Kolumni: Journalismin puolesta

Tapio Honkamaa

Vapaan ja luotettavan tiedonvälityksen kulmakiviä ovat yli sadan vuoden ajan olleet lehtiyhtiöt ja sisältö tuottavat toimittajat.

Muutos on meneillään. Sosiaalinen media on tuonut kansalaisten ulottuville valtavan määrän uusia mahdollisuuksia. Perinteiselle medialle kilpailutilanne on armoton.

Kun tulin Länsi-Savon päätoimittajaksi vuonna 2006, oli toimituksessa yli 40 henkeä. Nyt tuosta määrästä on jäljellä alle puolet.

Toimittajien määrä vähenee koko Suomessa. Vuonna 2020 oli määrä pudonnut 10 prosentilla vuosikymmenen takaisesta huippulukemasta.

Samaan aikaan on toimitusten työmäärä kasvanut hurjasti. On paljon uusia välineitä, joiden sisällöntuotannosta on huolehdittava yhä pienemmällä joukolla.

Demokratiassa median tärkeäksi tehtäväksi on uskottu valtapitäjien vahtiminen. On paimennettava, että järjestelmä toimii kelvollisella tavalla.

Toimitukset tekevät edelleen laadukasta sisältö lukijoilleen, mutta tehtävän täyttäminen on yhä vaikeampaa. Laadun heikkeneminen näkyy lopputuloksessa, mikä taas vie lukijoita ja katsojia lehdiltä ja tv-kanavilta. Kun sitten lukijoiden perässä kaikkoavat ilmoittajat, on tukala kierre valmis.

Tarve journalismille on suuri. Monimutkaistuvassa maailmassa on tarvetta niille, jotka setvivät ja selittävät asioita.

Kukaan muu kuin toimittajat eivät tee ammattijournalistien työtä. Se on varmasti käynyt selväksi jokaiselle, joka on seurannut sosiaalisen median kakofoniaa.

Maan hallitukset ovat harvoin puuttuneet median talouteen. Ylen rahoitus on varmistettu verolla, mutta lehtitilauksille Jyrki Kataisen (kok) hallitus löi tuhoisan arvonlisävero 2012.

Nykyisen hallituksen kunniaksi on se, se on edes noteerannut median ahdingon. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd) aloitteesta media sai viime vuonna koronatukea.

Kuka maksaa journalismin, se on iso yhteiskunnallinen kysymys. Siitä toivoisi enemmän keskustelua myös johtavien poliitikkojen parissa. Hiljaista on.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka