Kohti rakentavaa yhteyttä

Mikkelissä luodaan parempaa yhteistyötä kaupungin ja yrittäjien välille

Veera Ullah vetää Mikkelissä uutta yrittäjyyttä luovaa Karage-toimintaa. Tilat sijaistevat Mikkelin keskustassa Ylen toimituksen entisellä paikalla. Tapio Honkamaa

Tapio Honkamaa

Mikkelissä tarvitaan rakentavaa keskustelua yritysten ja kaupungin päättäjien välillä, selviää tuoreesta yliopistollisesta tutkimuksesta.

–Keskusteluilmapiiri Mikkelissä on ollut liian repivää ja syyttelevää, sanoo vuoden verran yritysten ja kaupungin yhteistyöhön paneutunut tutkija Seppo Luoto LUT-yliopistosta.

Aluksi hyvä t uutiset. Mikkeli on haastattelujen perusteella myös yrittäjille hyvä paikka asua.

Myös yritysten peruspalvelut ovat mallillaan.

–Yrittäjät arvostavat, että täällä on melko mutkatonta toimia, kun on lyhyet etäisyydet ja mukavaa väkeä. Pienessä kaupungissa on etunsa, ja moni tykkää asua täällä.

Vakavaksi ongelmaksi sen sijaan koetaan julkisen ja yksityisen puolen eristäytyneisyys omille tahoilleen. Keskusteluyhteydessä yritysten ja kaupungin päättäjien kesken havaittiin runsaasti korjattavaa.

Pienessä kaupungissa on etunsa.

Tarvetta nähdään yrityskulttuurin vahvistamiselle sekä jäntevälle ja selkeälle johtamiselle. Toisen osapuolen ymmärtäminen on avainasioita.

–Julkisella puolella tulisi ymmärtää aidosti, mistä verotulot kertyvät. Toisaalta yrittäjien tulisi ymmärtää, että julkinen toimii toisin kuin yrityselämä.

Muutokset ovat tarpeen, sillä Luodon mukaan on aika miettiä tarkoin, millaisessa Etelä-Savossa alueen väki haluaa elää 2030.

Hän sanoo, että suuri uhka on, että nuori polvi muuttaa pois.

–Nyt on aika vaikuttaa siihen, millainen yritystoimintaa täällä on 2030. Se on hyvin tärkeä asia, sillä muuten ei ole julkisille palveluille ei ole maksajia, sanoo Luoto, jolla on myös tutkijakokemuksen lisäksi kokemusta yrittäjänä toimimisesta.

Muutoksiin on Luodon mukaan päästävissä pienillä askelilla, jotka vähitellen vievät pois negatiivisesta kierteestä.

–On tärkeää, että yritykset huomioidaan päätöksenteossa nykyistä paremmin. Samoin olisi tärkeää saada entistä enemmän positiivisia yritystarinoita esille.

Matkalla yrittäjäystävälliseen Mikkeliin tarvitaan sillanrakentajia luomaan yhteyttä yritysten ja kaupungin päättäjien välille.

–On päästävä lähelle yrittäjiä katsomaan, mitä heinä avukseen voidaan tehdä. Sillä tavalla on mahdollista saada aikana myös kasvua ja uusia työpaikkoja.

Yksi askel kohti yrittäjäystävällistä Mikkeliä on keskustaan avattu uuden yrittäjyyden keskittymä. Mikkeli-Karage -niminen uusien yrittäjien ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden kohtaamispaikka tuo kaupunkiin kauan kaivatun yrittäjyyteen kannustavan kokeiluympäristön.

–Karagen toiminta tarjoaa tuoreelle yrittäjälle ja yrittäjyydestä kiinnostuneelle vertaisyhteisön ja pääsyn yrittäjän laajaan tukipalveluiden verkostoon. Tavoitteenamme on, ettei yksikään liikeidea jäisi vain ideaksi, esittelee Marja-Liisa Neuvonen-Rauhala Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Myös Esedu haluaa olla eturivissä kehittämässä opiskelijoidensa yrittäjyysosaamista.

–Tulevaisuudessa yhä useampi työllistää itsensä yrittäjänä, joten yrittäjämäisen toiminnan omaksuminen tarvitsee rinnalleen yrittäjyyden kokeilua ja sitä kautta omakohtaista kokemusta yrittäjyydestä, pohtii Etelä-Savon ammattiopiston kehittämispäällikkö Taisto Hirvonen.

Mikkelin kaupunki ja Kiinteistökehitys Naistinki Oy tukevat Karage-toimintaa tilaratkaisujen kautta.

Paikallinen elinkeinoelämä näkee Karagen perustamisen tärkeäksi piristysruiskeeksi Mikkelin yrittäjyyden ekosysteemiin.

–Mikkeli ja Etelä-Savo tarvitsevat innovaatioista syntyviä yrityksiä sekä yritysaihioita, jotka päätyvät jo olemassa olevien yritysten käyttöön. Karage on erinomainen työkalu siihen. Vastaavanlaisista kokonaisuuksista on hyviä kokemuksia ympäri Suomen, Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen toteaa.

Karage-toiminnan käynnistäjäksi ja yhteisön innostajaksi on hiljattain rekrytoitu Veera Ullah.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka