Karjalakuoron uusi nousu

16 vuotta sitten hiljentynyt mikkeliläiskuoro saa uutta tuulta purjeisiinsa

Pitkään uinunut ja vuonna 2005 kertaalleen lakkautettu Karjalakuoro näkee uuden päivänvalon.

Perinteikkään kuoron elvytyksen takana ovat kuoronjohtaja Jari Metsola ja Mikkelin Karjalaiset ry:n puheenjohtaja Seppo Anttalainen.

Uudistetun Karjalakuoron ensimmäiset harjoitukset on määrä järjestää marraskuun loppupuolella. Kuoro saa myös uuden nimen, mutta sitä ei ole vielä sinetöity.

–Vaihtoehtoja nimeksi ovat Mikkelin Karjalakuoro tai Päämajakaupungin Karjalakuoro, sanoo Anttalainen.

Idea kuoron uudesta tulemisesta virisi, kun Metsolan johtama Elohopeakuoro tuli tiensä päähän muutama viikko sitten.

–Silloin meille heräsi vankka tahto herättää Karjalakuoro henkiin. Kuorolaisilla oli kuitenkin todella paljon intoa laulaa, sanoo itsekin Metsolan kuoron riveissä laulanut Anttalainen.

Uusi Karjalakuoro toimii Mikkelin Karjalaiset ry:n siipien alla. Kuoro vaalii edeltänsä tapaan karjalaisia perinteitä ja lauluja, mutta kevyemmällä otteella.

–Otamme tietysti karjalaisuuden huomioon ohjelmistossa, mutta haluan lähteä viemään kuoroa myös astetta viihdyttävämpään suuntaan. Kuoro on hyvä silloin, kun se taipuu esiintymään kaikenlaisissa tilaisuuksissa, sanoo Metsola.

–Näin on. Itse olen mieltynyt melodiseen musiikkiin, komppaa Anttalainen.

Entisessä Elohopea-kuorossa on yli 20 laulajaa.

–Uuteen kuoroon mukaan mahtuu vielä ainakin 30 laulajaa lisää. Mitään pääsykokeita ei ole. Kuoroon kuuluminen ei myöskään edellytä karjalaisia juuria, sanoo Metsola.

Uudistettu kuoro tulee sopivaan paikkaan virkistämään Mikkelin Karjalaiset ry:tä, joka täytti viime vuonna 80 vuotta. Jäsenet uskovat uudenlaisen kulttuuritoiminnan lisäävän yhdistyksen mielenkiintoisuutta ja nuorekkuutta.

–Olisi mukava saada toimintaan myös nuorta väkeä – jäsenten keski-ikä kun on melko korkea. Nuorekkuuden lisääminen yhdistyksessä on nyt erittäin tärkeää, pohtivat varapuheenjohtaja Päivikki Nykänen ja Raili Anttalainen, joka myös vaikuttaa yhdistyksen hallituksessa.

Yksi yhdistyksen keskeisimmistä tavoitteista onkin siirtää karjalaisuutta, karjalaisia tarinoita ja perinteitä uusille sukupolville.

–Samalla haluamme karistaa ennakkoluuloja, että Karjalaseura olisi tarkoitettu vain heille, jotka ovat juuriltaan karjalaisia. Karjalaismielisyys riittää hyvin, sanoo Nykänen.

Mikkelin Karjalaiset on valtakunnallisen Karjala Liiton jäsenyhdistys.

Uudistunut Karjalakuoro harjoittelee ensimmäistä kertaa seurakuntakeskuksen yläsalissa 22. marraskuuta kello 10 alkaen. Harjoituksia voi mennä seuramaan vapaasti.

–Ja neliääniseen lauluun saa myös osallistua, vinkkaa Metsola.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka