Sinnikkyys palkitaan

Kati Laukkanen toteutti lääkärihaaveensa ruotsalaisessa yliopistossa

Mikkelissä syntynyt ja kasvanut Kati Laukkanen, 29, on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta paljon. Hän on ehtinyt opiskella muun muassa venäjän kieltä ja kulttuuria Tampereen yliopistossa sekä Lääketiedettä Ruotsissa Linköpingissä.

Vuonna 2011 Laukkanen muutti Tampereelle venäjän kielen opintojen perässä.

–Päädyin alun perin opiskelemaan venäjää oikeastaan sattuman kautta. Isäni ja ukkini ovat painottaneet venäjän kielen tärkeyttä esimerkiksi Mikkelin sijainnin takia.

Kuitenkin haave lääkärin urasta pysyi Laukkasen mielessä läpi Venäjän opintojen. Hän jaksotti usein opinnot niin, että aikaa jäi valmistautua myös lääkiksen pääsykokeisiin.

–Tästä syystä en lähtenyt opintoihin kuuluvaan kieliharjoitteluun Tveriin keväällä vaan tein oman järjestelyni ja matkustin omaehtoiseen kieliharjoitteluun kahden kuukauden ajaksi talvella 2015.

Laukkanen matkusti Siperian halki ystävänsä kanssa. Matka antoi näkemystä venäläisestä kulttuurista ja kasvatti häntä ihmisenä.

Unelmistaan ei kannata luopua

Laukkanen haaveili lääkärin urasta jo lukiossa, mutta abikeväänä tuntui suurelta urakalta opetella tuolloinen pääsykoekirja Galenos.

–Päädyin opiskelemaan venäjää Tampereen yliopistoon, sillä ala tuntui mielenkiintoiselta. Tampereen valitsin sillä ajatuksella, että hakeutuisin sinne lääketieteen pariin myöhemmin.

Ruotsiin Linköpingiin Laukkanen päätyi opiskelemaan lääketiedettä vuonna 2015.

–Lääkis oli unelma jo pitkään. Jo ala-asteella olin hyvin kiinnostunut ihmisbiologiasta ja lukioaikana tunne vahvistui.

Fysiikka tuotti Laukkaselle vaikeuksia, joten pääsykokeiden eteen hän näki suuren työn.

–Hainkin pariin kertaan lääkikseen Suomessa, mutta sisäänpääsy jäi aina parin pisteen päähän.

Laukkasen tuttava lääkiksen valmennuskurssilla kertoi päässeensä Ruotsiin lääkikseen sisään ja kertoi mahdollisuudesta hakeutua Ruotsin puolelle, jonne tarvittiin vain ylioppilastodistus.

Opiskelupaikka napsahti monesta eri yliopistosta Ruotsin puolelta. Alkuun Laukkasta jännitti ulkomaille muutto ja vieraalla kielellä toimiminen.

–Ajattelin tuolloin, että olen pärjännyt opinnoissani venäjäksikin, niin miksei sitten ruotsiksi ja että Ruotsissa saan hyvän kielitaidon lisäksi myös unelmieni ammatin.

Laukkanen valmistui viime tammikuussa ja on ehtinyt työskennellä Ruotsissa muun muassa terveyskeskuksessa.

–Syksyllä aloitan AT-palvelun, joka on pakollinen noin 1,5 vuotta kestävä kliininen harjoittelu ennen lopullista lääkärin laillistumista. Tähän sisältyy kirurgiaa, sisätauteja, päivystystä, psykiatriaa ja terveyskeskusta.

Laukkanen kokee, että Itä-Suomessa on ollut hyötyä venäjän kielen taidosta. Hän on työskennellyt muun muassa ravintola-alalla, jossa hän on päässyt palvelemaan venäjänkielisiä asiakkaita.

–Sain toimia tulkkina sekä kääntää ruokalistoja. Tämä pönkitti kokemusta siitä, että kielitaidosta on hyötyä.

Venäjän kielestä on ollut hyötyä myös lääkärin työssä.

Mikkeli on ollut aina tärkeä osa Laukkasen elämää. Hän on työskennellyt kesäloman aikana Mikkelissä sekä kirurgialla että Ristiinan terveyskeskuksessa kandina

– Olenhan siellä varttunut ja kipinän jatko-opintoihin saanut. Mikkeliin on aina mukava palata, nauttia Saimaan lumoavasta voimasta, tavata sukulaisia ja auttaa mikkeliläisiä lääkärinä.

Työt ja Ruotsissa asuminen ovat rajoittaneet Mikkelissä käyntiä.

–Pyrkimyksenäni on ollut kesäisin olla Mikkelissä ja auttaa terveydenhuollon ja turismin ohella sen verran, kun olen voinut.

Laukkasen lempiasioita Mikkelissä ovat esimerkiksi Saimaa ja kaunis luonto.

Elävänä esimerkkinä Laukkanen haluaa mainita, että unelmistaan ei kannata luopua vaikka se joskus vaatisikin työtä.

Kuka?

Kati Laukkanen

Syntymäkaupunki: Mikkeli

Koulutus: Tampereen yliopisto Humanististen tieteiden kandidaatti Venäjän kielen ja kulttuurin tutkinto-ohjelma & Linköpingin yliopisto lääkärin tutkinto.

Asuinpaikka: Linköping, Ruotsi

Harrastukset: Maantienpyöräily, laskettelu, matkailu sekä huonekasvit.

Perheeseen kuuluu: Avopuoliso

Motto: Koskaan ei kannata luovuttaa liian ajoissa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka