Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taidetta pitkin kaupunkia

M_itä? Nykytaiteen biennaalin teoksiin voi törmätä yllättävissäkin paikoissa

Mikkelin taidemuseossa on tällä hetkellä käynnissä M_itä? Nykytaiteen biennaali. Taidekokonaisuus on kahden vuoden välein toistuva nykytaiteen katselmus, joka kiertää vuoroin Kuopion, Mikkelin ja Joensuun taidemuseoissa.

Ensimmäinen M_itä? Biennaali järjestettiin 2019 syksyllä Kuopiossa ja tämänhetkinen Mikkelin biennaali on järjestyksessä toinen.

Nykytaiteen katselmus esittelee Itä-Suomen, Pohjois- ja Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalalaisia taiteilijoita.

Näyttelyn teokset ovat levittyneet pitkin poikin kaupunkia. Erilaisia veistoksia, tilataidetta, maalauksia, kollaaseja ja julisteita voi nähdä muun muassa torilla ja kauppakeskuksissa.

–Teoksia löytyy Naisvuorelta aina Pursialaan asti, kertoo näyttelyä esitellyt taidemuseon työntekijä Tuomas Nalli.

Teoksia on aina Naisvuorelta Pursialaan asti.

Katselmuksen osia voi bongata Mikkelin katunäkymästä yllättävistäkin paikoista. Kartta, jonka avulla voi tutustua ulkoilmassa sijaitseviin teoksiin, on saatavilla internetissä ja taidemuseolla.

Biennaaliin taiteilijat ovat Jaakko Autio, Emma Fält, Reetta Gröhn-Soininen, Marjo Hallila, Antti Immonen, työryhmä Unski Immonen ja Väinö Makkonen, Ville Löppönen, Jaana Partanen, Antti Rönkä, Hanna Vahvaselkä, Iida Valkonen ja Tarja Wallius.

Produktio on museoille suuri yhteistyöprojekti, jossa on mukana myös Taiteen edistämiskeskus.

M_itä biennaalin teema vaihtuu vuosittain, tänä vuonna näyttelyn kuraattorina on toiminut Jani Leinonen.

Biennaalin taidemuseolla kauppakeskus Akselissa sijaitsevat teokset ovat sopiva yhdistelmä keveitä ja hieman synkempiä aiheita.

Pieneen tilaan on saatu erinomaisesti mahtumaan monenlaisia teoksia.

Näyttely yhdistelee niin perinteistä maalaustaidetta, veistoksia kuin installaatioita.

Osa teoksista toimii jopa interaktiivisesti älypuhelimen avulla.

Lisäksi näyttelyn äänimaailma elävöittää teoksia. Jos keskittyy oikein tarkkaan, voi huomata osan teoksista liikkuvan.

Teos, joka teki allekirjoittaneeseen suurimman vaikutuksen, on Iida Valkosen kierrätetyistä lelusotilaista ja luonnonmateriaaleista koostettu.

Musta värimaailma, johon on yhdistetty lapsuus, feminiinisyys ja maskuliinisuus, rakentavat toimivan ja vaikuttavan taideteoksen.

Teos toimii niin isompana kokonaisuutena kuin pieninä yksityiskohtina. Jokainen teoksen osa on oma uniikki kappaleensa.

Näyttely kokonaisuudessaan pitää kävijän alusta loppuun otteessaan ja tarjoaa varmasti jokaiselle taiteen ystävälle jotakin.

Lopun kruunaa Jaakko Aution tilataidetta ja äänimaisemaa hyödyntävä massiivinen ja vaikuttava teos, joka saa muotonsa 16 kaiuttimesta, kuorolaulannasta ja veden värähtelystä.

M_itä? avattiin yleisölle 12. kesäkuuta ja on katsottavissa 10. lokakuuta saakka.

Opastetut kierrokset pidetään keskiviikkoisin kello 11 ja perjantaisin kello 14 Opastukset 7.7. 13.8. pääsylipun hinnalla.