritysjohtajan mietteliääksi. Muutos on saatava ja on saatavissa aikaan. Mikkelin on päästävä kasvuun mukaan.

–Päättynyt vaalikausi oli mitä oli, mutta nyt punainen lanka on löydettävä. Vain yhteistyöllä ongelmat voidaan ratkaista, Heikki Toivakka sanoo.

Mikkelin pyörät pyörimään -sarjassa vaikuttaja kertovat ajatuksiaan kaupungin kehittämiseksi.

Kuka?

Assi Toivakka

Syntynyt Mikkelissä 1990

Ylioppilas Mikkelin Lyseon lukio 2009

Tekniikan kandidaatti, Aalto-yliopisto

Kauppatieteitten maisteri, University of Queensland

Asunut 8 vuotta Australiassa

Muutti Helsinkiin heinäkuussa

Suomen ja Australian kansalainen

Australialainen kihlattu

Harrastukset lenkkeily, lukeminen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka