Oppimisen kivijalkakauppa

50-vuotias Mikkelin kesäyliopisto muutti Lönnrotinkadulta torin laidalle

Mikkelin kesäyliopisto on muuttanut Lönnrotinkadulta keskustan ytimeen. Uudet tilat sijaitsevat Raatihuoneenkadulla entisellä Postin paikalla.

Rehtori Anne Havukainen kertoo, että muutolla tavoitellaan parempaa näkyvyyttä ja saatavuutta.

–Koko henkilöstömme on erittäin innoissaan uusista tiloista. Näyteikkunaa on reilun 20 metrin matkalta, joka myös osaltaan parantaa näkyvyyttämme. Voisi sanoa, että tämä on oppimisen kivijalkakauppa.

Kesäyliopisto ehti toimia Mikkelin Kaukolassa yliopistokeskuksen tiloissa 15 vuotta.

–Nyt halusimme sinne, missä ihmiset ovat. Tänne on helppo ja vaivaton tulla. Toivommekin, että ohikulkijat tulevat rohkeasti sisään tutustumaan toimintaamme, sanoo markkinointikoordinaattori Hanna Räinä.

Uudet tilat ovat aiempia kompaktimmat. Kaikkiaan tiloissa on 150 neliötä käsittäen myös varasto- ja arkistotilat. Luokkahuoneita on yksi.

Tarjontaa löytyy laidasta laitaan.

Havukainen sanoo, että tilaa on opiston tarpeisiin nähden juuri sopivasti.

–Opetuksemme on tätä nykyä hyvin verkkopainotteista, joten mahdumme hyvin näihin tiloihin. Suurempia tapahtumia ja seminaareja varten vuokraamme tilat edelleen muualta.

Kesäyliopiston väellä on muutakin syytä juhlaan, sillä opisto viettää tänä vuonna viisikymppisiään.

Kesäyliopistolla on ollut vuosikymmenien ajan painava tehtävä täyttää sivistyksellistä aukkoa, joka on aiheutunut oman yliopiston puutteesta Etelä-Savossa.

Toiminta käynnistyi vuonna 1971 pienellä volyymillä. Vuoteen 2004 saakka Mikkelin kesäkauppakorkeakoulu -nimeä kantanut opisto tarjosi ensimmäisenä vuonna vain viisi erilaista kurssia, jotka oli suunnattu kaupanalan opiskelijoille ja ammattilaisille.

Sittemmin toiminta on kasvanut ja kehittynyt isoin askelin. Tätä nykyä kesäyliopistossa voi opiskella ympäri vuoden, ja opetus on kaikille avointa. Koulutustarjontaa on laidasta laitaan.

Toiminnan yksi peruspilareista on avoin yliopisto-opetus, jossa voi suorittaa sekä yksittäisiä kursseja tai laajempia opintokokonaisuuksia. Tarjolla on opintoja usealta eri yliopistolta.

–Tällä hetkellä meillä on 35 oppiainetta viidestä eri yliopistosta, muun muassa Oulusta, Turusta ja Jyväskylästä. Ensi vuodelle on tarkoituksena ottaa mukaan lisää yliopistoja, jolloin myös oppiaineiden lukumäärä kasvaa, kertoo koulutussuunnittelija Tiina Roikonen.

Lisäksi koulutustarjonnassa on erilaisia luentoja, ammatillista täydennyskoulutusta eri aloille, abi- ja lukiolaiskursseja, ikääntyvien yliopisto sekä muuta vapaan sivistystyönkoulutusta.

–Koulutusten pituudet vaihtelevat muutamasta tunnista yli vuoteen, Havukainen kertoo.

Kesäyliopiston vuosittainen opiskelijamäärä on liikkunut ennen koronaa 2500 ja 3000 välillä. Koronan takia opiskelijamäärät putosivat reippaasti. Viime vuonna Mikkelin kesäyliopistossa opiskeli kaikkiaan 1800 henkeä.

–Avoimessa yliopisto-opetuksessa oli 709 opiskelijaa, mikä on selkeästi vähemmän kuin ajassa ennen pandemiaa. Opintopisteiden määrä sen sijaan on pysynyt hyvänä, viime vuonnakin pisteitä kertyi lähes 3000.

Mikkelin kesäyliopisto järjestää joulukuussa kaksi avoimien ovien päivää, joista ensimmäinen heti kuunvaihteen jälkeen, 1. joulukuuta kello 10–18.

Tilaisuudessa kuullaan kello 14–16 emeritusprofessori Esko Valtaojan videovälitteinen luento ”Kaunis elämä, kaunis ihminen ja kaunis maailma”. Luentoa voi seurata myös kirjaston Mikkeli-salissa.

Toinen avoimien ovien päivä on tiistaina 7. joulukuuta. Molempina päivinä paikalla on kesäyliopiston henkilökuntaa esittelemässä avoimen yliopiston toimintaa sekä ammatillisen täydennyskoulutuksen kattausta.

–Tervetuloa matalalla kynnyksellä katsomaan ja kuulemaan kesäyliopiston toiminnasta ja tarjonnasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka