Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Robotti tuli leikkaussaliin

Kirurgeja auttava uusi teknologia puristaa tekonivelleikkausten virheet minimiin

Mikkelin keskussairaala on aloittanut ensimmäisenä keskussairaalana Suomessa robottiavusteiset tekonivelleikkaukset.

Ensimmäinen polvileikkaus uuden teknologian avustamana tehtiin Mikkelissä toissapäivänä maanantaina.

–Jännittää niin kuin uuden asian äärellä aina, kuvaili ennakkotunnelmia kirurgi Edvin Karvanen viime viikon lopulla.

Valmistautuminen on tehty huolella. Robottileikkauksia on pohjustettu Mikkelissä kolmisen vuotta. Yksi leikkaussali kolmesta tekoniveliin tarkoitetuista saleista on varustettu amerikkalaisen Stryker-yhtiön Mako-robotiikalla.

Robottileikkauksiin on Mikkelissä koulutettu kolme kirurgia ja kymmenkunta hoitajaa. Karvanen sanoo, että työryhmässä on kova innostus.

–Suuri kiinnostus on, miten tämä lähtee sujumaan.

Karvanen on 15 viime vuoden aikaa tehnyt omin käsin yli 4000 tekonivelleikkausta. Hän uskoo, että uuden tekniikan myötä kirurgien ammattitaito karttuu aiempaa nopeammin.

–Uskon, että nuoremmat kirurgit saavuttavat hyvän ammattitaidon nopeammin kuin me aiemmin alalle tulleet. Totutteluvaiheen jälkeen leikkaukset myös nopeutuvat.

Leikkaushoitaja Nina Maaranen sanoo, että olot keskussairaalan leikkausosastolla ovat sekä potilaille että henkilökunnalle nyt huippuluokkaa. Salit ovat uudet, ja käytössä ovat alan parhaat välineet.

–Robotin myötä hoitajan työ helpottuu, kun instrumenttien määrä vähenee. On kiinnostavaa päästä oppimaan uutta teknologiaa.

Ennen leikkausta potilaan nivelestä otetaan 3D-tietokonekerroskuvaus, jonka avulla tehdään leikkaussuunnitelma. Ohjelma laskee tarkasti, missä kulmissa ja miten sahaukset tehdään ja millaiset tekonivelen osat potilaaseen laitetaan.

Leikkausrobotti tekee nivelpintoihin liittyvät sahaukset ja auttaa asentamaan paikalleen tekonivelen osat.

–Uusi teknologia kirurgien apuna säästää potilaan luuta ja kudoksia sekä varmistaa tekonivelen oikean asennon. Toipuminen on nopeampaa ja uusintaleikkaukset vähenevät, sanoo ortopedian ylilääkäri Mikko Honkanen.

Robotit eivät leikkaussaleissa ole aivan uusi näky. Suomen ensimmäinen leikkausrobotti tuli Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan 2008 eturauhassyövän hoitoon.

Tekonivelleikkauksiin niitä on käytetty vasta Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa, joka aloitti leikkaukset kesäkuussa.

Honkanen on hyvillään, että Mikkelin keskussairaala on päätynyt ensimmäisenä keskussairaalana koko maassa aloittamaan robottiavusteiset tekonivelleikkaukset.

–Lähdimme liikkeelle heti, kun se oli teknologian puolesta mahdollista. Pienessä organisaatiossa päätökset syntyvät notkeammin kuin isoissa, sanoo viitisen vuotta sitten Helsingistä Mikkeliin muuttanut Honkanen.

Honkanen on varma, että päätös nopeasta liikkeellelähdöstä oli oikea. Mikkeli haluaa pysyä edelleen parhaiden tekonivelklinikoiden joukossa.

–Uusi teknologia auttaa Mikkeliä kilpailemaan sekä henkilökunnasta että potilaista. Nuoret lääkärit ovat varmasti kiinnostuneita uusimmasta teknologiasta.

Mikkelin keskussairaala on tunnettu laadukkaasta työstä tekonivellkeikkauksissa. Uusintaleikkauksia on tehty jatkuvasti alle yhdelle prosentille potilaista, mikä maan selvästi parhaita lukemia.

–Haluamme varmistaa hyvät tulokset myös tulevaisuudessa. Tekonivelkirurgian leikkausrobotti vähentää mahdollisuuden inhimillisiin mittausvirheisiin käytännössä olemattomiin, sanoo Honkanen.

Säästöä syntyy rahassa ja potilaiden kivuissa. Keinonivelleikkauksen kustannukset ovat 10 000–16 000 euroa. Uusinta leikkaus maksaa noin 20 000 euroa.

Honkanen sanoo, että Essotelle investointi on iso. Pelkkä laitevuokra on 270 000 euroa vuodessa.

Investoinnin myötä Mikkelin keskussairaala voi Honkasen mukaan osallistua muiden alueiden leikkausjonojen purkamiseen sekä ottaa leikkauspotilaiksi myös oman alueen kesäasukkaita.

–Uskon, että meille on saatavissa potilaita esimerkiksi Husin alueelta, missä jonoa tekonivelleikkauksiin on 10–12 kuukautta.