Oma heppakaveri on kiva

Mannerheimin Lastensuojeluliiton tarjoamassa toiminnassa lapsi saa aikuisen kaverin hevostallilta

Anni Ollikainen, 10, harjaa tottunein ottein piskuisen Elma-ponin kylkeä Mikkelin Rämälässä sijaitsevalla yksityistallilla.

Tytön silmistä paistaa aito riemu, kun poni osoittaa hänelle lempeän ja luottavaisen katseen.

Elmasta on muodostunut Annille tallin asukkaista se kaikista rakkain, joskin muutkin tallin eläimet ovat hänelle tärkeitä.

Anni käy tervehtimässä poniystäväänsä Pia Kaskisen luona pari kertaa kuukaudessa.

Kaskinen ja Anni perheineen ovat mukana Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin järjestämässä heppakaveritoiminnassa, jossa lapsi saa aikuisen kaverin hevostallilta. Kaverin kanssa toimitaan talliympäristössä hevosjuttujen parissa.

Mikkelissä heppakaveritoimintaa on järjestetty noin neljä vuotta, ja se on kasvattanut MLL:n tukihenkilötoiminnan koordinaattori Iris Damsténin mukaan paljon suosiotaan kuluneen parin vuoden aikana.

Minä haluan isona töihin talliin.

–Heppakaverisuhteita on Essoten alueella tällä hetkellä käynnissä 14, ja toiminta on ollut suosittua. Uusia vapaaehtoisia koulutetaan mieluusti mukaan toimintaan kaikkialle Etelä-Savoon.

Kaskinen on toiminut vapaaehtoisena heppakaverina alkukeväästä saakka. Hän halusi toimintaan mukaan huomatessaan heppakavereiden hakuilmoituksen netissä.

–Hevoset ovat tuottaneet minulle itselleni pienestä pitäen suurta iloa. Olen todella kiitollinen, että olen saanut lapsena mahdollisuuden olla hevosten kanssa. Nyt haluan antaa muille pienille tytöille saman mahdollisuuden, Kaskinen sanoo.

Heppakaveritoiminta on suunnattu 4–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka kaipaavat esimerkiksi uutta harrastusta tai turvallista ja luotettavaa juttuseuraa perheen ulkopuolelta.

Toiminta on maksutonta ja sopii Damsténin mukaan jokaiselle hevosista kiinnostuneelle lapselle.

Itse heppakaverilta puolestaan ei odoteta luotettavuuden ja vastuullisuuden lisäksi muuta kuin oma tai hoitohevonen sekä kiinnostusta lasten ja nuorten auttamiseen.

Heppakaveritoiminnasta kiinnostuneet haastatellaan ja perehdytetään mukaan MLL:n toimintaan.

–Tallitaidot ja heppatietous tulevat vapaaehtoiselta itseltään.

Toiminnan tavoitteena on, että hevosten parissa puuhastelu tukisi lapsen tai nuoren harrastusta sekä vahvistaisi tämän itsetuntoa ja vuorovaikutustaitoja.

Yhteinen tekeminen voi olla esimerkiksi hevosten hoitamista, tavallisten tallitöiden tekemistä ja mahdollisesti myös ratsastamista.

Myös Anni on aloittanut hiljattain ratsastuksen, mutta Kaskisen tallilla hän saa keskittyä kiireettömästi hevosten hoitamiseen ja muihin mieleisiin tallitöihin.

–Äitinä on ollut ihanaa seurata, miten paljon onnea ja iloa Anni on toiminnasta saanut. Jos Anni saisi päättää, hän olisi täällä joka päivä, sanoo äiti Anne-Mari Ollikainen.

Haastattelun lomassa Anni sinkoilee innoissaan pitkin pienen tallirakennuksen käytävää. Tervehdittävänä on Elma-ponin lisäksi monta muutakin ystävää, kuten possu, kukko, kani ja kolme hevosta.

–Huomiota täytyy antaa tasapuolisesti kaikille, Kaskinen nauraa.

Myös hänen kaksi koiraansa ovat kovasti Annin mieleen.

–Minä haluan isona töihin talliin ja shetlanninlammaskoiran, tyttö sutkauttaa reippaana väliin.

Ollikainen kertoo tyttärensä olevan normaalisti ujo ja varautunut vieraiden ihmisten seurassa. Kaskisen kanssa Anni on sen sijaan tullut juttuun erinomaisesti. Jännittämisestä ei ole tietoakaan.

–Anni rentoutuu Pian seurassa. Hän on saanut tästä toiminasta valtavasti lisää rohkeutta ja itsevarmuutta.

Heppakaverina toimimisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä MLL:n Järvi-Suomen piiriin.

Myös vanhemmat, jotka kokevat, että toiminta olisi sopivaa heidän lapselleen, voivat kysellä asiasta rohkeasti lisää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka