Mr. Parketin paluu

Mikko Mannila tuli Lapin reissultaan tuttuihin hommin Mikkeliin

Varatoimitusjohtaja Mikko Mannila esittelee Timberwisen Mikkelin tehtaan tuotantoa. Tapio Honkamaa

Tapio Honkamaa

Mikko Mannila esittelee tottuneesti parkettilaatuja Timberwisen tehtaalla Mikkelin Tupalassa. Talo ja tavara ovat hänelle hyvin tuttuja.

Mannila työskenteli OR Groupin Parla-tuotannon johdossa vuoteen 2018, jolloin hän siirtyi Lappiin hirsitalohommiin Pellonpuu Oy:n toimitusjohtajaksi.

Paluu parkettien pariin tapahtui tänä vuonna huhtikuussa, kun hän aloitti Timberwise Oy:n myynnistä vastaavana varatoimitusjohtajana. Yhtiön tehtaat ovat Mikkelissä ja Loimaalla.

Parkettien valmistuksella on Mikkelissä pitkät perinteen. Olavi Räsänen aloitti tuotannon 1963. Vuonna 2019 yhtiö myi Parla-parkettituotantonsa loimaalaiselle Timberwiselle.

Timberwise puolestaan aloitti parkettituotannon Loimaalla 1999. Yhtiö on alusta alkaen erikoistunut erittäin laadukkaiden parkettien valmistukseen.

–Parla ja Timberwise sopivat hyvin yhteen, sillä Mikkelissä valmistetaan keskihintaisia parketteja. Päällekkäisyyttä ei ole, Mannila sanoo.

Olemme tykänneet asua Mikkelissä.

Timberwisen liikevaihto on tänä vuonna noin 14 miljoonaa euroa. Työtekijöitä on noin 60, jotka jakaantuvat suunnilleen puoliksi Mikkelin ja Loimaan kesken.

–Teollinen tuotanto on Suomessa kustannusjahtia ja tuottavuuden vahvistamista. Ei tämä millään lailla liian helppoa ole, vastaa Mannila kysymykseen kannattavuudesta.

Mikko Mannila uskoo, että puu nousee entistä suurempaan arvoon ilmastokriisin myötä. Tapio Honkamaa

Timberwisen vienti on vetänyt hyvin etenkin Norjaan ja Aasian markkinoille, mutta korona toi pahan takapakin.

–Nyt näyttää, että vienti virkoaa.

Mikkelin tehtaan vahvuuksia ovat osaava henkilöstö ja peruskonekanta. Kehityskohteena on tuotantoprosessi.

–Kilpailukyky on säilytettävä. Meidän on lisättävä automaatiota ja kehitettävä pintakäsittelyä.

Parketin asema lattiamateriaalina on viime vuosina vahvistunut. Se on vienyt markkinaosuutta keinomateriaaleilta kuten laminaatilta.

–Varsinkin nuori polvi haluaa lattioihinsa luonnonmukaista parkettia.

Parkettituotannon puusta tulee paljon kotimaasta. Pintakerroksen saarni ja tammi ovat toki tuontitavaraa.

Mannilalla ei ole selvää vastausta kysymykseen, miksi puunjalostusteollisuus ei voi Suomessa nykyistä paremmin. Hän uskoo, että tilanne on muuttumassa. Ekologisuus on puun valtti.

–Se on hiilivarasto kaatamisen jälkeenkin. Puun asema vahvistuu ilmastonkriisin myötä.

Mannila, 48, muutti Mikkeliin alakouluiässä vuonna 1982. Sen jälkeen se on ollut hänen kotikaupunkinsa lukuun ottamatta opiskeluaikaa Lappeenrannassa, missä hän valmistui kauppatieteitten maisteriksi.

Paluu Lapista etelään tuttuihin parkettihommiin onnistui, sillä Pellonpuu isot investoinnit tulivat kolmessa vuodessa tehtyä.

Mannilat ovat viihtyneet Mikkelissä, missä vaimo ja kolme jalkapalloa ja jääkiekko harrastavaa poikaa ovat kaiken aikaa asuneet.

–Olemme tykänneet asua Mikkelissä. Kaupunki on hyvä ja samoin sijainti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka