Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näköaloja: Kohti tärkeitä aluevaaleja

Kuntavaalit on juuri saatu pidettyä, kun uudet vaalit ovat jo kuitenkin ovella. Kuntavaalien aikaan hyväksyttiin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja hyvinvointialueiden perustamista koskeva lainsäädäntö eduskunnassa.

Valtavan valmistelun ja eri tahojen yhteistyön tuloksena syntyy Suomeen 21 hyvinvointialuetta, joukossa Etelä-Savon maakunnan kuntien muodostama Etelä-Savon hyvinvointialue. Uudistuksen merkitys on suuri kunnille ja hyvinvointialueille.

Jatkossa hyvinvointialueet huolehtivat kuntien sijasta tärkeistä asukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävistä. Pidän hyvänä, että maakunnassamme on itse saatu väliaikainen toimielin valmistelemaan muutosta, ennen kuin äänestäjät ovat vaaleissa valinneet päättäjät hyvinvointialueen aluevaltuustoon ja aluehallitukseen.

Valmistelun pitää olla avointa ja siinä tulee huolehtia asukkaiden perusterveydenhuollon lähipalveluista koskien vanhusten palveluita yhtä lailla kuin sairaaloiden tuottamia erikoissairaanhoidon palveluita.

Kuntalaisen kannalta on tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut ovat saatavilla turvallisesti ja tasapuolisesti myös 2023 alussa ja niistä kerrotaan selkeästi.

Edunvalvonnan kannalta eletään tärkeitä hetkiä, minkä suuruiseksi tulevan hyvinvointialueen lopullinen rahoitus maakunnassamme muodostuu. Tavoite on saada vahvat toimijat hoitamaan tulevan hyvinvointialueemme palveluita ja rakenteita ja turvaamaan palvelut asukkaille.

Haastan Mikkelin luottamushenkilöt ja sidosryhmät eri toimijat vahvaan keskusteluun tulevan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen asioista.

Kirsi Olkkonen, Mikkelin kaupunginvaltuutettu (kesk), valtuustoryhmän puheenjohtaja