Kolumni: Osuuspankki katkoo juuriaan

Suur-Savon Osuuspankki pudotti maanantaina pommin. Se sulkee seitsemän konttoriaan. Jäljelle jäävät vain Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen konttorit.

Osuuspankkiryhmä sai alkunsa osuuskassoista 1902. Niiden tarkoitus oli osuustoiminnan hengessä tuottaa hyötyä jäsenilleen.

Alkuun osuuskassat myönsivät lainoja maatalouden kehittämistä varten. Myöhemmin niiden toiminta laajeni muihinkin lainoihin ja talletuksiin.

Nykyaikaan on tultu rajun pankkikriisin kautta. Vielä 1990-luvulla laman aikana osuuspankkien pelastus olivat maanläheiset pankit, joiden turvin pitkälti maksettiin kaupungeissa kasvuhurmassa tehtyjä tappiota. Keskittyminen on johtanut nykyiseen rakenteeseen, jota hallitsevat isot maakuntapankit. Yksi niistä on Suur-Savon Osuuspankki.

Kehitys ei ole kuitenkaan pysähtynyt, vaan pankkitoiminta on edelleen kovassa murroksessa. Asiakasvirrat vyöryvät verkkoon, mitä korona on vain vauhdittanut. Seinät käyvät tarpeettomiksi.

Kilpailu rahamarkkinoilla kovenee ja sääntely lisääntyy. Maakuntapankin liikkumavara kapenee.

Mikä häämöttää keskittymisen päässä? Onko Suur-Savon Osuuspankki kiihtyvin askelin matkalla osaksi yhä suurempaa kokonaisuutta?

Valtaosa pankkipalveluista hoituu sähköisesti. Silti Suur-Savon Osuuspankilla on kova työ perustella, että maakunta tyhjenee pankkilaisista.

Juvalta ja Mäntyharjusta luodaan varmasti katseita Kangasniemelle, missä itsenäisyytensä säilyttänyt paikallinen osuuspankki takoo yhä miljoonatulosta ja pitää ovensa auki vuoden jokaisena arkipäivänä.

Suur-Savon Osuuspankki lupaa auttaa kaikkia asiakkaitaan löytämään sopivan ja turvallisen tavan hoitaa raha-asioita. Se on kova lupaus, josta on pidettävä kiinni.

Kovien kysymysten eteen joutuu myös pankin luottamusjohto. Miten pitkään Juvalta ja Sulkavalta mandaattinsa saanut pankin hallituksen puheenjohtaja Seppo Kietäväinen voi jatkaa tehtävässään?

Pankin pääpaikkakunnan Mikkelin panos pankin luottamusjohdossa on edelleen kevyt. Onko muutoksen aika?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka