Sanoista tekoihin

Ilmastoaiheinen näyttely No Planet B kutsui nuoria ottamaan kantaa taiteen keinoin

Studio Wäkewän No Planet B -näyttelyn taiteilijat Katariina Mennander ja Tuomas Putkonen ovat halunneet ottaa kantaa ilmastoaiheisilla teoksillaan. Sarita Piipponen

Sarita Piipponen

Mikkeliläinen kuvataiteilija ja kuvataidekasvattaja Kirsimaria E. Törönen on ollut muutaman vuoden ajan mukana ympäristökasvatusaiheisessa someryhmässä ja päätti, että vihdoin on aika tehdä jotain konkreettista.

–Ajattelin, että on aika siirtyä kaunoisista ja lämpöisistä puheista tekoihin, Törönen kertoo.

Törönen on kuratoinut 13–21-vuotiaiden nuorten teoksista ilmastoaiheisen No Planet B nimeä kantavan näyttelyn.

Teokset on tehty kesän aikana ja taiteilijoita on Mikkelistä, Savonlinnasta ja Tampereelta.

Greta Thunberg ja valtava liikehdintä nuorten parissa sai Törösen laittamaan ilmoituksen lehteen 2021 keväällä. Nuoret saivat ehdottaa teoksia näyttelyä varten. Osallistujilta ei odotettu aiempaa harrastuneisuutta tai taiteellisuutta.

–Halusin antaa nuorille mahdollisuuden.

Tämä on ihan koko perheen juttu.

Törönen halusi pitää näyttelyn laadullisesti jämäkkänä.

–Kutsuin pari ammattitaiteilijaa, joiden tuotanto on ilmastoaiheisissa jutuissa ja näistä syntyi hauska kombo.

Näyttelyn tekoon on osallistunut 10 taiteilijaa, joista kolme on ammattilaista. Nuorin taiteilija on 13-vuotias Kiira Lappalainen.

–Kiiran teos on Bumblebee oli kuollut pörriäinen.

Bumblebee eli kuollut pörriäinen toes on näyttelyn nuorimman taiteilijan Kiira Lappalaisen, 13, käsialaa. Sarita Piipponen

Mikkeliläinen Tuomas Putkosen, 19, on maalannut näyttelyyn teoksen nimeltä Itsetuho. Putkonen oli ensimmäinen, joka laittoi hakemuksen näyttelyyn.

–Näin lehdessä ilmoituksen ja aloin heti sen jälkeen miettiä jotain teemaa maalaukselle. Alun perin sain idean albumin kannesta, mustapunaisesta värimaailmasta.

Putkosen teoksessa kreikkalaisen mytologian Atlas kannattelee harteillaan taivaankantta. Alun perin Atlas pitelee taivaankantta. Monissa kuvaelmissa sitä luonnehditaan myös maapalloksi.

–Asioita määrittelee asiat, jotka ei ole niitä, jos ne katoavat, niin mitä ne sitten edes ovat.

Teos symbolisoi maailman tuhoutumista, sillä maapalloa ei Atlaksen harteilla enää ole.

Putkosen teoksen viereen on päässyt mikkeliläisen Katariina Mennanderin,19, teos How dare you, kuvaa sitä, mitä nuoremmat sukupolvet saavat perinnöksi teollistumisen jälkeen.

–Sain tietää, että näyttelyyn haettiin teoksia ja koin, että itsellänikin olisi aiheeseen jotain sanottavaa.

Mennanderin mukaan jäljelle jää lähinnä muovia. Se mitä taulussa tapahtuu on Hirviömäistä. Teoksessa on muovia, luontoa, savua ja piippuja.

–Yritin kiteyttää asiat hahmon muotoon.

Mennanderia inspiroi se, että elämme niin tieto kuin konkreettisen roinan keskellä. Kiteytettynä teoksen suurimpana inspiraationa on toiminut ilmastoahdistus.

–Olen katkera henkilökohtaisesti siitä, mitä me saamme perinnöksi edellisiltä sukupolvilta, vaikka tarkoitus ei varmaankaan ole ollut hoitaa asioita näin.

Muut teokset on itsenäisesti tarjottu näyttelyä varten. Ammattitaiteilijat ovat vastaparina antamassa kommenttiosuuden harrastelijoiden tarjoamille teoksille.

–Näyttely on kuratoitu siten, että teokset ovat vuoropuhelussa keskenään tai niiden välillä on jonkinlainen jännite, Törönen painottaa.

Niin koirat kuin vauvat ovat tervetulleita.

–Tämä on ihan koko perheen juttu, Törönen nauraa lopuksi.

Näyttelyn taiteilijat ovat Jutta Hämäläinen, Kiira Lappalainen, Nene Liikanen, Katariina Mennander, Tuomas Putkonen, Anton Ripatti, Aino Taskinen, Anna Pekkala, Carmen Rodergas, Anna Siiriäinen ja Kirsimaria E. Törönen.

No Planet B, 17.–22.8.2021 klo 12-18 Studio Wäkewän tiloissa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka