Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taidetta ja pala Italiaa

InStile Mannilassa on esillä Lauri Nykoppin ja Peter Strebelin taidetta

Mikkelin Otavassa sijaitseva kesäpizzeria InStile Mannila esittelee kesäkautensa ajan kahden eteläsavolaisen taiteilijan Lauri Nykoppin ja Peter Strebelin taidetta.

Nykoppin näyttely on esillä Mannilan maatilan pihapiirissä sijaitsevassa Siilogalleriassa, joka on aikoinaan toiminut viljamakasiinina.

Strebelin valokuvataidetta on puolestaan ripustettu vanhassa makasiinirakennuksessa toimivan kesäpizzerian seinille.

–Molemmat näyttelyt sopivat teemoiltaan ja tunnelmaltaan täydellisesti tähän maatilan miljööseen, sanoo yrittäjä Johanna Branchicella. Hän pyörittää InStile Mannilaa yhdessä italialaislähtöisen puolisonsa Riccardo Branchicellan kanssa.

Hirvensalmen Mäntyniemessä asuvan ja ateljeeta pitävän Nykoppin näyttely on nimeltään katoavainen.

Näyttelyssä on esillä otteita Nykoppin vuosien 1999 ja 2004 välillä valokuvaamasta Seeing-sarjasta.

Ilman valoa ei ole värejä.

Nyt sarjan valokuvat ovat saaneet uuden ulottuvuuden Nykoppin kehittämän tekniikan avulla, jossa kuvatiedosto printataan peilihiotulle ruostumattomalle teräkselle niin, että osa kuvasta heijastaa.

–Uuden tekniikan avulla teos muuttuu, kun katsoja siirtyy. Kuva elää! katoavainen -teokset loin ateljeeni pihalla rehottavista saniaisista. Valokuva, sitten maalausta ja lopuksi muokkausta digitaalisilla maalaustyökaluilla, Nykopp kertoo.

Lisäksi esillä on grafiikkatöitä. Ne ovat poimintoja Mikkelin keskussairaalan uudisrakennuksen Koivupuisto- julkisivuista, Suomen suurimmasta taideteoksesta, jonka Nykopp toteutti vuosina 2016–2019.

Nykopp haluaa tukea elokuun 15. päivään saakka esillä olevalla myyntinäyttelyllään paikallista yrittäjyyttä.

–Branchicellat kun tekevät huiman hyviä pizzoja ja tiramisua, mies kuittaa.

Pizzerian seinille ripustettu juvalaisen Peter Strebelin Herbarium -näyttely koostuu mustavalkoisista luontoaiheisista valokuvista.

Strebel itse kuvaa näyttelyään monivuotisen kypsymisprosessin tulokseksi.

–Kuten luontokin kehittyy pitkän ajan myötä, on myös näiden kuvien ilmaisumuoto muuttunut vuosien mittaan lukuisien vaikutusten seurauksena, Strebel kirjoittaa näyttelyn esitteessä.

Näyttelyn valokuvien mustavalkoisuus on tarkkaan harkittua. Valokuvaajana Strebel näkee luonnon värejä tärkeämpänä valon, varjon ja muotojen liiton.

–Ilman valoa ei ole värejä. Värilliset kuvat tuntuvat pinnallisilta. Värittömät kuvat ovat täynnä syvyyttää, aistillisuutta ja tunnetta, sillä ne pelkistyvät valoon ja muotoon. Värejä, jotka veisivät katsojan huomion, ei enää ole.

Peter Strebel on syntyjään sveitsiläinen. Suomeen hän muutti vuonna 1983, jolloin valokuvaharrastuksesta tuli ammatti.

Näyttelytiloista kumpikin – sekä Siilogalleria että itse pizzeria – huokuvat aitoa maalaistilan nostalgiaa.

Tätä nykyä etenkin italialaisista pizzoistaan tunnettu InStile Mannila sijaitsee vanhalla metsä- ja maatilalla Otavan kupeessa. Tila on aiemmin toiminut lypsykarja- ja siemenviljatilana. Mannilan luomupelloilla kasvaa nykyään pensasmustikoita, viljaa ja rehunurmea.

Pizzeriatoiminnan yrittäjäpariskunta aloitti tilalla vuonna 2012. Lisäksi Mannilan makasiinirakennuksessa toimii italiainen puoti, jonka Branchicellat perustivat vuonna 2010.

Puodissa on myynnissä italialaisia herkkuja, muun muassa pizzakastiketta, pastaa ja kahvia. Puodin tuotteet ovat suoraan Italian Calabriasta, läheltä Mannilan tilan isännän Riccardo Branchicellan kotipaikkaa.

Lauri Nykoppin ja Peter Strebelin näyttelyt ovat esillä InStile Mannilassa 15. elokuuta asti.