Peräpään valvoja: Laineen vanavedessä kohti parempia aikoja

Savonlinnan kaupungintalolta vedellään nykyisin maakunnan monia lankoja. Savonlinnan kaupunki

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine on kova luu, se on pakko sanoa.

Vuosi sitten Laine meni neuvottelemaan Mikkelin kaupunginjohtajan Timo Halosen kanssa diilin, jolla luotiin pohjaa maakunnallisen hyvinvointialueen luomiselle.

Savonlinnassa Laineen toiminta nosti metelin, sillä se olisi merkinnyt kaupungin jäämistä osaksi Etelä-Savoa. Savonlinnan valtuusto oli kahteen otteeseen äänestänyt selvin numeroin, että kaupungin suunta sotessa on Kuopio ja Pohjois-Savo.

Lainetta kurmootettiin Savonlinnassa oikein huolella. Iso osa päättäjistä halusi miehestä eroon.

Joulukuussa kaupunginjohtajan irtisanomista ajanut aloite kaatui kaupunginvaltuuston äänestyksessä. Aloitetta vastaan annettiin 27 ääntä ja sen puolesta 23 ääntä.

Viimeistään kesäkuussa osoittautui, että Laineen näkemys oli realismia ja kaupunginvaltuuston unelmahöttöä. Valtioneuvosto päätti sotelakien yhteydessä, että Savonlinna kuuluu jatkosakin Etelä-Savoon.

Energistä ja päättäväistä Lainetta ei Etelä-Savossa varsinaisesti tunneta yhteistyökyvystään. Tuloksia hän kuitenkin on saanut Savonlinnassa aikaan.

Linnakaupungin piti taantuman kivikaudelle, kun Itä-Suomen yliopisto muutama vuosi sitten vei OKL:n pois. Hyvällä elinkeinopolitiikalla ja edunvalvonnalla on Savonlinna kuitenkin punnertanut itsensä muuttovoittoiseksi kaupungiksi. Mikkelissä samasta voidaan toistaiseksi vain unelmoida.

Laine muistuttaa omalla FB-sivulla, että muuttotappio OKL:n lähdön jäljitä 2018–19 oli ruma, 1500 henkeä. Jo viime vuonna Savonlinna kuitenkin keräsi muuttovoittoa.

Laineen oma analyysi kuuluu, että nopeasti laadittu strategia ja toteutusohjelma purivat. Yhdessä valtion, korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten kanssa ryhdyttiin kehittämään osaamista, koulutusta ja yritysten toimintaympäristöä.

Lopputuloksena on, että Savonlinnaan on saatu investointeja, työpaikkoja ja lisää koulutuspaikkoja.

Laine vetelee nykyisin monia lankoja maakunnallisessa päätöksenteossa. Hänellä oli panoksensa Etelä-Savon maakunnan pelastamisessa.

Toisaalta hän Suur-Savon Sähkön hallituksen puheenjohtajana on ollut mukana torppaamassa suurimman kuntaomistajan Mikkelin pääsyn yhtiön hallitukseen. Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen jäi kuukausi sitten energiayhtiön hallituksesta rannalle äänestyksen jälkeen.

Imuakin Savonlinnan näyttää olevan. Uudeksi elinkeinoasiamieheksi on valittu Janne Tarima, 28, joka työskentelee nyt maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän eduskunta-avustajana.

Tariman puoliso on äskettäin Puumalan kunnanjohtajana aloittanut Niina Kuuva. Hän on asunut pitkää Mikkelissä. Kotoisin hän on Sulkavalta ja koulukaupunki on Savonlinna.

Peräpään valvojan kaveri on tämän lehden päätoimittaja Tapio Honkamaa, jolle kävi kesällä jännästi.

Honkamaa oli iltakävelyllä kääntymässä kotipihaan, kun kuuli jonkun kysyvän: Oletko sinä Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja?

Rintaa röyhistäen Honkamaa myönsi olevansa. Kysyjinä oli neljä soreaa neitoa, jotka osallistuivat jalkapalloseuransa illanviettoon joukkuetehtävien merkeissä.

Yhtenä tehtävänä oli haastatella julkkista. Juttu eteni suotuisasti, kunnes yksi neitokaisista huomasi söpön mäyräkoira Dooriksen päätoimittajan vierellä.

Haastattelusta jäi unholaan, sillä tehtäviin kuului myös ottaa video, jossa kävelytettiin jonkun toisen lemmikkiä.

–Nyt tiedän, miltä tuntuu olla melkein julkis, kommentoi päätoimittaja tapausta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka