Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peräpään valvoja: Hei henkilöstö, nyt kaikki kilvan keksimään kivoja säästökohteita!

Mikkeli säästää niin, että kipunat ja kirjeet sinkoilevat. Aluehallintovirasto (avi) lähetti pari viikkoa sitten kaupungille kirjeen, jossa se kritisoi kirjastosuunnitelmia ja muistuttaa kaupunkia lakien huomioimisesta.

Kaupungin päättäjät perääntyivät kansalaispalautteen ja avin edessä. Kirjastosuunnitelmat menivät jäihin.

Nyt sai tarpeekseen kunnallisneuvos Arto Seppälä (sd), joka viikko sitten kirjelmöi asiasta Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajalle Soile Lahdelle:

–Allekirjoittanut on toiminut yli 36 vuotta kunnallisessa päätöksenteossa mukana enkä vastaavaa ole koskaan kokenut. Aluehallintovirasto toimittaa itsehallinnolliselle kunnalle ”paimenkirjeen”. Kirje perustuu kirjastoasian täysin yksipuoliseen ilmaisuun, joka ei ota huomioon toisen osapuolen kannanottoa tai selvitystä asiaan, kirjoitti Seppälä, joka oli edellisen kaupunginhallituksen puheenjohtajana ollut valmistelemassa kirjaston muutoksia.

Seppälä jatkoi, että aluehallintovirasto on viranomainen, jonka kuuluu kuulla kaikkia osapuolia. Entisenä valtion virkahenkilönä hän ei ”voi hyväksyä aluehallintoviraston yksipuolista paimenkirjettä, joka perustui vääriin tosiasioihin”.

Lahden vastausta ei Seppälän tarvinnut pitkään odottaa. Ylijohtaja ei myöntänyt virastonsa paimentaneen Mikkeliä, vaan kyse oli ”ennakollisesta informaatio-ohjauksesta”.

–Aluehallintovirasto ei pyri vaikuttamaan kunnallisen itsehallinnon puitteissa tapahtuvaan päätöksentekoon, vaan on itsestään selvää, että kunta toimivaltaisena viranomaisena antaa saamalleen informaatiolle ja ohjaukselle sen merkityksen, jonka se katsoo tarkoituksenmukaiseksi ja oikeudellisesti arvioiden riittäväksi, Lahti kirjoitti.

Aluehallintovirasto valvoo Lahden mukaan kuntien toiminnan lainmukaisuutta ja voi kantelun johdosta tutkia, onko kunta toiminut asiassa lainmukaisesti.

(Kirjastoalan asiantuntemustahan avista ei puutu. Mikkelin entinen kirjastotoimenjohtaja Virpi Launonen toimii avin suunnittelijana, jonka työsarkana on kirjastotoimen suunnittelu ja valvonta.)

OK, mutta kyllä Peräpään valvojakin hiukan kummasteli ripeyttä, jolla välillä kovin virastokankea byroo sai kirjastokirjelmöinnin tulille.

Luottamus hyvä, kontrolli parempi, kuten setä Leninin kerrotaan aikanaan omaa hallintoaan opastaneen.

Sitten Mikkelin melskeistä vähän rauhallisempiin tunnelmiin eli sota-aikaan. Etelä-Savon Sotaorvot tutustuivat kansainvälisenä rauhan päivänä sodan ja rauhan tiedekeskus Muistiin.

Käynti toi mieleen nuoruuden ajan kokemuksia ja muistikuvia. Mukana oli Kaatuneiden Omaisten Liiton toiminnanjohtaja Pirjo Tolvanen, joka yhdessä liiton hallitusta edustaneen mikkeliläisen Veikko Laukkasen kanssa luovuttivat Muistille liiton standardin tunnustukseksi arvokkaasta työstä sotiemme muistamiskulttuurin vaalijana.

Kyyhkylän alue on saanut turvakseen 76-millisen kanuunan vuodelta 1902. Sotarintamilla palvelleella tykillä ammuttu kovia vielä 1965.

Puuhamiehenä on ollut maakuntaneuvos Markku Kakriainen, joka on kerännyt kunnostuskimppaan Maanrakennus Suutarisen, Tapla Oy:n ja Mikkelin Kuljetuksen. Rahoitusta on myöntänyt Kyyhkylän säätiö.

–Tykki on nostettu näkösälle ja sille on tehty tukeva betonialusta. Seuraavaksi se kunnostetaan, sanoo Mikkelin seudun kenttätykistökillan sihteeri Seppo Pirinen.