Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Savosta Suomen houkuttelevin vapaa-ajan asutuksen maakunta

Etelä-Savon Yrittäjät haastaa kunnat ottamaan rakennuslupaprosessit tarkasteluun ja huomioimaan joustavuuden sekä asiakaspalvelun merkityksen toiminnassaan, sekä kehittämään siihen sopivia digitaalisia palveluita vuoden 2022 aikana.

Etelä-Savossa on lähes 50 000 vapaa-ajan asuntoa. Olemme Suomen ykkönen tilastoissa vapaa-ajan asuntojen määräsuhteessa väestöön. Vapaa-ajan asutus tuo alueellemme paljon elinvoimaa, koska vapaa-ajan asukkaat käyttävät ahkerasti alueellisia palveluja. Maakuntamme vapaa-ajan asukkaista 66 % tulee maakunnan ulkopuolelta. He viettävät keskimäärin 85 vuorokautta mökeillään. Vapaa-ajan asutuksen aluetaloudelliset vaikutukset ovat 150 – 199 miljoonaa euroa, riippuen siitä kuinka hyvin osaamme tämän potentiaalin Etelä-Savossa hyödyntää. Etelä-Savo voidaankin luokitella kausittain kasvavaksi alueeksi.

Moni vapaa-ajan asukas on potentiaalinen tuleva Etelä-Savon asukas. Etätyö on lisännyt vapaa-ajan asunnoilla vietettyä aikaa ja lisännyt kiinnostusta muuttaa vapaa-ajan asunto vakituiseksi asunnoksi. Etelä-Savon Yrittäjät esittää, että koko maakuntaan on luotava yhtenäiset käytännöt vapaa-ajan asuntojen muuttamisesta vakituisiksi asunnoiksi ja hakuprosessit sekä aikataulut lupahakemuksille on tuotava rohkeasti esiin. Sujuvat rakennusvalvonnan prosessit ja asiantunteva asiakaspalvelu yhdistettynä laadukkaisiin elinkeinopalveluihin ovat avain elinvoimaiseen ja houkuttelevaan maakuntaan.

Vapaa-ajan asukkaiden palveluiden sujuvuus tuo meille kilpailuetua suhteessa toisiin samalla palvelurakenteilla varustettuihin maakuntiin. Palveluiden saatavuus kuntien rakennusvalvonnasta on turvattava myös kesällä, kun suuri osa vapaa-ajan asukkaista on paikan päällä hoitamassa asioita.

Mökkibarometrin 2021 (Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 47/2021) mukaan vapaa-ajanasukkaat ovat kiinnostuneita ostamaan erilaisia palveluita perinteisen kaupan palveluiden lisäksi. Kunnissa on tietoa vapaa-ajan asukkaiden toiveista ja tarpeista palvelujen suhteen. Niistä kuntien ja yritysten on hyvä käydä keskustelua ja tiedon vaihtoa.

Kunta tarvitsee yrittäjiä, yrittäjät asiakkaita ja kunta asukkaita, tämä on positiivinen kehä, jota kunta ja kunnan luottamus- ja virkahenkilöt voivat omilla toimillaan ruokkia. Ja tehdä omasta kunnasta toimivan yhteistyön kautta, ja mahdollisesti koko Etelä-Savosta, Suomen houkuttelevimman vapaa-ajan asutuksen alueen.

Aluejohtaja, Etelä-Savon Yrittäjät ry