Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Savon ääni

Merkkipäiväänsä viettävä toimittaja Petri Vironen innostui yhteiskunnallisista asioista jo pikkupoikana

Toimittaja Petri Virosen ammatinvalinta osui kerralla sattumalta nappiin. Ura alkoi liki 40 vuotta sitten kotipitäjän Juvan paikallislehdessä.

–Puolivahingossa päädyin avustamaan Juvan Lehteä. Seuraavat vuodet sujuivat paikallislehdissä Pohjois-Savon puolella, sanoo tänään keskiviikkona 60-vuotispäiväänsä viettävä Vironen.

Vironen kertoo olleensa kymmenvuotias, kun hän jo seurasi isältään salaa television vaalitenttejä. –Minun piti olla jo nukkumassa, mutta katselinkin tenttejä vaivihkaa ovenraosta.

Yhteiskunnalliset asiat kiehtoivat, samoin suuret persoonat Ahti Karjalaisesta Veikko Vennamoon ja piippua tuprutelleisiin Kalevi Sorsaan ja Aarne Saariseen.

Pitkällä urallaan Vironen on työskennellyt Länsi-Savo-konsernissa maakuntalehdessä ja paikallisradiossa. Vuodesta 1997 työosoite on ollut Ylen Mikkelin toimituksessa.

Vironen on laaja-alainen journalisti, joka on kotonaan niin valtuustosalissa, oopperassa kuin Jukureitten liigapelissä. Hänet nähdään valtakunnallisissa tv-uutisissa milloin raportoimassa joululiikenteen sujumisesta, milloin norppien elosta Saimaalla.

–En ole koskaan halunnut erikoistoimittajaksi. Olen kiinnostunut niin monista asioista.

Tehtyään pitkään esimiestyötä Ylen Mikkelin toimituksessa päätyi Vironen viitisen vuotta sitten taas toimittajaksi. Uutisia syntyy sekä alueelle että valtakunnan verkkoon.

–Toimittajan työ on kuningaslaji. Olen omimmillani, kun pääsen kentälle ihmisten pariin.

Vaikka Vironen liikkuu mieluusti ihmisten parissa, vaalii myös tarkasti vapauttaan. Hän kertoo kuuluneessa vain yhteen järjestöön, juvalaiseen sulkapalloseura Mässiin.

Vironen mietti pitkään vastusta, kun häneltä kysyy mieleenjääneintä juttua tuhansien joukosta. Estonian kohtaloa hän seurasi onnettomuuskeskuksessa Turussa.

Tuoreempi ja mukavampi juttu syntyi tänä kesänä.

–Tapasin sattumalta Juvalla pielavetisen pariskunnan, joka on vieraillut geokätkeilyn tiimoilta jokaisessa Suomen 310 kunnassa.

Ihmistuntemusta uutismies tarvitsi, että sai puhuttua pariskunnan valtakunnallisiin tv-uutisiin kertomaan harrastuksestaan.

–Parasta työssäni on ihmisten kohtaaminen ja uusien asioiden ja ilmiöiden löytäminen.

Petri Vironen oletko sinä Etelä-Savon ääni?

–Varmaankin olen. Ainakin olen osaltani kertomassa, mitä tälle alueelle kuuluu.

Uutismies kertoisi kansakunnalle mielihyvin kotipuolesta hyviä uutisia. Ikääntyneestä ja vähäväkisestä maakunnasta niitä on välillä työläs nyhtää.

–Tuo on yksi kulma, mutta sitten kun tulee Mikkelin torille näkee toisenlaisen maiseman. Ihmiset voivat täällä miettiä, menisikö musiikkijuhlille vai oopperaan. Paljon on myös positiivista kerrottavaa.

Ystäväpiirissä Vironen tunnetaan seurallisena ja kilpailuhenkisenä miehenä, joka viihtyy jalossa mittelössä niin urheilukentällä kuin tietovisailussa. Voitontahto on kova.

–Lapset empivät joulun aikaan lautapelin esiinkaivamista, jos isä häviää ja suuttuu, naureskelee kilpailutilanteen ulkopuolella leppoinen mies.

Virosen harrastuksiin on aina kuulunut liikunta. Rakas pesäpallo on viime vuosina korvautunut muun muassa pyöräilyllä.

Puolitoista vuotta sitten ostetun sähköpyörän mittariin on kertynyt 3700 kilometriä. Vironen ei ole aivan varma trendilajin terveysvaikutuksissa.

–Minulle sähköpyöräily on ollut painonnostolaji. Olenkin juuri menossa pyöräliikkeeseen katsomaan itselleni tavallista pyörää, syntymäpäiväsankari naurahtaa.

Petri Vironen viettää merkkipäiväänsä perhepiirissä.