Lentokentästä on lupaus

Entinen puolustusministeri Seppo Kääriäinen muistuttaa maavoimien esikunnan perustamisvaiheesta

Mikkelin lentoaseman toiminnan jatkosta käydään keskustelua. Tapio Honkamaa

Tapio Honkamaa

Entinen puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk) sanoo, että lentokenttä oli yksi peruste maavoimien esikunnan sijoittumiselle Mikkeliin. Säästöpaineissaan kaupunki harkitsee nyt kentän sulkemista.

En Mikkelin kuntapolitiikkaan sekaannu, mutta mikä liittyy maavoimien esikunnan paikkasijoitukseen, siinä minusta kenraali Hulkko kertoo ja muistaa kuten asia silloin oli, sanoo ministeri Kääriäinen.

Maavoimien komentaja Petri Hulkko totesi Mikkelin Kaupunkilehden haastattelussa esikunnan perustamisen Karkialammelle nojanneen siihen, että kaupungissa on lentokenttä. Hänen mukaansa on maton vetämistä jalkojen alta, jos se jälkikäteen viedään pois.

–Kenraali Hulkko muisti tilanteen oikein ja oikeassa mittasuhteessa, sanoo Kääriäinen, joka toimi puolustusministerinä 2003–07. Esikunta aloitti Mikkelissä vuoden 2008 alusta.

Kääriäinen muistuttaa, että Mikkeli kävi esikunnasta kilpailun Hämeenlinnan kanssa, joka oli puolustusvoimien johdon esitys sijaintipaikaksi.

–Minä puolustusministerinä olin Mikkelin puolella. Lentokenttä oli yksi argumentti, jolla perustelin esikunnan sijoittumista Mikkeliin. Se oli yksi peruste, mutta ei suinkaan ainoa.

Kääriäinen sanoo, että Mikkeli koettiin pääkaupungista katsoen kaukaiseksi muun muassa siksi, että esikunnassa käy paljon kansainvälisiä vieraita.

–Lentoyhteydellä oli ja on paljon merkitystä esikunnalle.

Kääräisen puolustusministerikaudella päätettiin maavoimien esikunnan asettumisesta Mikkeliin ja merivoimien esikunnan sijoittumisesta Turkuun. Ilmavoimien esikunta sijaitsi jo entuudestaan Tikkakoskella.

–Syntyi aika tasainen hajasijoitus, joka on ainakin tähän asti kestänyt aikaa. Samaa kertovat myös kokemukset maavoimien esikunnasta.

Olli Nepponen (kok) toimi maavoimien esikunnan perustamisen aikaan kansanedustajana ja Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Hänen muistikuvansa perustamisvaiheesta ovat samat kuin Kääriäisellä ja Hulkolla.

–Lentokenttä oli yksi argumentti Mikkelin puolesta. Mikkelissä toimii kansainvälinen esikunta, joka tarvitsee lentokenttää nyt ja tulevaisuudessa, Nepponen sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka