Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin pesänselvittäjät

Kaupungin asiat yritetään saada raiteille nyt Pirjo Siiskosen (kesk) ja Oskari Valtolan (kok) johdolla

Mikkelin kaupungin talous on pahasti kuralla. Väkimäärä laskee. Eripura syö elinvoimaa.

Päättyneen valtuustokauden jälkeen Mikkeli on yhä rikki, tai ainakin siinä on paljon korjattavaa.

Kaupungin uusi voimakaksikko Pirjo Siiskonen (kesk) ja Oskari Valtola (kok) saapui haastatteluun viime perjantaina hyväntuulisena, mutta myös hyvin tietoisena siitä, mitä tuleman pitää. Edessä ovat kovat ajat.

Vastaava haastattelu tehtiin neljä vuotta sitten. Silloin vallan kahvaan tarttuneet Seija Kuikka (kesk) ja Markku Aholainen (sd) vakuuttivat, että yhteistyöllä kaupungin asiat pannaan kuntoon.

Lupaukset eivät toteutuneet. Riitely jatkui koko valtuustokauden, mikä heikensi yhä Mikkelin elinvoimaa. Isoja ratkaisuja jäi roikkumaan, kuten energiaosakkeiden myynti alijäämien katteeksi.

Kaupunginhallituksen tuore puheenjohtaja Pirjo Siiskonen löytää myönteisiä vivahteita siitä, että yleinen taloustilanne on koheneva.

Mikkelin talous on rasite, johon on löydettävä ratkaisu.

–Toiveikkuudesta huolimatta Mikkelin talous on rasite, johon on löydettävä ratkaisu.

Siiskonen haluaa ensimmäiseksi katsoa, mitä on saatavissa aikaan elinvoimaa kohentamalla. Hän haluaa saada tulot yhtä suuriksi kuin menot.

–Se ei toki käy hetkessä.

Valtuuston puheenjohtajaksi maanantaina valittu Oskari Valtola sanoo, että kuntavaaleissa Mikkelissä menestyivät parhaiten puolueet, jotka ovat puhuneet talouden saattamisesta kuntoon.

–Vaalitulosta on kunnioitettava. Se on merkki siitä, että mikkeliläiset haluavat muutosta. Tarvitsemme elinvoimaa, joka synnyttää yrityksiä ja työpaikkoja ja sitä myöten lisää tuloja kaupungille.

Valtola huomauttaa, että kaupungin on katettava taseen alijäämä, joka vuoden 2022 jälkeen on noin 50 miljoonaa euroa. Hän sanoo, ettei ole muuta keinoa kuin energiaomistuksen järjestely.

Valtola sanoo, että Mikkelin on mitoitettava palvelutarjontansa niin, että kaupungilla on siihen varaa. Juustohöylän aika on hänen mielestään ohitse.

–Se merkitsee sitä, että myös palveluihin on puutuva. Näillä toimilla kaupunki pitää menestyksen avaimet omissa käsissään.

Siiskonen pohtii, onko energiaomaisuuden myynnille vaihtoehtoa. Kaupungin omaisuus on hänen mielestään vielä hyvä käydä läpi.

Hän myös muistuttaa, että kaupungin kehittämien tarkoittaa keskustalle myös liitosalueiden kehittämistä.

–Kehittäminen ei saa keskittyä kaupunkikeskustaan, sillä Mikkeli on maaseutukaupunki.

Valtola ja Siiskonen sanovat, että iso osa Mikkelin talousongelmista johtuu Essoten menojen kovasta kasvusta.

– Myös Essoten on pantava toimeen kehitysohjelmansa. Menojen kasvu ei missään tapauksessa voi jatkua viime vuosien tapaisena, Valtola sanoo.

Kuntaveroa ei kumpikaan ole valmis alkavalla valtuustokaudella nostamaan. Päättyneellä kaudella Mikkeli nosti veron 22 prosenttiin, mikä on maakuntakeskusten korkein.

–Meillä on ollut negatiivinen kierre. Nyt tarvitsemme positiivisen kierteen, joka tuo kaupunkiin asukkaita ja yrityksiä. On myös aistittava globaaleja tuulia, jotka tuovat muun muassa ilmastonmuutoksen yhä selvemmin agendalle, sanoo Siiskonen.

Uudella valtuustolla on ensitöikseen edessä strategian laatiminen. Kaupungin kärkikaksikko on yksimielinen, että tarvetta on nykyistä strategiaa yksinkertaisemmalle versiolle.

–Nykyisistä 93 mittarista joutaa pois 83, he toteavat kuin yhdestä suusta.

Käsitys väestömuutoksista vaihtelee. Siiskosen mielestä Mikkelin tulee tavoitella väestön kasvua. Valtolan mukaan on realismia varautua siihen, ettei Mikkelin väkiluku kasva.

–On älykästä sopeutumista varautua palvelurakenteessa nykyistä pienempään väkimäärään.

Mikkelin poliittisten päättäjien yhteistyökyvyttömyys on vuosia haitannut virkamiesten työtä. On syntynyt kitkaa, joka on näkynyt valmistelussa ja myös erittäin pitkinä kokouksina.

Siiskonen ja Valtola haluavat Mikkeliin ehdottomasti parempaa hallintoa. Se koskee sekä kaupunginhallitusta että valtuustoa.

–Valtuuston tulee olla päätepiste, jossa valmistelun aikana tehty esitys hyväksytään. Etenkään kaupunginhallituksen jäsenten ei ole syytä käyttää enää valtuustossa pitkiä puheita asioista, joita ovat olleet valmistelemassa kaupunginhallituksessa, Siskonen sanoo.

Valtola sanoo, että viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana on valtuustosalissa koettu paljon turhaa vatulointia.

–Muutoksia ei esityksiin ole juuri tullut, vaikka kokoukset ovat kestäneet jopa 10 tuntia. Jos on tarpeen käydä asioita läpi, sitä varten ovat valtuuston iltakoulut ja seminaarit.

Mikkelissä on kummankin mielestä tarve valtuustosopimukselle, jollaista ei viime vaalikaudeksi saatu aikaan.

–Toivottavasti sellainen nyt syntyy. Sen tulee pitää sisällään valtuustokauden pelisäännöt ja asettaa tavoitteeksi talouden tasapainon, sanoo Valtola.

Siiskonen sai kuntavaaleissa muhkean äänisaaliin, joka nosti hänet puolueensa ykkösnimenä kaupunginhallituksen johtoon. Äänimäärä yllätti hänet itsensäkin.

–Paljon on opittavaa, mutta en ole luovuttajatyyppiä. Siksi olin tähän tehtävään käytettävissä. On kiinnostavaa, kun eteen tulee uusia asioita ja ihmisiä.

Viime vaalien jälkeen Markku Aholainen kaupunginhallituksen puheenjohtajana kieltäytyi istumasta valtuuston puheenjohtajan ja kaupunginjohtajan rinnalla valtuustosali etuosassa, missä hänen edeltäjänsä olivat istuneet. Aholainen asettui sen sijaan oman puoleensa valtuustoryhmän joukkoon.

– Minä johdan edestä ja puolustan sieltä kaupunginhallituksen esityksiä valtuustolle, Siiskonen linjaa.