Kolumni: Väärä kinkeripiiri

Maanantaina toimitukseen tuli tiedote, jonka mukaan Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajat ovat rustanneet yhteistuumin 19 talousarvioaloitetta vuoden 2022 talousarvioon. Suurimpia olivat tiehankkeet, mutta mukana on myös pienempiä hankkeita.

Esimerkiksi Sukevan vankilan kohentamiseen ehdotettiin 100 000 euroa ja Lintulan luostarin elinkeinotoiminnan kehittämiseen erityisesti matkailun saralla 200 000 euroa.

Heti seuraavana päivänä sama aktiivinen joukko vaati, että englanninkielinen ammatillinen koulutus on saatava kuntoon myös Itä-Suomessa.

Viime vuonna Savo-Karjalan kansanedustajat astuivat yhtenäisenä joukkona puolustamaan Kuopiota, joka pyrki pitämään kiinni Varastokirjastosta. Varastokirjasto jäi Kuopioon. Mikkeli jäi nuolemaan näppejään.

Etelä-Savossa joudutaan kateellisena kysymään, missä ovat oman maakuntamme puolustajat. Yksikään kansanedustaja ei pannut tikkua ristiin, kun Mikkeli kamppaili Varastokirjastosta. Puhumattakaan, että asialla olisivat olleet kaikki Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajat

Iso ongelma on, että Etelä-Savon maakunta liitettiin 2015 käyttöönotettuun Kaakkois-Suomen vaalipiiriin. Uudistuksen ajoi läpi Jyrki Kataisen (kok) hallitus. Vastaan panivat oppositiossa olleet perussuomalaiset ja keskusta.

Uudistusta arvostelleet olivat oikeassa. Kaakkois-Suomi on liian laaja ja epäyhtenäinen. Vaalipiirissä ei ole mitään yhteistä etua vaalittavana.

Erityisen tarkoin uudistus siivosi Etelä-Savon vaikutusvallan. Mikkelistä ei viime

eduskuntavaaleissa saatu läpi ketään. Laiha lohtu on, että uudistuksella vaalipiirin piilevä äänikynnys laski maan keskitasolle noin 5,5 prosenttiin.

Tuoreen esimerkin oman alueen unohtamisesta antaa vihreitten lappeenrantalainen kansanedustaja Hanna Holopainen, joka ei kannata valtion lisärahoitusta kahta keskussairaalaa ylläpitävälle Etelä-Savolle.

Miksi ei kannata? Eikö kansanedustajan tulisi puolustaa omaa vaalipiiriään?

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka