Kolumni: Minne katosi Päämajasymposium?

Tapio Honkamaa

Päämajasymposium syntyi 2008. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin varovasti Mikaelin kamarimusiikkisalissa, joka täyttyi yli äyräiden.

Ensimmäisen Symposiumin vetonauloina olivat EU-komissaarit Olli Rehn ja Siim Kallas.

Seuraavina vuosina iso Martti Talvela -salin täyttyi vaivatta. Yleisö otti Symposiumin heti hyvin vastaan.

Mukana juonessa olivat alusta alkaen Olli Rehn, Matti Viialainen, Kimmo Mikander ja Kyösti Ylijoki. Paljon apuaan tarjosivat myös Erkki Liikanen, Olli Nepponen ja Arto Seppälä.

Maakuntaliiton, Mikkelin kaupungin ja Länsi-Savon rinnalle järjestäjäksi saatiin myös Yle, jonka silloinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli tapahtuman aktiivinen kehittäjä.

Myöhemmin tapahtumaa ovat ansiokkaasti kipparoineet Pentti Mäkinen ja Teppo Leinonen.

Mannerheim-luennon pitäjiksi saapuivat vuorollaan Antti Herlin, Elisabeth Rehn, Juhani Kaskeala, Jörn Donner sekä Olli Rehn ja Erkki Liikanen. Kahdesti Mikaelissa on nähty myös Sauli Niinistö, vuonna 2017 tasavallan presidentin roolissa.

Tilaisuus veti Mikkeliin vuosittain politiikan, talouselämän ja median huippuja, jotka nauttivat symposiumista, hyvästä ruuasta ja Mikkelin Musiikkijuhlista.

Symposium syntyi, koska Mikkelissä haluttiin nostaa turvallisuuspoliittista keskustelua esiin. Se sopi hyvin sotiemme päämajakaupungin rooliin. Karkialammella oli myös hiljakkoin aloittanut toimintansa maavoimien esikunta.

Ajatuksena oli ottaa mallia Ruotsin Almendahlista, missä käydään vuosittain turvallisuuspoliittinen keskustelu. Ehkä mielessä kävi myös Porin Suomi-areena.

Päämajasymposiumin idea ei ole huonoa. Todiste löytyy Kouvolasta.

Kouvolan turvallisuuskonferenssi järjestetään tänä vuona toista kertaa. Viime vuosi jäi koronan takia väliin.

Kouvolan vuoden 2019 turvallisuuskonferenssiin osallistuivat muun muassa Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Antti Kaikkonen ja Peter Hultqvist.

Kouvola on asettanut tavoitteeksi vakiinnuttaa Kouvolan turvallisuuskonferenssin asema Suomen keskeisimpänä turvallisuustapahtumana.

Päämajasymposium ja Mikkeli saavat pitää varansa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka