Ecosairila lähtökuopissa

Ympäristöliiketoimintaan suunnitellut korttelit ovat Metsäsairilassa valmiina ottamaan vastaan yrityksiä

Panu Jouhkimo odottaa, että Ecosairilan teollisusalue kiinnostaa yirtyksiä. Valmista tonttimaata on tarjolla kaksi hehtaaria. Tapio Honkamaa

Tapio Honkamaa

Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo on resurssitehdas, joka mahdollistaa uuden liiketoiminnan syntymisen. Näin ajattelee Panu Jouhkimo, joka työkseen etsii veden tiimoilta uutta liiketoimintaa Mikkeliin.

–Hukkaan ei panna mitään. Kaikki mitä jätevedenpuhdistamon putkesta tulee, pannaan kierrätykseen ja uusiokäyttöön, sanoo Miksei Oy:ssä työskentelevä Jouhkimo sanoo.

Ecosairilan bisnesidea pohjautuu ympäristöliiketoimintaan, jota varten alueella on valmiita teollisuustontteja nyt kahden hehtaarin verran. Vieressä on rutkasti tilaa laajentaa.

Metsäsairilassa uuden jätevedenpuhdistamon vieressä virtaa myös muun muassa biokaasu, jota Esen ja Metsäsairilan omistama Biosairila tuottaa omassa laitoksessaan.

Liikennepolttoaineena käytettävän kaasun raaka-aineena on mikkeliläisten omaa biojätettä asukkailta ja kaupoista sekä uuden puhdistamon jätevesilietettä.

Isoja odotuksia kohdistuu puhdistettuun jäteveteen ja siitä edelleen jalostettuun uusioveteen, jota Euroopan moderneimmaksi luonnehditun uuden puhdistamon on mahdollista tuottaa. Laitoksen yhteyteen on valmistunut monipuolinen vesiteknologian tuotekehitys- ja testausympäristö yritysten sekä tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden hyödynnettäväksi.

Uuden puhdistamon tulokset ovat erinomaiset.

Mikkelin uuden jätevedenpuhdistamon ympärille uutta liiketoimintaa ja vetovoimaa synnyttävän Blue Economy Mikkeli -osaamiskeskuksen kehittämiskumppaniksi valittiin keväällä Operon Finland Oy. Mukana ovat myös LUT-yliopisto ja Xamk, jotka yhdessä saattavat osaamiskeskuksen toiminnan käyntiin ensi vuoden alusta.

Vielä toistaiseksi puhdistettu vesi juoksee Saimaaseen. Jouhkimo myöntää, ettei tulokkaiden löytäminen ole ollut helppoa.

–Tontit on nyt tasattuna ja kunnallistekniikka valmiina, ja on oikea aika käydä kaupantekoon.

Jouhkimo sanoo olevansa positiivisen odottavalla mielellä, vaikka kaikki tavoitteet eivät ole täyttyneet. Tavoitteena on ollut, että tänä vuonna olisi Ecosairilan yhteydessä toiminnassa välittömästi tai välillisesti 19 yritystä.

–Luku on nyt 14, joten olemme aikataulusta jäljessä. Mutta pikavoittoja ei voi odottaa, vaan tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Kyllä kiertotalouden kasvuun voi luottaa.

Mädät omenat muuttuvat biokaasuksi. Panu Jouhkimo on varma, että kierrätykseen ja uusituvan energiaan panostava Mikkeli on oikealla tiellä. Tapio Honkamaa

Suuria odotuksia ei ainakaan lievitä se, että uusi vedenpuhdistuslaitos maksoi Mikkelille siemenperunoita. Kallion sisään kairatun putsarin kustannusarvio pomppasi vuosien varrella 45 miljoonasta 76 miljoonaan euroon.

Onneksi toukokuussa käyttöön otettu laitos näyttää toimivan moitteitta, vaikka sen uusi kalvosuodatustekniikka on herättänyt kysymyksiä. Vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki vakuuttaa, että kaikki on kunnossa.

–Uuden puhdistamon puhdistustulokset ovat erinomaiset. Puhdistettu vesi on todella puhdasta ja kirkasta. Voi sanoa, että lopputulos on tupalasti parempi kuin aiemmassa laitoksessa.

Toistaiseksi Kenkäverossa sijaitseva vanha laitos puhdistaa vielä kolmanneksen kaupungin jätevesistä. Loppu on kuitenkin lähellä, sillä Kenkäveron puhdistamo suljetaan Turkin mukaan lähiviikkoina.

Turkkikin uskoo, että uuden jätevedenpuhdistamon ympärille on rakennettavissa uutta liiketoimintaa. Hänen mukaansa puhdistettu jätevesi sopii hyvin teollisuuden tarpeisiin esimerkiksi jäähdytyksessä tai pesussa.

–On uutta Suomessa, että tarjoamme mahdollisuuden uusioveden käyttöön prosesseissa, joissa ei ole viisasta käyttää puhdasta juomavettä. Uskon, että tästä tulee tosi hyvä juttu, kun saamme kokonaisuuden pyörimään.

Turkki on myös tyytyväinen yhteistyöhön Operon Groupin kanssa. Mikkelin kaupunki palkkasi yhtiön operoimaan uuden puhdistamon toimintaa sekä kasvattamaan Ecosairilan vesibisnestä

–Operon on toiminut hyvin. Yhteistyö on ollut saumaton ja kehityshakuista

Myös Operonin kannalta toiminta Mikkelissä on alkanut suunnitellusti. Toimitusjohtaja Mikko Laitinen sanoo, että kasvuodotukset ovat hyvät.

–Näen tulevan hyvin positiivisena. Uusi puhdistuslaitos on herättänyt laajaa kiinnostusta ja kyselyjä vastaavista laitostoimituksista on tullut.

Työpaikoilla Mikkelissä ei vielä ole päästy herkuttelemaan, vaikka Operon Groupin kotipaikka on Mikkeli. Yhtiön 37 työntekijästä neljä työstelee Mikkelissä. Loput tekevät töitä yhtiön Espoon toimipaikassa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka