Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huviksi ja hyödyksi

Uudistetulla kentällä harjoitteleva Mikkelin Palveluskoirayhdistys täyttää 85 vuotta

Belgianpaimenkoira Rilla odottaa valppaana tehtävänantoa. Kun omistaja viskaa kapulan yläilmoihin noutokäskyn saattelemana, säntää koira suurnopeudella suorittamaan tehtäväänsä. Kuluu muutama sekunti, ja painava kapula on takaisin omistajan käsissä.

–Rilla on aivan huikea koira. Se jaksaa vetää myös kumivenettä, jonka kyydissä on ihmisiä, kehuu Anne Tuomela.

Viisivuotias Rilla on palveluskoira, jonka omistaja Maija Paukkala on pitkäaikainen Mikkelin Palveluskoirayhdistyksen jäsen ja entinen puheenjohtaja. Hovawart-rotuisia koiria omistava Tuomela puolestaan toimii yhdistyksen varapuheenjohtajana.

Mikkelin Palveluskoirayhdistys täyttää tänä vuonna 85 vuotta, ja se on yksi Suomen vanhimpia palveluskoirayhdistyksiä.

–Palveluskoira on melko laaja termi, johon kuuluu mitä tahansa hyötykoiria, kuten etsintä- ja suojelukoiria. Näitä rotuja on nykyään paljon, sanoo Paukkala.

Mikkelin Palveluskoirayhdistyksen jäsenet harjoittelevat Mikkelin Tuskussa. Lentokentänkadulla sijaitseva kenttä on ollut yhdistyksen hallinnassa 20 vuotta, ja se on juuri uudistettu hiekkakentästä nurmipohjaiseksi.

Yksi tavoite on edistää koiramyönteisyyttä.

–Jäsenemme saavat käyttää kenttää vapaasti harjoitteluun, jos täällä ei ole sillä aikaa muuta sovittua ohjelmaa, Paukkala ja Tuomela sanovat.

Yhdistyksen jäsenenä pääsee harrastamaan perinteisiä palveluskoiralajeja, kuten henkilöhakua ja jälkeä. Lisäksi tarjolla on vesipelastusta, rally-tokoa ja koira-ajelutoimintaa. Pelastuskoiratoiminnalle on oma ryhmä, joka harjoittelee aktiivisesti.

Lisäksi yhdistykseltä on mahdollista saada käyttäytymiskokeeseen valmentavaa koulutusta. Yhdistys järjestää myös epävirallisia ja virallisia kilpailuja ja kokeita, joissa koirat pääsevät mittaamaan taitojaan.

–Osallistumme myös erilaisiin yleisötapahtumiin. Esimerkiksi vappuvedot ovat yli 70 vuotta vanha perinne, jossa lapsilla on mahdollisuus koira-ajeluihin.

Vuonna 1936 perustettu Mikkelin Palveluskoirayhdistys on Mikkelissä ainoa laatuaan. Valtakunnallisesti palveluskoirayhdistyksiä on pitkälti yli 200.

Suomessa palveluskoiratoiminta on laitettu aluille 20-luvulla. Paukkala kertoo, että alkujaan toiminnan tarkoitus oli kouluttaa Suomessa koiria poliisin, rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien käyttöön nimenomaan maanpuolustusta ajatellen.

Toiminnan alkutaipaleella palveluskoiria koulutettiin Mikkelissäkin armeijan kasarmeilla.

–Valtaosa koirista oli saksanpaimenkoiria, joita edelleenkin hyödynnetään paljon näissä tehtävissä. Tänä päivänä maanpuolustuspuoli on jätetty pois, mutta tietenkin edelleen valmennamme koiria myös viranomaiskäyttöön ja vapaaehtoisen pelastustoiminnan avuksi.

Vapaaehtoistoiminta on yhdistyksen peruskivi. Kaikki toiminta toteutetaan jäsenistön talkootyöllä. Tällä hetkellä jäseniä on noin 100.

–Ja koiria mukana on arviolta 250, jopa enemmänkin, Tuomela sanoo.

Kaikki jäsenten koirat, jotka osallistuvat yhdistyksen toimintaan, eivät suinkaan ole puhdasrotuisia palveluskoiria tai ylipäätään palvelusrotuihin kuuluvia.

Yhdistyksen tarjoamista lajeista vain haku ja jälki ovat tarkoitettu nimenomaan palveluskoirille. Muihin lajeihin voi osallistua rotua katsomatta, mutta ottaen huomioon koiran luonne ja koko. Esimerkiksi koira-ajelussa täytyy olla kokoa ja voimaa, jotta pulkka liikahtaa.

Jäsenmäärä voisi Tuomelan ja Paukkalan mukaan olla mieluusti suurempikin.

–On hankalaa löytää kouluttajia ja vetäjiä yhdistykselle, jossa kaikki työ tehdään vapaaehtoisesti.

He suosittelevat toimintaan mukaan lähtemistä ihan kaikille koiranomistajille, joita yhdistyksen tarjoamat lajit kiinnostavat.

–Ei tarvitse olla mikään himoharrastaja, mutta peruskoulutukset ovat kyllä tärkeitä koiralle. Niin sanottuun koiran yhteiskuntakelpoisuuteen löytyy meiltä apuja. Yhtenä tarkoituksenamme onkin edistää koiramyönteisyyttä yhteiskunnassa.

–Ja mikä olisikaan sen parempi harrastuskaveri kuin koira.

Tämän viikon sunnuntaina 5. syyskuutta Mikkelin Palveluskoirayhdistys järjestää Lentokentänkadun kentällään rally-toko-kokeen, jota voi mennä seuramaan.

Koe alkaa kello 9 aamulla ja kestää koko päivän.

–Siellä näkee, millaista rally-toko oikeasti on, Tuomela ja Paukkala vinkkaavat.