Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Museot kutsuvat yöhön

Viime vuonna tauolla ollut Museoiden yö -tapahtuma järjestetään tulevana perjantaina

Mikkeliläisten suosima Museoiden yö tekee paluun koronatauon jälkeen. Tapahtuma järjestetään viidettä kertaa tulevana perjantaina 29. lokakuutta

Edellisellä kerralla vuonna 2019 tapahtuma keräsi lähes 11 000 museokäyntiä yhdessä illassa. Jokaiseen mukana olleeseen kohteeseen tehtiin 700–2000 vierailua tapahtuman aikana.

Viime vuonna vuosittain järjestetyn tapahtuman kohtaloksi koitui korona.

–Vähän jännittää, että uskaltavatko ihmiset lähteä liikkeelle. Toisaalta Museoiden yö on siitä turvallinen tapahtuma osallistua, että ohjemaa on myös ulkona ja kohteita mukana useampi, sanoo tapahtumaa ensimmäistä kertaa tuottava Saara Vauhkonen.

Kohteita tapahtumassa on tänä vuonna kahdeksan, mikä on enemmän kuin aikaisempina vuosina. Mukana ovat Mikkelin taidemuseo, Sodan ja rauhan keskus Muisti, Päämajamuseo, Mikkelin valokuvakeskus, Suur-Savon museo, Jalkaväkimuseo, Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkko ja Pitäjänkirkko.

–Tänä vuonna tapahtumaan on otettu poikkeuksellisen paljon kohteita, jotta ihmiset jakaantuvat useampaan paikkaan ja näin voidaan ehkäistä ruuhkia. Muun muassa kirkot ovat mukana nyt ensimmäistä kertaa, Vauhkonen kertoo.

Musiikkia, historiaa ja kuvataidetta.

Kukin kohteista tarjoaa omaa ohjelmaansa. Esimerkiksi Mikkelin kaupunginorkesteri konsertoi Sodan ja rauhan keskus Muistissa kahteen otteeseen, Mikkelin taidemuseossa on tarjolla äänimaljarentoutusta ja nähtävillä edellisenä päivänä auennut Vantage Point -näyttely. Jalkaväkimuseolla paistetaan makkaraa ja harjoitellaan rumpujensoittoa.

Ilpo Aalto esittelee Miun vanha Mikkeli -näyttelyään Suur-Savon museossa, jonka pihamaalla järjestetään illan aikana myös kaksi tulishow´ta.

Pitäjänkirkossa pääsee nautiskelemaan meditatiivisesta urkumusiikista ja tutustumaan kirkon historiaan. Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa voi osallistua puolestaan kuvasuunnistukseen.

Tapahtuman alkutahteja pääsee kuuntelemaan kello 17 Päämajamuseon edustalla muusikko Hannu Suorlahden esittämänä sekä Jalkaväkimuseolla, jossa soitetaan rummunlyöjien alkurummutukset.

Tapahtuman ensimmäiset kolme tuntia ovat perheille suunnattua ohjelmaa. Kello 20 jälkeen järjestettävä ohjelma on suunniteltu aikuisempaan makuun.

–Ideana on, että jokaiselle löytyy jotakin. Tässähän olisi tarjolla vaikkapa hieman erilainen treffi-ilta, Vauhkonen vinkkaa.

Tapahtuman ohjelmalla on tarkoitus rikastuttaa museoiden toimintaa, herättää näyttelyitä eloon ja ennen kaikkea madaltaa kaupunkilaisten kynnystä lähteä vierailemaan museoissa.

–Itse olen osallistunut tapahtumaan useampana vuonna. Tapahtuman ilmapiiri on aina ollut tunnelmallinen ja iloinen. Siihen pyritään tänäkin vuonna.

Perinteiseen tapaan tapahtumakävijät voivat kerätä leimoja Museoiden yö -passiin, joita saa kohteista. Neljällä leimalla voi voittaa itselleen muun muassa Museokortin.

Museokohteet muodostavat yhdessä mukavan iltakävelylenkin, mutta halutessaan voi hypätä myös Mikke-Junan kyytiin. Kello 17 ja 23 välillä tapahtumakävijöitä kuljettava Mikke-Juna lähtee liikkeelle noin 40 minuutin välein Lääninhallitusrakennuksen edestä.

Juna kulkee tapahtumakohteiden välisen reitin kokonaisuudessaan, ja kyytiin voi hypätä miltä pysäkiltä tahansa.

Museoiden yö Mikkelissä 29. lokakuuta kello 17–24. Tapahtuman koko ohjelmisto on nähtävissä netissä www.museoidenyo.fi.