Peräpään valvoja: Vaalirahaa on, että ranteita pakottaa

Keskustan Pekka Pöyry (oik.) ja Petri Pekonen kiittivät kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävästä väistynyttä Arto Seppälää (sd) hyvästä työstä ennen maanantaista valtuustokokousta. Sarita Piipponen

Vaalirahoituksen Mikkelin mitalikolmikon kesäkuun kuntavaaleissa muodostivat keskustan Risto Rouhiainen (5763 euroa), demareitten Jarno Strengell (5445) ja keskustan Pekka Pöyry (3900).

Seuraavaksi eniten rahaa kampanjointiin oli käytössään vihreitten Veli Liikasella (3901), demareitten Satu Taavitsaisella (3821) ja keskustan Kati Häkkisellä (3769 euroa).

Yli kolmen tonnin kerhoon mahtuivat vielä Sdp:n Arto Seppälä (3635), kokoomuksen Pirkko Valtola (3087) ja varavaltuutetuksi valittu kokoomuksen Juha Vuori (3077 euroa).

Vaalirahailmoitukset tuli toimittaa tarkastusvirastolle viimeistään 16. elokuuta eli maanantaina. Valtuutetuista ilmoitus jäi määräajassa jättämättä Olli Marjalaaksolta (kok) ja Jatta Juholalta (sd).

Sdp :n vasensiipi on kahden viime vaalikauden aikana jättänyt lähtemättömän jäljen Mikkelin kuntapolitiikkaan.

Matkan varrelle on jäänyt jos jonkinlaista kohua kiusaamisineen ja korruptiosyytöksineen. Virkakunta on joutunut ryöpytykseen, joka on syönyt motivaatiota rotan lailla.

Mikkelin kannalta on ikävää sekin, ettei demareita kiinnosta pennin edestä, mistä raha tulee. Sitäkin innokkaammin he ideoivat kaupungille erilaisia rahareikiä.

Äänestäjätkin ovat havainneet, ettei tällä pelillä pitkälle pötkitä. Demarit ottivat kuntavaaleissa Mikkelissä ruman selkäsaunan.

Vaalitappion jälkeen demarit ovat varmasti analysoineet vaalitulosta ja tekevät linjaan tarvittavat muutokset?

Viestit eivät kuitenkaan kerro muutoshalukkuudesta. Draaman keskushenkilö Satu Taavitsainen on keskittänyt kaiken mahdollisen vallan itselleen.

Taavitsainen toimii kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajana, vaikutusvaltaisen konserni- ja elinvoimajaoston 1. varapuheenjohtajana sekä Etelä-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtajana. Hän johtaa totta maar myös demareitten valtuustoryhmää.

Taavitsaisen itselleen paaluttamaa asemaa kuvastaa hyvin se, että hän nosti vankan tukimiehensä Jukka Rossin Etelä-Savon maakunnan yhteistyöryhmään päättämään kymmenien miljoonien tukieuroista.

Rossin saalis kuntavaleissa oli 10 ääntä. Äänestäjien luottamusta ei tarvita, kun kuuluu oikeaan hyvä veli/sisar -verkostoon.

Vaaleissa hyvin menestyneen Arto Seppälän kohtalo demarileirissä sen sijaan on kova. Hänet osoitettiin kaupunginhallituksen johdosta suoraan rivivaltuutetuksi.

Seppälä ulospelaaminen vaati harvinaisen operaation, jossa demarit luopuivat kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajan paikasta. Sen otti hyvillä mielin vastaan vihreitten Minna Pöntinen.

Loikkarin kohtalo on politiikassa usein ankea, mutta ei aina. Hyvä esimerkki on Jaana Strandman, joka napsi kesäkuun kuntavaaleissa perussuomalaisten riveissä 484 ääntä. Hän oli puolueensa ääniharava Mikkelissä.

Edellisissä vaaleissa Strandman sai keskustan listalta 124 ääntä, jotka toivat hänelle silloin varavaltuutetun paikan.

Nyt on siis tahti toinen, eikä Strandman millään tavoin peittele iloaan. Facebookissa hän listasi polleana saavansa valtuustopaikan lisäksi jakkarat maakuntahallitukseen, kaupunginhallitukseen, kasvatus- ja opetuslautakuntaan, Essoten valtuustoon sekä varajäsenyydet kaupunkiympäristölautakuntaan ja maakuntavaltuustoon.

Myös rahakas paikka Esen hallituksessa siintelee näköpiirissä.

Seuraavassa FB-viesitissään Stradmana siirtyikin itse asiaan eli siunailemaan kutsua, jonka oli saanut Mikkelin kaupungin golfkisaan.

– Arvatkaapa menenkö? No en. Nämä ovat juuri niitä kissanristiäisiä, joista kaupunkimme tulee karsia, Strandman ripitti.

Näinhän se Mikkeli nousee, kun sotketaan keskenään pienet ja isot asiat sekä siinä ohessa suunnitelmat, joita on kuukausia huolella valmisteltu.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka