Kolumni: Kateuden sekaista ihailua

Kauppakeskus Ideapark viettää Seinäjoella kaksivuotispäiviään. Honkamaa

Tapio Honkamaa

Viime viikolla osuin työmatkalla Seinäjoella kauppakeskus Ideaparkiin. Kaksivuotispäiväänsä viettävä kauppapaikka on kukoistavassa tilassa.

Saman katon alla on sata liikettä. Yhtäkään tyhjää liikehuoneistoa ei silmään sattunut.

Kerros kaupunkikeskustassa ei muuttanut kuvaa: Seinäjoella on yhä vauhti päällä.

Kateudesta ja ihailusta ihmeissäni mietin, miten tämä on mahdollista. Seinäjoella ei ole kuin hiukan yli 10 000 asukasta enemmän kuin Mikkelissä.

Asukasmäärässä ei Mikkelin ja Seinäjoen ero ole suuri, mutta kehitys vie niitä eri suuntiin.

Kuten hyvin tiedämme, on Mikkelin asukasluku laskenut rapsakasti viime vuodet. Seinäjoki on Suomen pisimpään yhtämittaisesti väestöään kasvattanut maakuntakeskus.

Toinen oivallinen mittari ovat verot. Seinäjoki tunnetaan Suomen yritysystävällisimpinä kaupunkina.

Seinäjoen suurimmat yhteisöverot pulitti viime vuonna Oma Säästöpankki, joka maksoi niitä komiasti 6,3 miljoonaa euroa. Seuraavina oli auto- ja energiayrityksiä, joiden verot olivat miljoonan, parin luokkaa.

Hyviä veronmaksajia on onneksi Mikkelissäkin. Suurin yhteisöveronmaksaja on Suur-Savon Sähkö, joka maksaa viime vuodelta 1,4 miljoonaa euroa veroja. Lähelle samaa yltävät Osuuskauppa Suur-Savon ja haavanhoitotuotteita valmistava Mölnlycke.

Verotietojen pohjalta näyttää Mikkelillä olevan yksi iso etu verrattuna Seinäjokeen. Meillä on kaupungissa todella vahva energia-ala.

Suur-Savon Sähkön lisäksi suuria veronmaksajia ovat Elvera, ESE ja Lumme Energia.

Hyvä kysymys on, miten Mikkelin kaupunki voisi yhä vahvistaa energiatoimialaa. Kysymys on ajankohtainen, sillä kaupunki joutuu kurjan taloutensa paikkaamiseksi myymään energiaomistustaan.

Ennen kuin kaupat Suur-Savon Sähkön osakkeista lyödään lukkoon, on hyvä muistaa, että sekä Elvera että Lumme Energia ovat vahvasti kytköksissä maakunnalliseen energiayhtiöön.

Mikkeli tarvitsee ohjelman vauhdittamaan energia-alan kasvua. Vain kehittyvien yritysten kautta saamme Mikkelin käppyrät sellaiseen suuntaan, että voimme lopettaa eteläpohjalaisten kadehtimisen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka