Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aikuisurheilussa on imua

Keihäslegenda Seppo Räty ja Esa Paasonen valmentavat uusiin tavoitteisiin

Aikuisurheilijat saivat Mikkelissä viikonvaihteen SM-kisojen yhteydessä pätevintä mahdollista ohjausta.

Keihäänheiton vuoden 1987 maailmanmestari Seppo Räty, 59, on yhdessä 1990-luvulla SUL:n päävalmentajana toimineen ristiinalaislähtöisen Esa Paasonen, 63, kanssa neljän vuoden ajan valmentanut aikuisurheilijoita.

Herrat olivat viime viikonloppuna seuraamassa valmennettaviensa suorituksia aikuisurheilijoiden SM-kisoissa Mikkelissä. Paasonen saavutti kilpailijana M60-sarjan moukarinheiton voiton.

Rädyn ja Paasosen mukaan kiinnostus yleisurheilun harrastamiseen ja kilpailemiseen on kasvussa.

–Se maistuu hyvältä. Teemme parhaamme harrastajien eteen. Moni aloittaa urheilemisen vasta seniori-ikäisenä.

Räty & Paasonen-tiimissä on nelisenkymmentä 35–84-vuotiasta urheilijaa.

Parasta terveys­liikuntaa

–Kaikille tehdään ominaisuus- ja lähtötasokartoitus ja sen mukaan laaditaan heidän omien tavoitteiden mukaiset lajin vaatimat ohjelmat. Painopisteenä on ohjata tekemään vain oikeita asioita, joilla kehittyy oman peruskartoituksen jälkeen.

Rädyllä on motto, että yhden mitalin voi saada tyhmyyttään tai vahingossa mutta jos saa kuusi mitalia, täytyy tietää mitä tekee, milloin tekee ja miksi tekee.

–Tätä me noudatamme ja se on erittäin toimiva. Teemme kuukausivalmennuspaketteja korvausta vastaan. Meillä ei ole tällä hetkellä liiketoimintaa, Paasonen kertoo.

Aikuisurheilun kehittäminen ja tukeminen on Paasosen ja Rädyn arviossa yhteiskunnalle halvinta sotea.

–Mikäli saamme sen avulla pidettyä ikääntyvää kansaa terveempänä pidempään työkykyisinä ja poissa terveyskeskuksista.

–Aikuisurheilu +35 ikävuodesta ylöspäin koskettaa yli 2,7 miljoonaa suomalaista. Potentiaali vain kasvaa.

Tällä hetkellä kaksikon aktiivisuus ajallisesti kohdistuu viikonloppuleirien toteutukseen, yksilöllisten ohjelmien tekoon ja valmennuksen seurantaan.

Onko Aikuisurheiluliitto tukemassa?

–Yhteistyötä kehitetään. Meidän tapamme toimia on myös heille uutta. Aikuisurheilun imagoa tulee nostaa yhteiskunnassa ja sen jälkeen on mahdollista saada tukea.

–Olvi Oyj on ollut tällä hetkellä merkittävin kumppanimme, kun toimme jenkeissä suositun painonheiton esille heidän Health Lab -tuotteen avulla.

Tampereella 2022 järjestettävät aikuisurheilijoiden MM-kisat ovat kokeneen kaksikon seuraava iso koitos. Paasonen & Räty tiimin tavoitteena on vähintään 30 kultamitalia.

Paasonen varttui Ristiinan Närhilässä, missä Olkkosen ja Paasosen veljeksillä oli entisen kyläkoulun miljöössä oma ”moukarinheiton harjoittelukeskus”.

–Omat saavutukset jäivät loukkaantumisten myötä juniorivuosiin. Vuonna 1977 ylsin nuorten EM-kisojen viidenneksi ja heitin nuorten SE-tuloksen 66.22.

Suomen Urheiluliitossa heittojen päävalmentajana hän toimi 1991–93.

–Läheisimmin ja kiinteimmin olen saanut matkata Seppo Rädyn ja Mika Halvarin kanssa. Heidän kaikki ilot ja surut ja nähdä, mitä vaatii heittää 96.96 keihästä ja työntää 22.09 kuulaa niin urheilijalta, valmentajalta että taustajoukoilta.

Paasonen toimii nykyään yrittäjänä nykyään omassa Interior Consulting Oy -yrityksessään sekä suunnittelee ja toteuttaa liikehuoneistoratkaisuja.

Rädylle myönnettiin vuonna 2016 valtion urheilijan eläke.

Huippu-urheilijana hän saavutti keihäänheiton maailmanmestaruuden 1987, MM-hopeaa 1991.

Olympiahopeaa Räty saavutti 1992 sekä pronssia 1988 ja 1996.