Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Vaikuttajavajeen kynsissä

Mikaelissa maanantaista Viitostie-juhlaa seuratessa läikähti mieleen, riittäisivätkö Mikkelin rahkeet enää näin ison tieremontin saamiseen?

Mikkelin kohdan ja Mikkelin sekä Juvan välin rakentamiseen on tarvittu rahaa kaikkiaan liki 140 miljoona euroa.

Kun miljoonia valtiolta aikanaan kaivettiin, olivat asiaa edistämässä EU-komissiossa, eduskunnassa ja valtioneuvostossa Olli Rehn (kesk), Lenita Toivakka (kok) ja Jari Leppä (kesk). Myös Antti Häkkäsellä (kok) lienee ollut jo sormensa pelissä.

Nyt Mikkeli on pärjäillyt ilman omaa kansanedustajaa vuodesta 2019. Se ei ole ollut hyvää aikaa, vaikka Leppä ja Häkkänen Etelä-Savon etelälaidalta maakuntakeskuksen edunvalvontaa yhä avittavatkin.

Kaupunki on joutunut puolustustaisteluun, jossa uhattuna on ollut milloin keskussairaalan tulevaisuus, milloin koko maakunta. Ikävän usein on Mikkelin seutu joutunut puolustamaan asiaansa juuri maakuntien asialla olevaa keskustaa vastaan.

Ilman Jari Lepän tiukkaa otetta, olisi Etelä-Savo saattanut joutua sote-uudistuksen pyörteissä historian romukoppaan.

Nyt on on aika pohjustaa seuraavien eduskuntavaalien menestystä. Tammikuussa pidettävissä aluevaleissa näemme, keiden kannattaa asettua ehdolle vuoden 2023 vaaleissa.

Jo kesäkuun kuntavaalien tuloksista on luettavissa, keistä voi kasvaa Mikkelin seudun uusia puolustajia .

Maakunnan ykköspuolueen keskusta tulevaisuuden nimiä ovat Mikkelin kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Hämäläinen, 26, ja Aada Ruhanen, 22, josta tuli Hirvensalmen valtuuston puheenjohtaja.

Demareitten nousevia kykyjä saattavat olla Jarno Strengell, 46, sekä mukavasti ääniä kerännyt Jatta Juhola, 44. Heillä on myös yhteistyökykyä, jota tarvitaan eduskuntatyön menestykselliseen ja pitkäjänteiseen hoitamiseen.

Kokoomuksen riveistä ykkösnimi on edelleen Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola, 45. Entä jatkuuko perussuomalaisten riveihin siirtyneen Jaana Strandmanin, 48, nousu?

Unohtaa ei pidä vihreitten Veli Liikasta, 42. Hän on kykenevä poliitikko, jolla on paljon pohdittavaa, miten sovittaa yhteen maan metsäisimmän maakunnan etu ja vihreiden kovien tavoitteet.