Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Pää tuli vetävän käteen

Kun puheeksi tulee Mikkelin talous, on piilopaikoissa ahdasta. Päättäjät vetäytyvät vastuusta kuka minkäkin syyn varjolla.

Yleisin selitys on, että Essote vie kaiken, mikä tulee ja ylikin. Se on totta, mutta miksi emme ole varautuneet paremmin?

Jotkin selityksistä ovat pätevämpiä kuin toiset. Totta on, että meillä on maan ikääntynein ja sairastavin väestö.

Miksi emme sitten ole houkutelleet tänne uusia perheitä, jotka synnyttävät lapsia ja maksavat veroja?

Kestäisimme Essoten rasitukset paljon paremmin, jos korjaus talouteen olisi tehty ajoissa. Varoitukset väärästä tiestä ovat kuuluneet kuuroille korville kahden valtuustokauden ajan.

Mikkelin sijoitus yritysystävällisten kaupunkien listalla on ollut surkea. Viime vuonna sijoitus valui yhä alemmaksi.

Työpaikkoja syntyy vain yrityksiin. Miksi tälle ongelmalle ole tehty mitään?

On täysin turhaa väittää, ettei Mikkelillä ole ollut mahdollisuuksia hoitaa asioitaan kuntoon. Savonlinnassa kaupunginjohtaja Janne Laine esittää ensi vuoden tuloveroprosentin alentamista yhdellä prosenttiyksiköllä.

OKL:n siirto Joensuuhun aiheutti Savonlinnalle noin 1500 asukkaan väestötappion ja ison loven kaupungin talouteen. Kaupunki laati kehittämisohjelman yhteistyössä yritysten, valtion ja oppilaitosten kanssa. Hyvä vire toi kaupungille jo viime vuonna muuttovoittoa.

Savonlinnan kaupungissa on myös toteutettu talouden tasapainottamisohjelma. Toimitiloja on vähennetty. Kaupungin henkilöstöä on vähennetty yhteensä noin 300:lla, mikä on tuonut pysyvän 11 miljoonan euron vuotuisen säästön.

Mikkelillä on yhä pieni toivo välttää vajoaminen kriisikunnaksi. Aikaa ei ole paljoa.

Iso ongelma on, että vasemmistodemarit ovat saaneet osan mikkeliläisiä uskomaan, että raha kasvaa puussa. Uuden valtuustokauden alku on jo näyttänyt, ettei liikkeen johtohahmolle Satu Taavitsaiselle vieläkään kelpaa yksikään säästökohde.

Yhtä syyllinen kuin Taavitsainen on se päättäjien hiljainen enemmistö, joka ei saa tätä vaalikaudesta toiseen jatkuvaa mellastusta loppumaan.