Heikkona upeisiin kynsiin

Mikkeliläinen Mariya Turunen loihtii asiakkaidensa kynsistä pieniä taideteoksia

12 vuotta Mikkelissä kauneusstudiota pyörittäneen Mariya Turusen kynsibisnes luistaa niin hyvin, että seuraavat vapaat ajat ovat helmikuulla. Anni Suomela

Anni Suomela

En minä osaa millään valita. Näitä on niin paljon, nauraa mikkeliläinen kynsiteknikko Mariya Turunen, kun toimittaja pyytää häntä valitsemaan mieluisimmat työnsä vuosien varrelta.

Turunen kaivaa esiin kymmenittäin erilaisia itse tekemiään rakennekynsimalleja. Värien, muotojen ja kimalluksen temmellyskenttä piristää harmaata lokakuun päivää.

Kynsien maalaaminen käsin on taiteellisesti lahjakkaan ja käsistään näppärän Turusen erityisosaamista.

Monet hänen tekemistään kynsistä ovatkin pieniä taideteoksia, joissa jokainen siveltimenveto on osunut täydellisesti kohdalleen. Teemoina ovat olleet muun muassa halloween, kukat, hedelmät ja satuhahmot.

–Usein asiakkaani tulee pyytämään jotakin tiettyä teemaa pelkän värin sijaan. Se on mukavaa, sillä pidän haasteista ja ideoimisesta. Perinteiset ranskalaiset manikyyrit ovat niin tylsiä, että teen niitä mahdollisimman harvoin.

Yksinkertaisimmat kuviot Turunen maalaa kynsiin hetkessä.

Rakastan tätä työtä ihan tosissani.

–Muun muassa kukkakuviot voin maalata todella nopeasti ja vaikka silmät kiinni. Ei minulla kauaa mene yksityiskohtaisemmissakaan kynsissä. Varaan asiakkaalle maksimissaan kahden tunnin ajan, koska muuten minulle ehtii tulla nälkä, Turunen virnistää.

Mariya Turunen on taiteellisesti lahjakas ja näppärä sormistaan. Anni Suomela

Bulgariasta kotoisin oleva Turunen, 35, on pyörittänyt omaa kauneusstudiotaan Mikkelissä 12 vuotta.

Kauneusstudio Mimi`s tarjoaa kynsien lisäksi ripsi- ja kosmetologipalveluja.

–Vuodet menevät niin nopeasti. Tuntuu, että olisin ollut yrittäjänä vasta pari vuotta. On niin mukava tehdä asiakkaat iloisiksi, sanoo vuonna 2008 Suomeen muuttanut Turunen.

Turunen hullaantui kauniisiin kynsiin lapsena. Jo kouluikäisenä hänellä oli pitkät ja aina viimeisen päälle koristellut kynnet.

–Olin kymmenvuotias, kun tätini kerran lakkasi minulle kauniin punaiset kynnet. Siitä innostuneena aloin itsekin kaunistamaan ja lakkaamaan omia ja ystävieni kynsiä – tein sitä oikeasti koko ajan.

Lopulta Turunen päätyi kynsikoulutukseen ja heti perään toiseen.

–En voi edes laskea, miten monta koulutusta olen käynyt. Viime vuonna ainakin viisi ja tänä vuonna kaksi.

Turusen taidonnäytteitä tutkaillessa ei voisi millään uskoa, että tarvetta koulutukselle on yhä edelleen.

–Tällä alalla tekniikat kehittyvät koko ajan. Haluan ehdottomasti oppia jokaisen uuden jutun, sillä ne helpottavat ja nopeuttavat työtä. Kynsien koristelussa en tarvitse enää koulutusta, sillä siltä saralta olen varmasti nähnyt kaiken ja kokeillutkin, hän nauraa.

Mariya Turunen rakastaa maalata kynsiin erilaisia kuvioita. Anni Suomela

Turunen on osallistunut 2010-luvun alkupuolella myös kynsiteknikoiden kilpailuihin, mutta ei kokenut kilpailemista omaksi asiakseen.

–En ensinnäkään ole yhtään kilpailuhenkinen. Oli oikeastaan melko ikävä kokemus, kun itse halusin olla kaikille kilpailijoille ystävällinen, mutta toiset katsoivat minua ”älä puhalla mun kynsiin” -asenteella.

Kynsibisnes luistaa ilman kisailuakin niin hyvin, että seuraavat Turusen vapaat ajat ovat helmikuulla.

–On minulla olemassa jonotuslista siltä varalta, että tulee peruutuksia.

Mikä kynsien tekemisessä kiehtoo?

–Olen aina rakastanut maalaamista, piirtämistä ja kynsiä. Rakastan tätä työtä ihan tosissani. En voisi edes kuvitellakaan tekeväni mitään muuta. Tämä on minun juttuni.

Kynsitrendejä Turunen seuraa itse aktiivisesti, mutta toivoo asiakkaidensa unohtavan liiallisen trendien tuijottamisen.

–Haluan tehdä asiakkaalle kynnet, joista hän oikeasti pitää. Trendeihin ei siis kannata juuttua.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka