Mikkelin pyörät pyörimään: Huolet haihtuvat työllä

Suur-Savon Ari Miettinen haastaa koko maakunnan tulevaisuustalkoisiin

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Ari Miettinen toivoo, että Veturitallien alueen rakentamisen myötä Mikkeliin syntyy sama henki kuin viime vuosikymmenellä keskustan kehittämisen aikaan. Tapio Honkamaa

Tapio Honkamaa

–Huoli maakunnasta on iso, sanoo Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Ari Miettinen.

Väestöennusteet povaavat alamäkeä nykyiseen vajaan 133 000 asukkaan väkimäärään. Jos ne toteutuvat, on maakunnassa vuonna 2040 viidennes vähemmän asukkaita kuin nyt.

Tilannetta ei helpota se, että samaan aikaan vanhusväestön suhteellinen määrä on kasvussa ja nuorten määrä laskussa. Huoltosuhde uhkaa muuttua nykyistä huonommaksi.

–Ennusteiden valossa on niin synkeää, että sen pitää jo herättää meidät. Ainakin me Suur-Savossa teemme kaikkemme, etteivät ennusteet toteudu.

Aivan alkuun Miettinen haluaa saada yhteistyön maakunnan sisällä toimimaan.

–Miksi olla vastakkain pienessä maakunnassa? Yhdessä tehden saamme paljon enemmän aikaan.

Uusi Prisma on meidän vastavetomme.

Itse Miettinen haluaa ison yrityksen toimitusjohtajana antaa mallia yhteistyölle. Suur-Savo haluaa hänen mukaansa auttaa muita yrityksiä ja yhteisöjä menestymään ja tuottamaan alueelle elinvoimaa.

Miettinen muistuttaa, että osuuskaupan tuotot ovat peräisin oman alueen ihmisiltä. Heille ne halutaan myös palauttaa.

–Halumme palauttaa mahdollisimman paljon rahoista omaan maakuntaan. Järjestöille, seuroille ja yhdistyksille tarjoamme rahallista tukea aina kun mahdollista. Haluamme antaa panoksemme maakunnan vapaaehtoistyön hyväksi.

Miettinen haluaa kannustaa myös maakunnan muita yrityksiä menestymään. Suur-Savon kauppojen hyllyiltä löytyy 250 paikallisen tuottajan tuotteita.

–Hyvä esimerkki yhteistyöstä on myös Ramin konditorian uusi taukopaikka Visulahdessa, jonne toimitamme mittarikentän. Saimme aikaan paikallisen sopimuksen, josta kaikki hyötyvät.

Investointeja harkitessaan Suur-Savo joutuu puntaroimaan ennusteiden painoarvoa. Suurinvestoinnin kuten hypermarket Prisman elinkaari ulottuu vuosikymmenien päähän.

–Mikkelin uusi Prisma on meidän vastavetomme heikoille näkymille. Haluamme sen myötä tehdä työtä Mikkelin ja maakunnan tulevaisuuden hyväksi.

Tavoite on, että Prisman avajaisia vietetään tasan neljän vuoden päästä marraskuussa 2025. Noin 30 miljoonaa euroa maksavaa kauppakeskusta sovitellaan 7,5 hehtaarin tontille lähelle kaupungin keskustaa.

Uusi Prisma on kolmanneksen suurempi kuin nykyinen. Veturitalleineen siihen tulee runsaat 16 000 neliötä.

–Rakenamme uuden Prisman osaksi kaupunkirakennetta. Peltomarkettien aika on ohitse.

Uuden hypermarketin myötä avautuu kehitysnäkymä myös pitkään seisoneelle Satamalahdelle.

–Toivottavasti Veturitallien alueen kehittäminen saa aikaan samaa henkeä kuin keskustan kehittäminen aikanaan, Stellasta on vuosikymmenessä tullut mikkeliläisten olohuone, Miettinen sanoo.

Prisman myötä uuden tulemisen kokevat myös vanhat veturitallit, jotka kunnostetaan rakennustöiden yhteydessä. Miettinen sanoo, että kunnostus on kallista

–Se ei ole pelkkää bisnestä, vaan enemmänkin myös kulttuuriteko.

Päätökset siitä, millaista toimintaa veturitalleihin tulee, syntyvät tammikuussa.

–Emme halua tyhjentää kaupungin keskustaa, joten etsimme vuokralaisiksi uusia yrityksiä

Graanin nykyinen Prisma on käynyt kehittyvälle kaupalle ahtaaksi. Graaniakaan Suur-Savo ei silti hylkää. Miettisen mukaan sinne jää merkittävä kaupan keskittymä, jossa toimii ruokakauppa ja mahdollisesti muun muassa kehiteillä oleva S-rauta -ketjuun kuuluva myymälä.

Tammikuussa Kalevankankaalla Saimaa Stadiumilla järjestettävässä Elinvoimaa Mikkeliin -tapahtumassa Suur-Savo on innolla mukana.

–Halumme olla yhdessä kaupungin ja muiden yritysten kanssa katsomassa eteenpäin, Miettinen sanoo.

Mikkelin pyörät pyörimään -sarjassa vaikuttajat esittävät ajatuksiaan kaupungin kehittämisestä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka