Maavoimat huippukunnossa

Petri Hulkon yli 40-vuotinen sotilasura lähenee loppua

Maavoimien komentaja Petri Hulkko siirtyy vuodenvaihteessa reserviin yli 40 vuoden palvelusvuoden jälkeen. Anni Suomela

Tapio Honkamaa

Petri Hulkko, 60, on jättämässä tehtävänsä maavoimien komentajana hyvällä mielellä. Työt ovat tulleet tehtyä ja kiireettömät eläkepäivä siintävät vuodenvaihteessa.

–Jään eläkkeelle, enkä lähde mukaan mihinkään, mikä viittaa työelämään, sanoo Karkialammen esikunnassa maavoimia johtava Hulkko.

Maavoimat saavuttaa viidessä vuodessa kaikkien aikojen parhaan suorituskykynsä, sanoi Hulkko Mikkelin Kaupunkilehdessä toukokuussa 2017 julkaistussa haastattelussa. Hän valmistautui tuolloin ottamassa maavoimien komentajan virkaa vastaan.

–Viime viikolla käytin juuri noita samoja sanoa, kun olin eduskunnassa puolustusvaliokunnan kuultavana, Hulkko sanoo nyt, kun virka-aika on lähestymässä loppuaan.

Mikkelin vanhan kasarmin aluella kuvattu maavoimien komentaja Petri Hulkko vaihtaa vapaalle vuodenvaihtessa. Sitä ennen allakka on täynnä. Anni Suomela

Kahta kolmannesta puolustusvoimien rauhanajan organisaatiosta vastaavat maavoimat ovat Suomen puolustuksen olennaisin osa. Kehittäminen on viime vuosina sujunut kaikilta osin suunnitellusti.

Myös eläkevuosina koti pysyy tukevasti Mikkelissä.

–Maavoimat ovat sodan jälkeisen ajan parhaassa kunnossa suhteessa ulkoiseen turvallisuusympäristöön, summaa Hulkko pian päättyvää komentajakauttaan.

Yksi iso huoli Hulkolla kuitenkin on, ja se koskee suomalaisten fyysisen ja henkisen kunnon rapautumista. Huolestuminen ei koske varusmiespalveluksen suorittavia nuoria naisia ja miehiä, jotka kyllä ovat hyvässä kunnossa.

–Huoli koskee sitä kolmannesta, joka ei armeijaa käy. Maanpuolustushenki on kyllä yhä kunnossa, mutta vaarana on, että se voi ajan oloon heiketä.

Hulkko pitää tärkeänä, että jokaisessa kodissa olisi tulevaisuudessakin ainakin yksi henkilö, joka on käynyt armeijan. Näin kulkisi viesti eteenpäin uusille polville.

Armeijan käy vuosittaan noin 22 000 suomalaista, joista noin 1600 suorittaa naisten vapaaehtoisen palveluksen. Hulkon mukaan järjestelmä toimii nyt hyvin.

–Naisten määrä on nyt hyvä. Se on vähitellen kasvanut, mutta yli 2000:n en usko sen vapaaehtoista kautta nousevan.

Hulkko on tyytyväinen eduskunnan käsittelyssä parhaillaan olevaan tuoreeseen puolustuselontekoon. Hän kiittää etenkin sitä, että paikallisjoukkojen kehittäminen saa edelleen vauhtia.

Paikallispuolustuksesta kehitetään koko maan kattava kokonaisuus, joka osaltaan ennaltaehkäisee ja torjuu myös laaja-alaista vaikuttamista. Joukkojen määrä kasvaa, ja niiden valmiutta ja varustusta lisätään.

Paikallisjoukkojen tärkeys korostuu Hulkon mukaan aikana, jona sodankäynti on muuttanut muotoaan. Esimerkiksi hybridivaikuttamisen rooli on otettava yhä tarkemmin huomioon tulevissa kriiseissä.

–Tulevat kriisit eivät ole enää sidoksissa mihinkään ilmansuuntaan. Se vuoksi harjoituksiakin pitää järjestää kaikkialla Suomessa.

Hulkon seuraajaksi nimitetty kenraalimajuri Pasi Välimäki, 55, siirtyy maavoimien komentajaksi 1.1.2022 alkaen. Mitään erityistä testamentti ei Hulkolla ole seuraajalleen.

–Minulle tärkeä painopiste on ollut paikallispuolustuksen kehittäminen. Seuraajat valitsevat sitten kukin omat tärkeysjärjestyksensä, ja niin pitääkin olla.

Yli 40 vuotta armeijan leivissä palvellut Hulkko sanoo, että uran parhaat hetket liittyvät aina ihmisten kohtaamiseen. Usein hän silloin ollut joukkojen edessä, kuten komppanianpäällikkönä tai maavoimien komentajana.

–Kaikki muukin uralla on ollut merkityksellistä, mutta työskentely ihmisten parissa on ollut minulle tärkeintä tässä työssä.

Hulkko on maavoimien neljäs komentaja, ja hän on ja ensimmäinen, joka on komentajakauden asunut vakinaisesti Mikkelissä.

–Olen kokenut arvokkaaksi, että olen saanut mikkeliläisenä palvella komentajana. Minulle silläkin on merkitystä, että maavoimien esikunta toimii päämajakaupungissa.

Myös eläkevuosina koti pysyy tukevasti Mikkelissä, missä mökki ja koti ovat 20 kilometrin päässä toisistaan.

Eläkepäivien suunnitelmat ovat selvillä. Hulkko kertoo katselleensa edellisenä sunnuntaina, 60-vuotispäivänään, mökillä tyyntä järvenpintaa.

–Ajattelin, että en kaipaa mitään tämän enempää.

Hulkko sanoo, että aikoo olla eläkkeellä eläkkeellä.

–En mene hallituksiin tai konsulttihommiin enkä politiikkaan, johon minua on kysytty. Ne eivät sytytä, enkä aio niihin lähteä.

Kokonaan laakereilleen mies ei jää lepäämään.

–Maanpuolustuksen vapaehtoiseen järjestötyöhön aion osallistua.

Hulkko on tunnettu sotilaallisen säntillisestä elämäntavastaan. Haastattelupäivän aamuna viime keskiviikkonakin oli kenraalin aamu alkanut herätyksellä kello 3.45. Sitten oli vuorossa joka-aamuinen 1,5 tunnin lenkki kahden koiran kanssa. Työpaikalle hän ehti kuudeksi.

–Aamurutiinit ovat olleet samat yli 30 vuoden ajan. Ne syntyivät, kun autottomana nuorena upseerina taivalsin 15 kilometrin työmatkan juosten tai hiihtäen.

Aikaa jää myös seurata tyttären huippu-uimari Ida Hulkon kilpauraa. Tyttären olympiaurakka sujui Tokiossa hyvin, mutta isän terveys on koetteella tv:n ääressä.

Ida on nyt tehnyt uravalinnan. Hän jatkaa kilpauimarina, ja aiemmin harkinnassa ollut sotilasura jää.

–Ida päätti tänä vuonna, ettei hän mene puolustusvoimien urheilukouluun, jonne hän on tullut kahdesti valituksi, Petri Hulkko sanoo.

Kuka?

Petri Hulkko

Syntynyt 1961 Juuassa

Asuu Mikkelissä

Naimisissa, neljä lasta

Kenraaliluutnantti

Maavoimien operaatiopäällikkönä ja esikuntapäällikkönä 2012–17

Maavoimien komentaja 2017–21

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka