Haag kutsuu Mäenpäätä

Erikoissyyttäjä karistaa Mikkelin maisemat vuodeksi

Erikoissyyttäjä Pia Mäenpää pakkaa pian laukut ja lakikirjat ja matkaa vuodeksi Haagiin. Hän aloittaa vuodenvaihteessa vuoden pituisen pestin EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön virastossa.

Mäenpään työhuone sijaitsee Mikkelin virastotalossa Mikonkadun varrella. Pelikenttänä on Itä-Suomen syyttäjäalue, joka ulottuu Iisalmesta Hämeenlinnaan.

Vuodenvaihteen jälkeen avautuvat vielä avarammat selkoset, kun hän asettuu Hollannin Haagissa sijaitsevan Eurojustiin, Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyön yksikköön.

Eurojustin tarkoituksena on vakavan rikollisuuden torjunnan tehostaminen tiivistämällä jäsenmaiden oikeudellista yhteistyötä.

Mäenpään tuleva työmaa on Eurojustin Suomen deskissä kansallisena asiantuntijana, joka vaihtuu aina vuoden työrupeaman jälkeen. Hän haki avoinna ollutta tehtävää, koska haluaa uusia näkökulmia työhönsä.

–Ajattelin, että kun olen tätä nykyistä työtä paljon jo tehnyt, on hyvä käydä jotakin uutta katsomassa.

Ei voi ottaa liikaa kuormaa reppuunsa.

Mäenpäällä on yli 20 vuotta kestänyt ura syyttäjänä. Vuodesta 2008 hän on toiminut erikoissyyttäjänä, jossa kohteena ovat vakavat henkilöön kohdistuvat rikokset.

Pääosan työurastaan Mäenpää on asunut ja työskennellyt Mikkelissä, mutta työpöydälle tulevat jutut ovat ympäri Itä-Suomea ja laajemminkin ympäri Suomea.

Mäenpää on yksi syyttäjälaitoksen harvoista erikoissyyttäjistä, jotka ovat paneutuneet seksuaalirikoksiin. Hän oli syyttäjänä pari vuotta sitten suurta huomiota herättäneessä Oulun seksuaalirikosvyyhdessä, jossa kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä tuomittiin lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mäenpää sanoo olevansa työssään paljon tekemisissä elämän nurjan puolen kanssa.

–Siihen on osattava asennoitua siten, ettei voi ottaa liikaa kuormaa reppuunsa. Muuten sitä ei jaksa.

Haagin pestiään Mäenpää sanoo odottavansa innolla.

–Uskon, että kansainvälinen näkökulma vahvistaa osaamistani.

Hämeessä syntynyt ja Rovaniemellä varttunut ja opiskellut Mäenpää on viihtynyt hyvin Mikkelissä. Pikkukaupungista isoon maailmaan muuttoa monissa liemissä keitetty juristikin myöntää vähän jännittävänsä.

–Asunto on jo etsinnässä. Onneksi tyhjästä ei tarvitse aloittaa, sillä edeltäjien jäljiltä on syntynyt käsikirja, jossa neuvotaan käytännön asioissa.

Haagiin on toki tulossa vieraita kotimaastakin. Mäenpää odottaa näkevänsä Hollannissa ensi vuoden aikana Helsingissä opiskelevaa tytärtään.

–Eiköhän hän käytä tilaisuutta hyväkseen, sanoo Mäenpää hymyillen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka