Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oskari Valtola otti ohjat

Puheenjohtaja piti valtuuston puhemyllyn aisoissa

Oskari Valtola (kok) piti puheenjohtajana ohjakset tiukasti käsissään Mikkelin kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina. Mikkelin kuntavero pysyy 22 prosentissa.

Valtola piti tarkasti huolen, ettei keskustelu rönsyile ohitse käsiteltävän asian. Eniten mittaa otettiin veroprosentista päätettäessä.

Kun kokoomuksen Eero Aho ryhtyi ensimmäisenä puheenvuoron käyttäjänä puhumaan Essotesta, palautti Valtola puhujan nopeasti asiaan.

Saman koki Satu Taavitsainen (sd), joka lähestyi veroprosenttia työllisyystoimien kautta. Puheenjohtaja sai huomauttaa puhujaa pari kolme kertaa ennen kuin tämä pääsi takaisin asiaan.

Uusi keskustelukulttuuri näyttää juurtuneen nopeasti valtuustoon. Muun muassa aiemmin vuolaasti puhuneet perussuomalaiset esiintyivät maanantaina maltillisesti ja asiallisesti.

Soraääniä kuultiin Sdp:n riveistä Raine Lehkoselta, joka vetosi valtuutetun puheoikeuteen. Valtola vastasi, että puheenjohtajan velvollisuus on huolehtia, että puheet koskevat käsillä olevaa asiaa.

Hyvä, että saadaan lisää asukkaita Mikkeliin.

Tuloveroprosentista äänestettiin. Jukka Pöyry (kd.) esitti Liisa Ahosen (kd.) kannattamana, että kuntaveroa nostetaan prosenttiyksiköllä 23 prosenttiin.. Muutosesityksen perusteena on saada kaupungin velkaantuminen loppumaan.

Pöyryn esitystä kannattivat vain esittäjä itse ja Ahonen. Tuloveroprosentiksi päätettiin 22. Myös kiinteistöverot pidettiin ennallaan.

Maanantainen kokous kesti taukoineen kaksi ja puoli tuntia, josta leijonanosan haukkasi keskustelu eteläisen aluekoulun lisämäärärahasta.

Keskustelun aikana Jukka Pöyry esitti Liisa Ahosen kannattamana, että koululle ei myönnetä esitettyä lisämäärärahaa. Muutosesityksen perusteena on kaupungin hyvin huono taloudellinen tila.

Äänestyksessä Pöyryn esitystä kannattivat Ahosen lisäksi Jenni Oksanen (kok.), Jukka Härkönen (kok.) ja Anna Reponen (liik.).

Lopulta kouluhankkeen myönnettiin miljoonan euron lisärahoitus siltä varalta, että rahantarve rakentamisen myötä iskee. Koulu saa uuden päätöksen mukaan maksaa koreintaan 29,5 miljoonaa euroa.

Yksimielisyyden vallassa hyväksyttiin entisen hotelli Varsavuoren kiinteistön kehittäminen. Jos sopimus syntyy, rakentaa Rakennusliike Ola Varsavuoreen neljä kerrostaloa. Alueella on tontit myös kaupungin omalle rakentamiselle sekä kaupalle.

–Erittäin hyvä, että saadaan asuntoja, joilla saadaan lisää asukkaita Mikkeliin, kommentoi valtuutettu Raimo Heinänen (ps).

Lisäväriä toi Ylen A-studion filmiryhmä, joka hääräsi kokouksessa toimittaja Pasi Peiposen johdolla. Hän haastatteli illan mittaan ainakin Oskari Valtolaa ja Liisa Ahosta.

Aluevaaleja ja soten vaikutusta kuntien talouteen käsittelevä ohjelma nähdään YLE TV1:llä ensi maanantaina.