Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Anteeksi savolaiset

Pyydän anteeksi, että olen tehnyt pitkään väärin savolaisia kohtaan. Pelkkä pahoittelu ei riitä, sillä olen jäljitellyt savolaista elämäntapaa vuosikymmeniä.

Anteeksipyyntö on välttämätön, koska juureni ovat kaukana Savonmaalta. Vanhempani olivat kotoisin Punkalaitumelta, joka sijaitsee Pirkanmaan, Hämeen ja Satakunnan risteyskohdassa.

Raskauttavaa on, että kulttuurinen omiminen alkoi jo hyvin varhain. Kumma kyllä mitkään varoituskellot eivät soineet, kun kolmivuotinaan vuonna 1958 muutin Etelä-Suomesta Iisalmen seudulle Ylä-Savoon. Niin nuori ja niin paatunut!

Vastoin parempaa tietoa aloin heti innokkaasti opiskella paikallista puheenpartta. Pian olikin savoni milteipä virheetöntä.

Kun menimme veljeni kanssa vanhempien kotipuoleen Punkalaitumelle kesälomanviettoon, pyysimme saada ”pulloo”. Vehnäsen sijasta kantoi mummulan väki eteemme jos jonkinlaista lasitavaraa.

Olen syönyt savolaisia herkkuja kuin omiani. Nyt ymmärrän, että suhteeni mykyrokkaan ja muurinpohjalettuihin on ollut pahasti vääristynyt.

Savolaisiin vehmaisiin maisemiin olen kiintynyt tarpeettoman paljon. Punkalaitumella on toki komeat viljavainiot, mutta järviä ei nimeksikään.

Sen sijaan olen usein tälläkin palstalla ylistänyt Etelä-Savon maakuntajärven Puulan kauneutta ja puhdasta vettä. Ei olisi pitänyt.

Rikkomuksia on tapahtunut ajallisesti hyvin pitkään. Työn perässä Suomea kiertäessäni en ole peitellyt savonmurretta. Tämä varmasti tuntuu aidoista savolaisista pahalta.

Oloni on huojentunut, kun sain mieltä painaneen asian tunnoltani. Pyydän oikeamielistä käsittelyä.

Vuoden 1953 gallup Suomen heimojen ominaispiirteistä kuvasi savolaisia leikkisiksi, lupsakoiksi, huumorintajuisiksi ja vitsikkäiksi. Moitteet koskivat omahyväisyyttä, piällysmiehen henkeä, suulautta, viekkautta ja jopa kieroutta.

Pitkän kokemuksen perusteella usko Savon heimosta hyvää niin, että saan vanhat synnit anteeksi.

Suattaa olla tai olla olematta.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.