Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sivistystä jo sata vuotta

Mikkelin kansalaisopisto on tarjonnut kursseja kaupunkilaisille sadan vuoden ajan

Taidot karttuu, luovuus tarttuu, kansa varttuu. Näin kuuluu yksi säe runossa, joka valittiin satavuotiaan Mikkelin kansalaisopiston juhlavuoden kirjoituskilpailun voittajaksi.

Juhlarunoksi nimetyn kirjoituksen takana on mikkeliläinen yhteiskuntatieteiden maisteri, kuvataiteilija Leena Kontinen, joka kertoo runon syntyneen puhtaasta arvostuksesta Mikkelin kansalaisopiston toimintaa kohtaan.

–Olen oikeasti todella kiitollinen opistolle. Se on tarjonnut valtavan monelle ihmiselle mahdollisuuden kehittää itseään.

Kontinen halusi tuoda kirjoitukseen mukaan itselle tärkeitä elementtejä, kärjessä mikkeliläisyys ja kansalaisopiston hieno toiminta. Runossa mainitaan muun muassa Saimaa ja Naisvuori.

–Mikkeli on minulle rakas paikka, sanoo Kontinen, joka palasi pääkaupunkiseudulta juurilleen Mikkeliin vuonna 2018.

Kansalaisopiston toimintaa Kontinen ei voi kehua kylliksi. Hän pitää toimintaa erittäin tärkeänä yksilöllisesti, yhteisöllisesti ja yhteiskunnallisesti. Siksipä runo myös esittää toiveen, ettei ”paha saksi julmasti leikkaisi” opiston taloudellisia resursseja.

Olen todella kiitollinen opistolle.

–Kansalaisopistolla on aivan valtava merkitys Mikkelin elinvoimalle ja asukkaille. Se tarjoaa aktiviteetteja ja mahdollisuuksia oppia uusia asioita.

Yhtä mieltä kansalaisopiston tärkeästä toiminnasta ovat myös muut kirjoituskilpailun palkintosijoille yltäneet. Kilpailussa jaettiin kaksi kakkospalkintoa, jotka menivät Kati Seppäselle sekä Margit Bisterille. Kolmannelle sijalle ylsi Arja Liukkonen.

Tuomareina kilpailussa toimivat kaksi opiston entistä rehtoria Greta Bovellan ja Leena Hytönen sekä opiston kirjoittamisen opettaja Heino Ylikoski.

Pyöreitä juhliva kansalaisopisto on jälleen uuden työvuoden äärellä. Lukuvuosi käynnistyy 13. syyskuuta, ja se tarjoaa kaupunkilaisille liki 600 erilaista kurssia.

Opiskelijoita lukuvuodelle on ilmoittanut tähän mennessä yli 4500, joka on opiston rehtorin Matti Laitsaaren mukaan tilanteeseen nähden kiitettävästi.

Viime vuonna opiston opiskelijamäärä putosi tuhannella parin vuoden takaisesta.

–Ihmiset olivat huolissaan terveydestä, mikä on tietysti ymmärrettävää.

Opiskelijamäärän runsas pudotus johtui osin myös siitä, että viime vuonna osa kansalaisopiston kursseista jouduttiin koronan takia kokonaan perumaan.

Laitsaari myöntää olleensa huolissaan myös pian käynnistyvästä lukuvuodesta.

–Ei ollut tietoa, että heijastuisivatko kurssiperuutukset tähänkin hetkeen, ja olisivatko viime vuonna kurssitta jääneet opiskelijat menettäneen mielenkiintonsa. Nyt näyttää onneksi siltä, että tilanne on virkistymässä.

Rehtorin odotukset ovat valoisat siltäkin kantilta, että tämänhetkisen tilanteen perusteella kaikki kansalaisopiston lukuvuoden kurssit saadaan toteutettua normaalisti.

–Lähiopetukseen on ollut kovasti kaipuuta. Sellaista palautetta on tullut paljon. Me emme voi koskaan tietää, miten suuri merkitys jollakin kurssilla voi ihmiselle olla. Joillekin opisto kursseineen voi olla henkireikä.

Opisto on juhlinut juhlavuottaan erilaisilla tapahtumilla ja tempauksilla.

Muun muassa Mikkelin toriparkki on saanut kesän aikana uuden liki 30-metrisen graffitiseinämaalauksen, joka esittelee kansalaisopiston laajaa toimintaa aina musiikista käsitöihin ja kieliopintoihin.

Kansalaisopiston 100-vuotisjuhlatapahtuma järjestetään kauppakeskus Stellassa 27. marraskuuta.

Mikkelin kaupunginvaltuusto päätti kansalaisopiston perustamisesta joulukuun lopussa 1920. Opiston avajaisia vietettiin muutama viikko myöhemmin.

Kirjoituskilpailun palkitut kirjoitukset on luettavissa opiston nettisivuilla.

Kansalaisopiston lukuvuosi käynnistyy 13.9.