Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksei kokosi numerot

Tilastojen taustat paljastavat Mikkelin vaikeuksien syyt

Mikkelin ongelmien syyt ovat tiedossa: Väki vähenee ja työpaikat katoavat. Mutta millaista tahtia?

Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei on nyt kurkistanut hiukan tarkemmin numeroiden taakse. Viestintäpäällikkö Jukka Kumpusalon laatima katsaus Mikkelin kaupungin elinkeinoihin on tarkoitus päivittää jatkossa vuosittain.

Katsaus kertoo, että päättyneellä vuosikymmenellä Mikkelin väkiluku aleni 1872 hengellä. Pientä valoa suo se, että edes kaupunkikeskusta vankistuu. Vuosina 2013–19 keskusta-alueen väkiluku nousi 459 hengellä.

Muita harvoja menestyjiä olivat asuntomessualue (+136 henkeä), Ihastjärvi (+30) Karkialampi (+15) ja Karikko (+14). Isoja menettäjiä ovat olleet Peitsari, Kattilansilta, Pellos sekä Anttolan, Ristiinan ja Suomenniemen taajamat.

Kovimmin on muuttovirta vienyt kaikkein suurituloisimpia. Eniten ansaitseva kymmenesosa on kutistui 624 hengellä. Pienituloisimmassa päässä on sen sijaan syntynyt jopa pientä muuttovoittoa.

–Ikäryhmittäin ylivoimaisesti suurimmat muuttajaryhmät ovat opiskelu- ja työiässä olevia nuoria. Emme ole osanneet tarpeeksi kertoa heille vahvuuksista, sanoo Kumpusalo.

Työpaikkamäärä mikkeliläisissä yrityksissä väheni vuosina 2013–19 1250:lla. Vuoden 2019 lopussa yrityksissä oli 11 914 työntekijää.

Mikkelin imago yrittäjäkaupunkina on heikentynyt. Sijoitus yrittäjäystävällisten seutukuntien joukossa valahti tänä vuonna 21:nneksi, kun se vielä neljä vuotta sitten oli 14:s. Yrittäjäjärjestön Kuntabarometrin tulokset olivat saman suuntaiset.

–Vuoropuhelua yrittäjien ja kaupungin kesken on viime aikoina parannettu useilla foorumeilla, sanoo Miksein toimitusjohtaja Juha Kauppinen.