Mikkelin pyörät pyörimään: Terveisiä Euroopasta

Esedun toimitusjohtaja Arja Flinkman on mennyt koulutuksen ytimiin

Etelä-Savon Koulutus Oy:n toimitusjohtaja Arja Flinkman on hakeutunut ammatillisen koulutuksen huippupäättäjien joukkoon Euroopassa.

–On todella hyvä olla ammattikoulutuksen eurooppalaisessa ytimessä vaikuttamassa linjauksiin ja myös rahoitukseen, Flinkman sanoo.

Flinkmanin mukaan Esedu on hyvässä asemassa. EU:ssa käsiteltävät asiat ovat Mikkelissä tiedossa jo hyvissä ajoin ennen kun ne tulevat aikanaan ministeriön kautta Suomeen.

–On meille erittäin myönteistä, että saamme ajoissa tietoa siitä, millaisia kaavailuja EU:ssa on vireillä. Voimme myös matkan varrella vaikuttaa linjauksiin.

Flinkman on varapuheenjohtajana eurooppalaisessa ammatillisen koulutuksen järjestössä (European Forum of Technical Vocational and Training).

Lisäksi hän on jäsen kahdessa suoraan komission alaisuudessa toimivassa työryhmässä, joista toinen valmistelee Euroopan vihreää siirtymää ja toinen koulutuksen viitekehystä.

Työperäisen maahanmuuton

Lokakuussa 2020 alkaneita pestejä Flinkman haki kollegansa Ylä-Savon ammattiopiston johtajan Kari Puumalaisen kehotuksesta. Tämä toimi tuolloin Suomen edustajana järjestön hallinnossa .

Itse työ on tähän asti ollut korona takia omassa työhuoneessa tapahtunutta perehtymistä ja videopalaverointia.

–Syvään päähän piti hypätä, kun ryhtyi kokouksia johtamaan. Hyvin on mennyt, mutta odotan kyllä eurooppalaisten kollegoiden tapaamisia innolla.

Työ eurooppalaisissa piireissä on osoittanut Flinkmanille, että suomalaista koulutusta arvostetaan kansainvälisissä yhteyksissä.

–Kiitosta saa myös suomalainen toimintatapa, jossa korostuvat yhteistyöhakuisuus ja järjestelmällisyys.

Työperäisen maahanmuuton

Opittavaakin onneksi on. Varsinkin oppisopimuskoulutuksessa on Suomessa oltu Keski-Eurooppaa jäljessä. Nyt sen asema on Flinkmanin mukaan vahvistunut.

Tavoitteena on, että puolet opiskelijoiden osaamisen kehittämisestä tulisi työelämän kautta. Esedussa maali lähestyy, sillä nyt prosenttiluku on 40.

Flinkman sanoo, että oppisopimuskoulutukseen on Esedun alueella tarjolla kutakuinkin tarpeeksi paikkoja.

–Työnantajilla on halu varmistaa osaavaa työnvoiman saanti.

Tänä vuonna Etelä-Savossa aloittaneeseen Karage-hankkeeseen Flinkman toivoo vauhtia.

–Esedun, kauppakamarin ja Miksein pyrkivät siinä yhteisvoimin aktivoimaan yrittäjyyttä.

Mikkelin pyörät Flinkman haluaa saada pyörimään hankkimalla alueelle lisää työvoimaa. Hän suuntaa katseensa etenkin ulkomaille.

–Meillä on tarvetta ohjelmalle, jossa meille haalitaan meille ulkomaista työvoimaa järjestelmällisesti, niin että on helppo tulla ja helppo olla. Tarvitsemme myös toimia, joilla perheitä autetaan löytämään asuntoja ja hoitopaikkoja lapsille.

Flinkman sanoo, että työperäisen maahanmuuton edistäminen olisi välttämätöntä, koska joillakin aloilla työvoimapula pahenee.

–Lisää osaajia ulkomailta tarvitsevat etenkin metalliala, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä ravintolat.

Askel oikeaan suuntaan olisi, jos Esedu saisi oikeuden hyväksyä englanninkielisiä tutkintoja.

–Harras toive opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan on, että saisimme oikeuden hyväksyä vieraskielisiä tutkintoja. Toistaiseksi niitä ei ole myönnetty yhtäkään koko Itä-Suomeen.

Usko Etelä-Savoon on Flinkmanin mielessä yhtä vahvana. Hän sanoo, että menestyminen on meistä itseämme kiinni.

Tammikuussa Saimaa Stadiumilla järjestettävään Elinvoimaa Mikkeliin -tempaukseen Esedun osallistuu omalla pyöräilyjoukkueellaan.

–On hyvä tehdä välillä yhdessä ihan konkreettisia asioita ja saada siitä yhteishenkeä, Flinkman sanoo.

Mikkelin pyörät pyörimään -sarjassa vaikuttajat esittävät ajatuksiaan kaupungin kehittämisestä.

1. Kaikki on lähellä

2. Ystävälliset ihmiset

3. Tekemisen meininki

4. Hyvä infra

5. Hyvät yhteydet

1. Kaikki on lähellä

2. Ystävälliset ihmiset

3. Tekemisen meininki

4. Hyvä infra

5. Hyvät yhteydet

1. Kaikki on lähellä

2. Ystävälliset ihmiset

3. Tekemisen meininki

4. Hyvä infra

5. Hyvät yhteydet

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka