Estradilla Juditin tarina

Mikkelissä järjestetään Raamatun apokryfikirjoituksiin pohjautuvia tapahtumia

Ravintola Holvissa järjestetään tänään keskiviikkona poikkeuksellinen musiikkitapahtuma, joka pureutuu taiteellisin keinoin Raamatun Vanhan testamentin apokryfiseen Juditin kirjaan.

Tappavan kaunis Judit on mikkeliläisen kulttuuripersoonan Jaakko Pitkäsen käsikirjoittama musiikillinen kertomus, jossa Juditin kirjan tarina kulkee mukana modernisoituna.

Pitkänen vie tarinaa eteenpäin kappaleiden ja juontojen kuljettamana yhdessä näyttelijälaulaja Tuuli Anikarin kanssa.

Juditin kirja on tarina naissankarista ajalta ennen ajanlaskua. Tarinassa kauneudestaan kuuluisa Judit pelastaa kansansa viettelemällä, juottamalla ja sitten tappamalla vihollisen sotapäällikön Holoferneen.

–Lähdin työstämään esitystä ikään kuin jatkumona murhaballadeille ja kansanlauluille – karmeille tarinoille, joita kansa rakastaa yli kaiken. Siinä kylmän viileässä tavassa, jolla Judit tekonsa teki, on sitä samaa, mitä tämän päivän nordic noir -tyylin dekkareissa, Pitkänen avaa.

Esityksessä kuullaan pääsääntöisesti lainattuja kappaleita, mutta mukaan mahtuu myös Pitkäsen omaa tuotantoa. Kaikkiaan kappaleita on esityksessä 15.

Judit oli naissankari.

–Jaska on saanut aivan älyttömän taitavasti punottua esityksen laulut sopimaan tarinaan – ihan kuin kappaleet olisivat kuuluneetkin siihen. Esitystä on ollut todella mielenkiintoista työstää, Anikari sanoo.

Anikari kertoo löytävänsä Juditin tarinasta yhtäläisyyksiä nykypäivään.

–Samanlaisia tekijöitä on paljon. Judit oli nainen, joka teki rohkeita päätöksiä, ja meillä on tänä päivänä pääministerinä nainen. Tai joku tekee pahan teon sen takia, että se on isommassa mittavakaavassa hyvä teko, Anikari pohtii.

–Minä mietin Juditin olleen kyllästynyt siihen, etteivät kaupungin miehet saaneet mitään aikaseksi. Ehkä hän päätti, että nyt loppui kituuttaminen ja otti homman haltuun, Pitkänen maalailee.

Yleisölle maksuton esitys alkaa kello 19 ravintola Holvissa Mikkelin teatterin vanhalla pienellä näyttämöllä, ja se kestää väliajan kanssa reilun tunnin. Esitykseen ei ole ennakkoilmoittautumista.

Tappavan kaunis Judit on yksi osa Mikkelin tuomikirkkoseurakunnan poikkitaiteellisesta Apokryfit avautuvat -tapahtumasarjasta.

Tapahtumasarjan keskeisenä tavoitteena on lisätä unholaan jääneiden kirjojen tunnettuutta.

–Apokryfi käsitteenä on tänä päivänä vähän hämärän peitossa. Tavoitteena on herättää näitä tarinoita henkiin, sanoo tapahtumasarjan ideoija, pastori Mikko Miettinen.

Apokryfiset kirjat ovat juutalaisia tai alkukristillisiä kirjoituksia, jotka on jätetty Raamatun uuden testamentin ulkopuolelle.

–Sana apokryfi viittaa kätkettyyn. Vanha kansa tuntee kyllä kirjat, mutta monelle nykypäivän modernille ihmiselle aihe on tuntematon. Apokryfeillä on kuitenkin vankka vaikutus historiaan ja kulttuuriin.

Erityisesti Juditin kirja on innoittanut myös kuvataiteen mestareita kautta aikojen.

Muun muassa italialainen Sandro Botticelli on maalannut Juditin ja tämän palvelijan, joka kantaa olkapäällään Holoferneksen päätä.

Apokryfisia kirjoja tunnetaan luterilaisessa perinteessä kymmenkunta, ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta järjestääkin kirjoihin liittyviä tapahtumia pitkin syksyä. Tapahtumasarjan on tarkoitus saada jatkoa myös keväällä.

12. marraskuuta kello 18 Bistro Holvissa järjestetään viini-ilta Sirakin kirjan merkeissä. Tapahtuman vieraana on viiniharrastaja Jaakko Heinimäki.

Mikkelin pääkirjaston Mikkeli-salissa järjestään puolestaan 24. marraskuuta kello 14 alkaen Viisauden kirjaan pohjautuva tapahtuma, jonka alustajana toimii historioitsija Teemu Keskisarja.

Tappavan kaunis Judit -musiikkiesitys Bistro Holvissa tänään keskiviikkona kello 19 alkaen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka